St Heaven Street

Välkomna till min blogg,

Det här är en blogg som finns till för att inspirera och sprida lite mer skönhet till världen- för det behövs! Här kan du följa det jag skapar i form av tårtor, cupcakes, macarons och mycket mer!! Bilderna tar jag för det mesta själv med min kära följeslagare Nikon D3100. Det kommer även synas lite inredning och självklart min andra hobby Scrapbooking! Här kommer jag dela med mig av inspiration, tricks, tips, recept samt en del av livets goda och jag hoppas du hittar något som just DU tycker om!

Jag hoppas att jag med den här bloggen kan inspirera och glädja just DIG!

Välkommen in i min värld av pyssel!

Caroline- St Heaven Street

söndag 13 mars 2011

Bra och viktiga tips när man bakar Macarons!

Som jag redan har fastställt så är det inte direkt superenkelt att baka Macarons, även om man vid första anblicken tycker att receptet verkar enkelt. Därför tänkte jag dela med mig av några praktiska tips om förhoppningsvis kan underlätta lite. Så jag rekommenderar att läsa detta innan ni använder receptet jag lagt här på bloggen!!!! En del av tipsen har jag lärt mig under tiden jag gjort dem, andra har jag fått av tex "Sockertussen". Vi börjar från början...

-Se först och främst till att vara NOGGRANN när du VÄGER alla ingredienser. Måtten finns till för en orsak och det där med att "höfta" är nog ingen bra idé när det gäller just Macarons.

- Ta din tid på dig och gör varje moment ordentligt. Det lönar sig i längden kan jag lova!

-Använd INTE mixern till att hacka mandlarna. Det blir för stora bitar som gör att Macaronsen blir väldigt buckliga och det är då extremt svårt att få en fin yta på dem. En kaffekvarn är inte heller till att rekommendera då det är fett i mandel vilket kan paja hela maskinen (fick jag lära mig av en kollega). Se till att få tag på antingen en riktig mandelkvarn ELLER mandelmjöl. Mandelmjöl (eller som det står på påsen; finmald mandel) går att få tag på på Lidl om man har tur. Vad jag vet så finns det inte på några av de vanliga livsmedelsaffärerna. Det blir en stor skillnad på Macaronsen om man använder fint mald mandel, tro mig- jag har prövat alla varianter nu. Kan tillägga att det heller inte är så kul att skålla mandel, få bort skalet och sen riva den i madelkvarnen. Det är moment som tar låååååååååååååååååång tid och som man slipper om man lyckas hitta mandelmjöl.

-Se till att BLANDA mandelmjölet med florsockret i en köksassistent för att den ska bli ordentligt välblandad.

-SIKTA mandel- och florsockerblandningen när den är färdigmixad!!! Det gör att alla klumpar försvinner och att de större bitarna rensas bort. Andra gången jag gjorde Macarons så sprack hälften av dem, tror faktiskt att det kan ha varit för att jag missade detta moment och fick klumpar i smeten. Klumpar brukar ge luftbubblor och det brukar vara tillräckligt för att något ska spricka. (Kan tillägga att detta enbart är en spekulation från min sida och INTE ett fakta.)

-Vispa äggvitan ordentligt tills den är som maräng INNAN du tillsätter sockret. Det ska gå och vända bunken upp och ner utan att marängen rinner ut!!!

-Oavsett om du använder ett recept med sockerlag eller ett utan så häll i sockret i den vispade äggvitan SAKTA. Inte bara pang bom.

-Om du använder ett recept med sockerlag så se till att hälla sockerlagen i en tunn stråle relativt sakta. Inte bara tjoff ner i marängen!!! Allt måste få ta sin tid.

-Om du använder receptet med sockerlag så tänk på att sats 2 (mandelmjöl- och florsockerblandningen tillsammans med äggvita) inte ska vispas alls. Den ska röras om med en slickepott så att den blir som en smet (ser nästa ut som en deg när den är klar).

-Rör INTE om för mycket när du blandat ihop marängen med mandel- och florsockerblandningen. Smeten kan då bli för rinnig och då går det inte att spritsa ut macaronsen för smeten rinner ur spritspåsen innan du ens hunnit nå över plåten. Kan tillägga att blir det så rinnigt så ÄR DET  KÖRT!

-Ta inte i för mycket smaksättningsessens eller flytande karamellfärg i den färdiga smeten. Det kan förändra konsistensen på den. Använd hellre pastafärg till att färga smeten, den färgen är mer fast än vanlig karamellfärg som är flytande.

-Använd en SPRITS!!!!! Inte en sked. Du kan inte få det perfekt runt genom att klicka ut det med en sked...

-Om du får små toppar på Macaronsen när du spritsat ut dem så däng plåten i bordet fort som f*n (som Sockertussen så härligt uttryckte sig!). Då brukar de försvinna och kakorna blir fina på ytan. Är smeten tillräckligt mjuk och fin så rätar de ut sig ändå när de blivit spritsade.

-Glöm inte bort att låta Macaronsen VILA PÅ PLÅTEN 1/2 timme- 1 timme innan du sätter in dem i ugnen. Detta för att ytan ska bli finare.

-Låt Macaronsen vila på plåten i ca 20 minuter efter att du tagit ut dem.

Jag vet att det nu låter som att det är jättekomplicerat att göra dessa små underbart goda bakverk. MEN, det är det faktiskt inte när man väl hittat tekniken och när man gjort dem några gånger. Var inte rädda för att misslyckas, det gjorde jag med första två gångerna. Fortsätt tills du hittat sättet, det är så oerhört värt det!!!

För att illustrera att jag också har misslyckats samt hur det ska se ut och inte ska se ut så lägger jag till dessa bilder:

Så här ska de INTE se ut!!!!!!

Så här KAN de se ut...

Så här SKA de se ut!!!

Ett sista tips, som tro det eller ej faktiskt är användbart: Använd för i guds skulle bakplåtspapper och INTE smörgåspapper. "Yours Truly" lyckades nämligen använda det sistnämnda.....det var inte speciellt smart. Alla kakor fastnade i pappret och jag fick slänga ut rubb och stubb! Tja, vad ska man säga annat än att man lär sig av sina misstag!

Lycka till nu med bakandet. Om du har några frågor så maila mig eller skriv en kommentar så ska jag hjälpa dig bäst jag kan!





 Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping

5 kommentarer:

  1. Shit! Det är ju krångligare än att bygga en atombomb!!!

    SvaraRadera
  2. Nej då, dessa tips är mer för vad man ska tänka på. Vet att det låter krångligt men det är det inte när man väl fått kläm på det!!! ;)

    SvaraRadera
  3. finns det något sätt att få dem så extremt runda så att de inte blir ovala?

    SvaraRadera
  4. Hej Anna!
    Om du använder en bra sprits med ca 5-7 mm öppning så brukar de bli runda. jag brukar hålla spritsen rakt upp så tippen pekar rätt ner och sedan hålla tippen (eller tyllen som det heter) stilla medans jag trycker ut smeten. Tryck inte ut för mycket smet, de flyter ut lite på plåten om man gjort smeten rätt. Hur brukar du göra dem? Och hur spritsar du? Svårt att ge råd när jag inte riktigt vet hur du gör. Skriv gärna tillbaka hur du gör dem så kanske jag kan hjälpa dig lite mer?

    Hälsningar/ Caroline

    SvaraRadera
  5. Perfektionisten som har problem...april 03, 2013

    Hej!
    Jag skulle behöva lite tips till mina macarons...
    Jag ska baka vaniljmacarons och violmacarons till ett dop.
    Jag har bakat maacrons många gånger förut och många har blivit fina, men ett vanligt problem brukar vara att hälften av dem spricker...
    Jag låter dem vila en halvtimma på plåten. Borde jag låta dem vila ännu längre eller vad är det som är problemet?!
    Har du också några andra förslag på hur man ska strukturera upp allt och lyckas med att få hundra macarons perfekta?!

    SvaraRadera

Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)