Ja denna får ni verkligen inte missa att göra för jösses vad god den var!! Jag är som sagt inget cheesecakefan men denna lockade mig verkligen och det var lön för mödan när man tog första tuggan......ååååååååååååå!
Självklart vill jag dela med mig till er kära läsare, av detta underbara recept. Så sätt igång och baka!!!
Citroncheesecake med lakritstopping
Botten:
125 g hasselnötter eller 200 g digestivekex
1/2 dl socker
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk lakritspulver
75 g rumstempererat smör
Fyllning:
4 gelatinblad
2 ägg
400 g färskost
2 dl cremé fraiche
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 stora citroner, rivet skal och saft
Lakritsglasyr:
3/4 dl grädde
3/4 dl vatten
3/4 dl socker
2 msk kakao
3 1/2 msk lakritspasta
Gör så här:
Botten: Värm ugnen till 175 grader. Hacka nötterna grovt (använder du Digestivekex så krossa dem). Blanda nötter (alt. digestivekex), socker, vetemjöl och lakrits i en bunke. Rör ner smöret. Kläm fast ett bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Tryck ut smeten i formen och jämna till ytan.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Låt botten svalna.
Fyllning: Lägg gelatinet i vatten i ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda äggulor, färskost, créme fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör sedan ner dem i smeten. Värm saften av två citroner i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt citrongelatinet svalna lite och häll det sedan i en tunn stråle ner i ostsmeten under omrörning.
Häll blandningen i formen och jämna till ytan. Täck över och ställ i kylen i minst 3 timmar.
Lakritsglasyr: Blanda ingredienserna till glasyren och koka ihop den under omrörning tills den tjocknar, ca 15 minuter. Vill du ha den rinnigare så låter du den koka i 10 minuter.
Låt svalna men inte stelna. Ta ur cheesecaken ur formen och stryk försiktigt ut lakritsglasyren. Ställ kallt fram till servering. Dekorera med något trevligt som tex engelsk lakritsglasyr!
Avnjutes med fördel tillsammans med ett gott portvin!!!
Baka och njut!!!!
Var kan man köpa lakritspulver/pasta? Ser ut att vara en härlig sak att bjuda på :)
SvaraRaderaDet beror lite på vart du bor? I Kalmar finns det på Kahls the och kaffehandel. Annars kan du hitta det på en del av baktillbehörsbutikerna på nätet.
SvaraRaderaOch jag kan lova att det är en perfekt godsak att bjuda på :D