Ja kära vänner, då har vi spelat in lite radio igen! Och denna gången blev det tema choklad! Annica gjorde en härligt mustig älggryta med choklad och kaffe. Själv gjorde jag en kopp RIKTIG choklad som ska avnjutas med galet goda och enkla chokladtryfflar i tre olika smaker.
Själva tryffeln kom till på ett lite otippat sätt då Annica upptäckte att chokladglasyren jag använt till min Chilichokladkaka, i kallt tillstånd passade alldeles utmärkt som en liten tryffel. Tänk vad härligt det är med något som kan användas på flera olika sätt!!
Älggryta med choklad och kaffe
Kött och choklad kan låta mysko, men våga testa! Grytan passar även att göra med vildsvinskött. Rotfrukterna kan man ofta köpa färdigpackade i tråg om cirka 500 gram, så kallade soppgrönsaker.
Till cirka sex personer.
Du behöver:
1 ½ kg älgkött med ben
salt, peppar
smör att steka i
1 gul lök, hackad
1 palsternacka, i slantar
¼ rotselleri, fintärnad
2 morrötter, i slantar
½ purjolök, strimlad
1 msk tomatpuré
7 dl vatten
4 msk koncentrerad vilt- eller oxfond
Till såsen:
2 msk Maizenamjöl
2 tsk snabbkaffe
40 g mörk choklad, helst 90%, men minst 80% kakao
salt, peppar
Till servering:
½ av rotfrukterna
smörstekta champinjoner
kokt potatis
Skär bort eventuella hinnor från köttet. Fräs det runt om i smör i en stekgryta eller tryckkokare. Ta upp köttet. Fräs grönsakerna tills de börjar mjukna. Ta undan hälften till serveringen. Lägg tillbaka köttet. Tillsätt tomatpuré. Slå på vatten och koncentrerad fond. Koka under lock tills köttet är mört, cirka 1 ½- 2 timmar, beroende på köttet. Eller koka cirka 30 minuter i tryckkokare.
Ta upp köttet och skär bort det från benet. Tärna köttet.
Sila ner skyn i en annan kastrull.
Rör ut Maizenamjöl i ett par matskedar vatten. Vispa ner detta i skyn och koka upp. Låt sjuda tills såsen tjocknar. Rör ner kaffet. Dra av såsen från plattan och bryt ner chokladen i mindre bitar. Rör slätt.
Vänd ner köttet i såsen. Tillsätt resterande rotfrukter. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis.
Text och recept: Annica Triberg
Vill du ha mitt recept på den goda och enkla tryffeln? Då hittar du det HÄR.
Receptet för den smarriga varma chokladen hittar du HÄR.
Har du missat programmet men vill lyssna på det i efterhand? Då klickar du HÄR så kommer du direkt dit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)