Svaret är JA kära vänner. Man KAN faktiskt göra en riktig tårta som inte är en riktig tårta. Typ.
Man kan göra en Enchiladatårta! Det är ju som en tårta fast inte gjord på det vi bakar med.
Men det är en tårta. Och en väldigt god sådan!!
Och varför inte ge far en tårta på tårta på Fars Dag?
En sådan tårta som jag visar här och sedan en vanlig hederlig gräddtårta?!
För nog skulle han uppskatta det.
Enchiladatårtan gjorde Annica i gårdagens program av Receptfritt i P4. Jag stod som vanligt för den bakade varianten och temat var så klart Fars Dag.
Receptet på min tårta har ni ju redan fått. Har ni missat det så hittar ni det här.
Nedan följer receptet på Annicas galet goda variant.
Nedanstående text och recept skrivet av Annica Triberg.
Klart pappa (eller någon annan viktig man i ditt liv) ska få tårta till middag också! Rätten är lika enkel som god. Välj gärna lite mindre tortillabröd, så blir ”tårtan” hög och fin. Servera den aningen med en fräsch grönsallad, eller gör tomatsalsan nedan. Om några i familjen inte gillar bönor, mixa dem till puré innan du blandar ner dem i köttfärsen! De förhöjer nämligen smaken ordentligt.
Enchiladatårta
Till 4-6 personer, beroende på hur hungriga ni är.
Du behöver:
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
500 g nötfärs
2 tsk malen spiskummin
2 tsk chilipulver
3 msk tomatpuré
1 tetra svarta bönor (ca 400 g)
1 dl vatten
olja att steka i
salt, peppar
Till tomatsås:
1 burk (4-500 g) krossade tomater av god kvalitet
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta, finhackad
ev 1 msk konc nötfond
salt, peppar
Till tårtan:
8 tortillabröd, gärna majstortilla
ca 2 dl riven ost, gärna cheddar
Till tomatsalsa:
4 tomater
1 rödlök, finhackad
1 liten burk majskorn, avrunna
½ lime, pressad saft
½ msk olivolja
1 kruka färsk koriander
ev salt och peppar
Värm ugnen till 225°.
Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt köttfärsen och fräs vidare. Tillsätt kryddor och tomatpuré.
Mixa hälften av bönorna och spara resten. Rör ner bönmoset i köttfärsen. Tillsätt vatten och låt det puttra in. Smaka av med salt och svartpeppar. Vill du ha mer drag i kryddningen, tillsätt mer spiskummin och chilipulver. Ställ åt sidan.
Koka upp de krossade tomaterna. Tillsätt sambal oelek och vitlök. Låt puttra i cirka 10 minuter. Smaka av med koncentrerad fond, salt och peppar.
Lägg ett tortillabröd på ett ugnsfast fat. Bred ut nötfärs och skeda över lite tomatsås. Strö på lite ost. Täck med nästa tortilla och upprepa. Sista tortillan ska bara ha tomatsås och resten av osten.
Ställ in ”tårtan” i ugnen tills den får fin färg, cirka 10 minuter.
Gör under tiden salsan. Dela tomaterna och kärna ur dem. Släng inkråmet. Tärna tomatköttet fint. Blanda med löken och hälften av majsen. Smaksätt med pressad lime. Vänd ner lite olivolja och klipp ner så mycket koriander som du vill ha, beroende på hur du gillar den smaken.
Ta ut ”tårtan” och dekorera med resterande majs och bönor. Skär fina tårtbitar och servera med salsan eller enbart med en grönsallad.
Har ni missat programmet och vill lyssna på det i efterhand så hittar ni det här.
Smaklig spis!!!