Ja kära vänner, då har det blivit ytterligare ett program av P4s Receptfritt. I tidigare inlägg har ni ju fått receptet på de smarriga mynta- och limecupcakesen jag bakade. Om du vill ha det receptet så hittar du det HÄR.
Annica Triberg har lagat den oerhört goda maten som du hittar receptet till här nedan. Helt klart värt att lagas om du inte tidigare gjort det!
Har du missat programmet och vill lyssna på det så hittar du det HÄR.
Halstrad tandoorilax
med indisk raita
(text och recept: Annica Triberg)
(text och recept: Annica Triberg)
En lika lättlagad som god rätt. Botanisera bland alla
currypastor som finns i butiken till du hittar din egen favorit. Raita kan man
göra på många olika sätt. Jag brukar välja att inte göra den så kryddstark;
meningen är ju att den lena såsen ska mildra kryddig mat. Hittar du inte färska
örter, dubbla den torkade mängden. Naanbröd brukar finnas i vakuumpåsar i
asiatiska hyllan. Till fyra personer.
Du behöver:
4 portionsbitar lax (fryst)
1-2 dl turkisk yoghurt eller matlagningsyoghurt
1-2 dl currypasta, t ex tandoori curry paste, eller någon
annan kryddstark indisk sås
salt, peppar
1/2 lime
Till raita:
1 krm torkad koriander
1 krm malen spiskummin
1 krm torkad mynta
½ lime
½ gurka
2 ½ dl mild yoghurt, t ex turkisk yoghurt
ett par kvistar färsk mynta
ett par kvistar färsk koriander
ca 1 msk flytande honung
salt, peppar
Till servering:
2 naanbröd (färdiga)
Börja med såsen, så får den dra lite medan du lagar laxen.
Blanda kryddorna i en skål. Pressa över lite limesaft. På så
sätt får du torkade örter att ”blomma ut” lättare.
Dela gurkan på
längden och kärna ur den. Skär den i mindre bitar. Vänd ner den bland
kryddorna.
Rör ner yoghurten. Klipp ner färska örter. Rör om. Smaka av
med honung, salt och peppar. Låt såsen dra i kylen en stund. Smaka av igen. Mer
mynta? Mer av något annat?
Skär varje laxfilé i tre tunna skivor på längden. Lättast är
det om laxen är en aning frusen fortfarande.
Blanda yoghurt med lika delar currypasta till en marinad.
Vänd laxskivorna i marinaden, så att de är helt täckta.
Hetta upp en torr stekpanna, gärna teflon, och halstra
skivorna hastigt, det räcker med en halv minut per sida. Salta och peppra
eventuellt, beroende på hur kryddad currypasta du använder.
I en annan torr panna slutgräddar du naanbröden någon minut
per sida på hög värme, tills de börjar få färg och blir mjuka.
Servera laxen med raita och naanbröd. En limeklyfta är gott
till.
Helt klart en mycket fräsch och god rätt!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)