Detta är en alldeles tokgod cheesecake som är så där smaskigt len istället för mjölig som en del kan vara. Kan rekommendera den nu till vårens alla fikabord. Man kan så klart byta ut citronen mot hallon, jordgubbar, krusbär eller något annat smaskigt! Eller varför inte blanda i lite goda bär i smeten som komplement till citronen? Funkar alldeles utmärkt och är oerhört gott.
Citroncheesecake
Botten:
125 g hasselnötter eller 200 g digestivekex
1/2 dl socker
1 1/2 msk vetemjöl
75 g rumstempererat smör
Fyllning:
4 gelatinblad
2 ägg
400 g färskost
2 dl cremé fraiche
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 stora citroner, rivet skal och saft
Gör så här:
Botten: Värm ugnen till 175 grader. Hacka nötterna grovt (använder du Digestivekex så krossa dem). Blanda nötter (alt. digestivekex), socker och vetemjöl i en bunke. Rör ner smöret. Kläm fast ett bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Tryck ut smeten i formen och jämna till ytan.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Låt botten svalna.
Fyllning:
Lägg gelatinet i vatten i ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda äggulor, färskost, créme fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör sedan ner dem i smeten. Värm saften av två citroner i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt citrongelatinet svalna lite och häll det sedan i en tunn stråle ner i ostsmeten under omrörning.
Häll blandningen i formen och jämna till ytan. Täck över och ställ i kylen i minst 3 timmar.
Nu vet ni vad ni ska baka till nästa fika ;)
Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com -
Mums så gott!
SvaraRaderaÖnskar dig en fortsatt trevlig helg, kram!