St Heaven Street

Välkomna till min blogg,

Det här är en blogg som finns till för att inspirera och sprida lite mer skönhet till världen- för det behövs! Här kan du följa det jag skapar i form av tårtor, cupcakes, macarons och mycket mer!! Bilderna tar jag för det mesta själv med min kära följeslagare Nikon D3100. Det kommer även synas lite inredning och självklart min andra hobby Scrapbooking! Här kommer jag dela med mig av inspiration, tricks, tips, recept samt en del av livets goda och jag hoppas du hittar något som just DU tycker om!

Jag hoppas att jag med den här bloggen kan inspirera och glädja just DIG!

Välkommen in i min värld av pyssel!

Caroline- St Heaven Street

fredag 8 november 2013

Kan man toppa originalet? Hur man gör egen NUTELLA!


Ja kära vänner, nu har jag testat något nytt och HEJ OCH HÅ vad gott det blev!!! Så vad är det jag testat? 
Jo, att göra egen Nutella. Och det var inte alls att förakta minsann. Svårt var det inte heller så detta kommer jag utan tvekan göra fler gånger. 



Hur man gör egen Nutella och hasselnötssmör

Hasselnötssmör är verkligen superenkelt att göra själv och hur gott som helst. Det enda som krävs är en ugn, en mixer, hasselnötter och lite tålamod. Om man vill kan man sedan göra det till en hemmagjord variant på nutella också(!).

För att göra hasselnötssmör:

Börja med att värma ugnen till 200°C. Häll ut 200g hasselnötter på en plåt och placera i mitten av ugnen. Du kan även slänga med en näve jordnötter om du vill.
 Låt rosta i cirka 5-10 minuter så man ser att skalen börjar lossna, tänk på att röra om några gånger och vara noga med att de inte bränns! 
Ta ut och låt svalna lite. Gnugga sedan hasselnötterna i en handduk, eller kläm lite lätt på dem, så att skalen lossnar. Det är inte jättenoga med att få bort allt skal. 

Placera nötterna i en mixer och mixa i cirka 5-10 minuter. Tiden varierar lite beroende på hur mycket styrka maskinen har. I mitt fall gick det på ca fem minuter att mixa nötterna tills de blev en smet. Pausa även emellan och skrapa ned nötsmöret från kanterna. Efter ett tag kommer du ha ett lent hasselnötssmör med ungefär samma konsistens som jordnötssmör.

Antingen så stannar man här och nöjer sig med bara hasselnötssmör, vilket i sig är jättegott och perfekt på mackan, gröten eller med lite keso till, eller så går man vidare till den härliga chokladsåsen som du finner nedan.

Man kan även blanda hasselnötssmöret med lite smör och vaniljsocker för att få en lenare och mildare konsistens samt smak.

Hur man gör nutella:

Tillsätt ungefär 3 msk kakao, lite vaniljpulver, en nypa salt och 1-2 msk socker/stevia/sött/florsocker för att få din egen hemmagjorda nutella! Vill du ha en lenare konsistens så väljer du florsocker att söta med.
 Var bara noga med att smaka av. Tillsätt så mycket kakao och sött som du gillar. Jag gillar det ganska så sött så jag hade i några matskedar med socker samt vaniljsocker. Här gäller alltså inga specifika mått utan du sötar utefter smak och tycke. Att söta med honung fungerar också, men den lena konsistensen försvinner då honungen binder samman det hela och det blir en mer grynig konsistens!

Du kan också ha i lite smält choklad av valfri kakaohalt.

För att få nutellan lenare i smaken och konsistensen så hade jag i en rejäl klick smör. Börja med en liten klick och smaka sedan av. Behövs mer så tar du så klart i mer!
Du kan också smälta choklad och blanda i för att få en mer chokladig smak. Det finns många varianter men att testa sig fram och hitta sin egen är alltid bäst.

Häll över nutellan i en ren glasburk med lock. Förvara burken i kylen.
Nutellan håller sig några veckor om den får stå svalt.




Kan användas till att ringla på glass, ha som fyllning i tårta, bullar, rulltårta eller på cupcakes. Kan även ätas som den är.

Eller varför inte ge bort en burk till någon du tycker om?










Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping

6 kommentarer:

  1. Hej hur länge håller den sig i kylen?

    SvaraRadera
  2. Jag undrar också hur länge den håller sig. Vill ge bort en burk i julklapp och skulle gärna vilja veta så jag kan skriva det på etiketten :)
    Vill bara passa på att säga att du har en underbar blogg och blir alltid så inspirerad! Tack för att du delar med dig av alla dina tips :D

    SvaraRadera
  3. Låter supegott! Tror du man kan ha någon annan nöt?

    SvaraRadera
  4. Men hon skrev hur länge den håller sig!! Läs uppe!!

    SvaraRadera
  5. Jag har haft min hemgjorda nutella i kylskåpet i över ett år och den håller fortfarande (!), så det är ingen stress. Observera dock att jag inte hade något smör eller smält choklad i - då härsknar den nog mycket tidigare.

    SvaraRadera

Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)