Ja kära vänner, idag fick vi besök av goda vänner till familjen. Och det är klart att man vill bjuda på något smarrigt! Och till min stora glädje var allt jag bakat väldigt uppskattat och det åts glatt av allt vilket så klart värmde mitt sötsaksälskande hjärta.
En av de saker jag bjöd på var denna oerhört goda och syrliga cheesecaken som de flesta brukar tycka om då den inte är alltför söt.
Och idag pyntade jag järnet minsann. En härlig halloncoulis fick vackert rinna ner för kanterna och jag toppade härligheten med hallon, passionsfrukt, chokladfigurer samt ätbart bladguld.
För ska det pyntas så ska det pyntas ordentligt tycker jag!
Receptet får ni så klart och jag tycker definitivt ni ska göra denna till nästa fika, för den är verkligen galet god!!
Citroncheesecake på lakritsbotten toppad med halloncoulis
Botten:
125 g hasselnötter eller 200 g digestivekex
1/2 dl socker
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk lakritspulver
75 g rumstempererat smör
Fyllning:
4 gelatinblad
2 ägg
400 g färskost
2 dl cremé fraiche
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 stora citroner, river skal och saft
2-3 passionsfrukter
Gör så här:
Botten: Värm ugnen till 175 grader. Hacka nötterna grovt (använder du Digestivekex så krossa dem). Blanda nötter (alt. digestivekex), socker, vetemjöl och lakrits i en bunke. Rör ner smöret. Kläm fast ett bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Tryck ut smeten i formen och jämna till ytan.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Låt botten svalna.
Fyllning: Lägg gelatinet i vatten i ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda äggulor, färskost, créme fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör sedan ner dem i smeten. Värm saften av två citroner i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt citrongelatinet svalna lite och häll det sedan i en tunn stråle ner i ostsmeten under omrörning.
Häll blandningen i formen och jämna till ytan. Täck över och ställ i kylen i minst 3 timmar.
Halloncoulis
250 g hallon
2 msk florsocker
2-3 tsk majsstärkelse
Koka upp hallonen med florsockret. Rör om så att hallonen mosas.
Sila av saften från hallonen och rör ner majsstärkelsen.
Låt svalna.
Häll över halloncoulisen över cheesecaken. Toppa med hallon, delade passionsfrukter. Droppa ut lite av passionsfrukten på hallonsåsen.
Dekorera sidorna av cheesecaken med tex chokladfigurer.
Kan lova er att det inte är speciellt svårt att smälla i sig både två och tre bitar så denna går snabbt åt!!
Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com -
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)