St Heaven Street

Välkomna till min blogg,

Det här är en blogg som finns till för att inspirera och sprida lite mer skönhet till världen- för det behövs! Här kan du följa det jag skapar i form av tårtor, cupcakes, macarons och mycket mer!! Bilderna tar jag för det mesta själv med min kära följeslagare Nikon D3100. Det kommer även synas lite inredning och självklart min andra hobby Scrapbooking! Här kommer jag dela med mig av inspiration, tricks, tips, recept samt en del av livets goda och jag hoppas du hittar något som just DU tycker om!

Jag hoppas att jag med den här bloggen kan inspirera och glädja just DIG!

Välkommen in i min värld av pyssel!

Caroline- St Heaven Street

fredag 11 oktober 2013

Lite radio, chili och choklad!!



Ja kära vänner, då har vi gjort lite radio igen! Sjätte programmet av P4 Kalmars Receptfritt hade tema Chili och detta var vad som serverades denna gång:

Carolines makalöst goda chilichokladtårta

Chili och barnmat i samma tårta. Är det möjligt? Ja, inte bara det, utan underbart gott, dessutom. Chilismaken ska inte vara för framträdande, utan mer komma som en lite het eftersmak. Kakan kan du göra i förväg och frysa om du vill, så brer du bara på glasyren före servering. Till 10-12 bitar.

Du behöver:

100 g mörk choklad av god kvalitet, 70%
200 g smör
1 liten röd chili, t ex jalapeno (1 msk finhackad)
1 liten burk katrinplommonpuré (barnmat)
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen

Till glasyr:

3 dl vispgrädde
250 g mörk choklad, 70%
100 g färskost (t ex Philiadelphia cream cheese)
2 msk ljus sirap

Värm ugnen till 175°.

Dela chokladen. Smält smöret i en kastrull, ta av från värmen och rör ner chokladen tills den är smält. 

Ta ur kärnorna ur chilin och hacka fruktköttet riktigt fint. Rör ner hacket i katrinplommonpurén.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver.
Rör ihop den smälta chokladen/smöret och katrinplommonpurén. 
Sikta ner mjölblandningen i smeten och rör slätt.

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Slå ner smeten.

Grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Känn med en sticka, den ska vara nästan torr. Täck eventuellt med bakplåtspapper mot slutet om ytan blir för mörk.

Ta ut kakan och låt den svalna lite innan du lossar den från formen.

Värm försiktigt grädden till glasyren i en kastrull. Bryt ner chokladen i bitar och rör tills den har smält. Grädden ska inte koka. Vänd ner färskost och sirap. Rör slätt. Låt glasyren svalna lite.

Vill du, dela kakan i två delar och bred hälften av glasyren emellan och resten ovanpå. Annars bred du på ett generöst lager ovanpå kakan med en bred spatel.

Text: Annica Triberg







Chili finns numera i alla upptänkliga sorter, färger och styrkor. Det handlar lite om att prova sig fram. I veckans program gör Annica Triberg en så snudd på äkta chili con carne, det vill säga på tärnat kött, inte på köttfärs och utan bönor. Egentligen ska det inte vara tomater eller lök i heller, bara vitlök och andra kryddor. Men här får en lök och lite tomatpuré slinka med, vad är puritanerna säger.

Annicas chili con carne
Namnet betyder helt enkelt ”chili med kött”. Och när den här grytan har fått puttra förstår man varför rätten en gång blev så populär. Många hävdar att den kommer från Texas och renläriga gör en blandning av flera sorters chili. Här gör vi en lite förenklad variant. Bönorna då? Jo, dem kan man servera vid sidan om. Till 4-6 personer, beroende på hur många tillbehör du vill ha.

Du behöver:
800 g benfritt nötkött, t ex högrev eller utskuren biff
1 tsk salt, svartpeppar
2-3 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
ca 2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 msk konc. oxfond
½ msk socker
½ flaska ljus öl

Till kryddblandning:
2 små japapeno eller en stor spansk peppar
1 msk chilipulver
1 msk malen spiskummin
1 tsk torkad oregano
½ msk torkad koriander

Till servering:
blandade bönor (färdiga från tetra eller burk)
riven ost, gärna cheddar,
crème fraiche eller gräddfil
tortillachips
ev kokt ris
  
Värm ugnen till 200°. Rosta den hela chilin i cirka fem minuter, eller tills den öser upp och börjar få färg. Ta ut den, dela och skrapa bort fröna. Mosa fruktköttet med en gaffel och blanda med övriga kryddor.
Tärna köttet i centimeterstora kuber. Fräs i omgångar i en stekpappa med lite olja. Salta och peppra.  Lägg över köttet i en stekgryta.
Fräs lök och vitlök mjuk. Lägg över den i grytan.
Vispa ur stekpannan med vattnet. Slå ner det i grytan.
Tillsätt chiliblandningen, tomatpuré, fond, socker och öl. Vänd runt allt. Lägg på locket och låt puttra i cirka två timmar. Rör då och då så det inte bränner fast. Smaka av. Din chili ska smaka starkt, men inte brännhett. Ta lite mer chilipulver om du behöver öka hettan. För starkt? Då mildrar du smaken med en klick crème fraiche vid serveringen. Kokar det torrt, späd med mer öl eller vatten. Men ta inte för mycket, grytan ska inte vara såsig.
 Servera i skålar med tillbehören. Öl är gott till, liksom tequila om du vill få den rätta känslan.

Text: Annica Triberg








Smaklig spis!!

PS; vill du lyssna på programmet så hittar du det här!!


Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping

4 kommentarer:

Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)