Ja kära vänner, då har vi gjort lite radio igen! Sjätte programmet av P4 Kalmars Receptfritt hade tema Chili och detta var vad som serverades denna gång:
Carolines makalöst goda chilichokladtårta
Chili och barnmat i samma tårta. Är det möjligt? Ja, inte bara det, utan underbart gott, dessutom. Chilismaken ska inte vara för framträdande, utan mer komma som en lite het eftersmak. Kakan kan du göra i förväg och frysa om du vill, så brer du bara på glasyren före servering. Till 10-12 bitar.
Du behöver:
100 g mörk choklad av god kvalitet, 70%
200 g smör
1 liten röd chili, t ex jalapeno (1 msk finhackad)
1 liten burk katrinplommonpuré (barnmat)
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen
Till glasyr:
3 dl vispgrädde
250 g mörk choklad, 70%
100 g färskost (t ex Philiadelphia cream cheese)
2 msk ljus sirap
Värm ugnen till 175°.
Dela chokladen. Smält smöret i en kastrull, ta av från värmen och rör ner chokladen tills den är smält.
Ta ur kärnorna ur chilin och hacka fruktköttet riktigt fint. Rör ner hacket i katrinplommonpurén.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver.
Rör ihop den smälta chokladen/smöret och katrinplommonpurén.
Sikta ner mjölblandningen i smeten och rör slätt.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Slå ner smeten.
Grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Känn med en sticka, den ska vara nästan torr. Täck eventuellt med bakplåtspapper mot slutet om ytan blir för mörk.
Ta ut kakan och låt den svalna lite innan du lossar den från formen.
Värm försiktigt grädden till glasyren i en kastrull. Bryt ner chokladen i bitar och rör tills den har smält. Grädden ska inte koka. Vänd ner färskost och sirap. Rör slätt. Låt glasyren svalna lite.
Vill du, dela kakan i två delar och bred hälften av glasyren emellan och resten ovanpå. Annars bred du på ett generöst lager ovanpå kakan med en bred spatel.
Text: Annica Triberg
Chili finns numera i alla upptänkliga sorter, färger och
styrkor. Det handlar lite om att prova sig fram. I veckans program gör Annica
Triberg en så snudd på äkta chili con carne, det vill säga på tärnat kött, inte
på köttfärs och utan bönor. Egentligen ska det inte vara tomater eller lök i
heller, bara vitlök och andra kryddor. Men här får en lök och lite tomatpuré
slinka med, vad är puritanerna säger.
Annicas chili con
carne
Namnet betyder helt enkelt ”chili med kött”. Och när den här
grytan har fått puttra förstår man varför rätten en gång blev så populär. Många
hävdar att den kommer från Texas och renläriga gör en blandning av flera
sorters chili. Här gör vi en lite förenklad variant. Bönorna då? Jo, dem kan
man servera vid sidan om. Till 4-6 personer, beroende på hur många tillbehör du
vill ha.
Du behöver:
800 g benfritt nötkött, t ex högrev eller utskuren biff
1 tsk salt, svartpeppar
2-3 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
ca 2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 msk konc. oxfond
½ msk socker
½ flaska ljus öl
Till kryddblandning:
2 små japapeno eller en stor spansk peppar
1 msk chilipulver
1 msk malen spiskummin
1 tsk torkad oregano
½ msk torkad koriander
Till servering:
blandade bönor (färdiga från tetra eller burk)
riven ost, gärna cheddar,
crème fraiche eller gräddfil
tortillachips
ev kokt ris
Värm ugnen till 200°. Rosta den hela chilin i cirka fem
minuter, eller tills den öser upp och börjar få färg. Ta ut den, dela och
skrapa bort fröna. Mosa fruktköttet med en gaffel och blanda med övriga
kryddor.
Tärna köttet i centimeterstora kuber. Fräs i omgångar i en
stekpappa med lite olja. Salta och peppra.
Lägg över köttet i en stekgryta.
Fräs lök och vitlök mjuk. Lägg över den i grytan.
Vispa ur stekpannan med vattnet. Slå ner det i grytan.
Tillsätt chiliblandningen, tomatpuré, fond, socker och öl.
Vänd runt allt. Lägg på locket och låt puttra i cirka två timmar. Rör då och då
så det inte bränner fast. Smaka av. Din chili ska smaka starkt, men inte brännhett.
Ta lite mer chilipulver om du behöver öka hettan. För starkt? Då mildrar du
smaken med en klick crème fraiche vid serveringen. Kokar det torrt, späd med
mer öl eller vatten. Men ta inte för mycket, grytan ska inte vara såsig.
Servera i skålar med
tillbehören. Öl är gott till, liksom tequila om du vill få den rätta känslan.
Text: Annica Triberg
Smaklig spis!!
PS; vill du lyssna på programmet så hittar du det här!!
Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com -
Ser smarrigt ut!!
SvaraRaderaTack Sabina :D!!
RaderaLät som en spännande chokladtårta :)
SvaraRaderaTack Jenny!
Radera