Ja kära vänner, det finns verkligen många olika sorters tårtor och en mängd olika former på dem. En av dem kallas Topsy Turvy tårta och den kännetecknas av de lite snedskurna och lutande våningarna. Jag hade i början svårt att lista ut hur de var byggda då det såg ut som att en del av dem skulle välta. Men det handlar lite om att lura ögat då tårtorna egentligen står stabilt men är tillskurna så att de ser ut som att de ska tippa.
Tårtan du ser längst upp här är mitt första försök på just detta tema och den är gjord för några år sedan. Inte på långa vägar den vackraste men den var rolig att göra och det är alltid kul att testa på något nytt. Tyvärr har jag inte gett mig på det igen då annat tagit mycket av min tid men jag ska nog ge mig på den igen tids nog!
Men för den som är intresserad så följer här lite rolig fakta om dessa tårtor:
"The topsy turvy cake method borrows from the ancient sculpting technique,contrapposto, which in Italian literally means counter pose. That is how a sculpted human form like Michelangelo’s 14-foot statue of David, can stand without keeling over. The key to contrapposto is counterbalance. Note how the structures above both use wedge shapes. As long as each wedge of the body/cake counters its neighboring wedges, the weight distribution remains stable and the statue/cake won’t topple over."
Men för den som är intresserad så följer här lite rolig fakta om dessa tårtor:
Detta står att läsa hos Wicked Goodies:
Fri översättning: Topsy Turvy metoden är lånad från den forntida skulpteringstekniken Contrapposto, vilket på italienska betyder motvikt. Det är så en skulpterad mänsklig form som Michelangelos staty "David", kan stå utan att tippa över. Nyckeln till contrapposto är att balansera. Notera hur strukturerna ovan (på bilden) båda använder något som stagar upp. Så länge det finns något som stagar upp och balanserar, så fördelas vikten jämt och stabilt och tårtan riskerar inte att tippa över.
Med andra ord; viktmässigt måste den vara i balans. Den får inte vara tyngre på ena sida.
Så här står det i Wikipedia om just Contrapposto:
Kontrapost (it. contrapposto "motställning") är en term, främst inom konsten, som används för att beskriva en människokropps ställning, där överkroppen är vriden på samma axel som benen men på ett annat plan och där båda fötterna stödjer på samma plan. Kroppstyngden är lagd på ena benet, det så kallade stödbenet, medan det andra, så kallade svängbenet håller balansen och utgör bara ett lätt stöd mot planet som personen står på. Kontrapost användes frekvent inom antikens skulptur och blev ånyo vanligt i och med renässansen.
I Usa finns speciella bakformar för just dessa tårtor. Har inte sett dem i Sverige än men vem vet vad som kommer in i butikerna?
Är du intresserad av att ta en närmre titt på dessa formar så kan du hitta dem HÄR.
Vill du lära dig mer om hur man bygger våningstårtor och vad man behöver till dem? Då kan du ta dig en titt HÄR.
Lite mer inspiration av just dessa läckra tårtor:
Samtliga tårtor på bilderna ovan kommer från underbara
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)