St Heaven Street

Välkomna till min blogg,

Det här är en blogg som finns till för att inspirera och sprida lite mer skönhet till världen- för det behövs! Här kan du följa det jag skapar i form av tårtor, cupcakes, macarons och mycket mer!! Bilderna tar jag för det mesta själv med min kära följeslagare Nikon D3100. Det kommer även synas lite inredning och självklart min andra hobby Scrapbooking! Här kommer jag dela med mig av inspiration, tricks, tips, recept samt en del av livets goda och jag hoppas du hittar något som just DU tycker om!

Jag hoppas att jag med den här bloggen kan inspirera och glädja just DIG!

Välkommen in i min värld av pyssel!

Caroline- St Heaven Street

onsdag 31 augusti 2011

Retusch versus inte retusch....

Jag har då och då fått frågan om jag retuscherar mina bilder här på bloggen. Svaret är NEJ. Jag ser faktiskt ingen anledning att göra det. När jag tittar runt på många andra bloggar, ingen nämnd ingen glömd, så är det en del som överretuscherar sina bilder (vill tillägga att detta är MIN åsikt men smaken är ju som bekant som baken-delad...) så att de nästintill förstörs. Jag tycker att det är mer sanningsenligt att låta bli att retuschera bilderna, what you see is what you get liksom. Det ni ser här på bloggen är så tårtorna ser ut. De har skavanker och är ibland ojämna. Jag vill inte utgöra mig för att vara ett proffs på något sätt. Jag har fortfarande lååååååång väg mot det som är mitt mål. Men för varje tårta lär jag mig. För varje tårta blir jag bättre. Jag är oerhört långt ifrån så duktig som jag vill vara och tänker bli. 
Jag vill INTE ge er en falsk bild av hur något ser ut. Då och då lånar jag bilder från någon annan som tagit bilder på det jag gör. Detta för att jag inte är någon expert på detta med kameror och för att det finns andra som kan göra rättvisa vad gäller färger och former på bakverken. 

Min man är kunnig i det där med retusch då han själv jobbar med ett mycket skapande jobb. Han tog därför en av mina bilder som jag tagit själv och retuscherade på dem. Jag tänkte därför visa er skillnaden:

Den till vänster är min egen bild, den till höger är den retuscherade. Ser ni skillnaden? Den till höger är ljusare och har klarare färger och bakgrunden är vitare. Visst, det blir snyggt och rent. Men det är inte verkligheten.

Jag säger inte att det är fel att retuschera. Men JAG vill inte visa er något som inte är riktigt. Det ni ser på bloggen är så det ser ut. Med skavanker och stundvis lite snett och vint. Förhoppningsvis kommer även jag få tårtorna perfekta en dag. Och då ska jag fortfarande visa dem UTAN retusch!!!

Det finns mycket man kan göra, här är ett exempel till där det verkligen syns skillnad:

Den vänstra är den riktiga och som ni ser så är det stoooor skillnad.

Det hade säkert lyft mina tårtor och annat som jag gör att retuschera dem. Men då förlorar jag en del av mig själv. 

Så nu vet ni mina vänner. Ge gärna era åsikter om vad ni tycker, det är alltid roligt att veta hur andra ställer sig till det :). 
Och återigen; jag kritiserar inte någon annan för att de retuscherar. Var och en bestämmer själva vad de vill göra!!! Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping

7 kommentarer:

 1. Jag håller med dig Caroline! Jag måste säga att våra bröllopscupcakes instämde helt med förväntan :) Du arbetar med själ och hjärta. Varmt lycka till med alla nya projekt och jag hoppas vi får njuta av dina kreationer i framtiden. Kram Anna

  SvaraRadera
 2. Håller helt och hållet med! Bättre att ärligt kunna säga att "det här är det jag gjort"! Sen tycker jag dessutom när det gäller såna hantverk som du gör så tycker jag att det inte ska vara för perfekt. Det ska synas att den är gjord för hand, inte massproducerat i maskin!
  Kram
  Mia

  SvaraRadera
 3. Anneli Veronica Anderssonaugusti 31, 2011

  Helt rätt att visa verkligheten! Älskar din blogg och alla dina vackra bakverk (följer dig slaviskt!! ;) )
  Helt rätt att visa det som det verkligen är! Annars blir vi andra dödliga lätt besvikna på våra egna kreationer när de inte ser ut som på en blogg vi följer... ;)

  SvaraRadera
 4. Anna; Tack snälla du!! Hoppas ni hade en underbar bröllopsresa :D!! Stor kram till dig och hälsa din make :)

  Mia; Kram söta du!

  Anneli; Åh vad glad jag blir av din kommentar!!! Tack snälla :D. Jag vet själv hur jag känner när jag tittar på vissa bloggar, det känns som att vissa saker är en omöjlighet att göra. Jag vill inte att någon ska känna att det jag gör är omöjligt. Det är bara till att köra på och testa! Finns det passion så finns det möjlighet!
  Och du; tack för att du följer mig, det uppskattar jag oerhört! Kram!

  SvaraRadera
 5. Är det här under Madeleine hade skrivit sitt inlägg? Blev det i så fall bort-retuscherat ;-)?

  Oavsett skulle jag faktiskt vilja förespråka att man åtminstone skruvar med ljus och färger lite. Ett foto kan inte göra dina bakelser rättvisa, det är omöjligt att få motiv lika vackra som i verkligheten, varför inte hjälpa till lite på traven? Hrm... om du visste hur programledarna i TV ser ut innan de gått genom en sk "ljussättare" som digitalt bearbetar bilden i programmen innan de sänds. Finns inget självändamål i att låta en bild få vara underexponerad eller återge färger dassigt tycker jag. Låt Bengt Magnusson få vara lite solbränd och dina bakelser lika färggranna som de är i verkligheten för sjutton gubbar...och gummor.

  SvaraRadera
 6. Wow va snyggt de blev då de blev retuscherat.
  Jag kör också what u see is what u get typ.
  Ja kan inte ens retuschera,inte så teknisk lagd.
  men om ja skulle kunna så skulle ja gjort lite,då mina bilder blir alltid för mörka och tråkiga
  lite hjälp tycker ja inte är farligt,men håller med dig många som överdriver

  SvaraRadera
 7. Anka; jo det var här *s*. Jag beslöt mig att ta bort hennes inlägg då detta ska vara en blogg som sprider positiva ringar på vattnet och inte det motsatta. Hon förtjänar inte att finnas med här ;).
  Du har en poäng med det du skriver om retusch! Alltid bra när det kommer in nya synpunkter och vinklar :D!!!

  Simone; Jag kan inte heller retuschera *s*, det lämnar jag till maken. Däremot ska jag nog försöka lära mig kameran lite bättre så jag kan lite mer om inställningar och sådant :D.
  Tycker det är roligt att höra hur folk ställer sig till det där med retusch dock.

  SvaraRadera

Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)