St Heaven Street

Välkomna till min blogg,

Det här är en blogg som finns till för att inspirera och sprida lite mer skönhet till världen- för det behövs! Här kan du följa det jag skapar i form av tårtor, cupcakes, macarons och mycket mer!! Bilderna tar jag för det mesta själv med min kära följeslagare Nikon D3100. Det kommer även synas lite inredning och självklart min andra hobby Scrapbooking! Här kommer jag dela med mig av inspiration, tricks, tips, recept samt en del av livets goda och jag hoppas du hittar något som just DU tycker om!

Jag hoppas att jag med den här bloggen kan inspirera och glädja just DIG!

Välkommen in i min värld av pyssel!

Caroline- St Heaven Street

fredag 18 juli 2014

Underbara minnen genom kakor! Till minne av min älskade mormor.

Ja kära vänner, då var ännu ett program av "Menys söta sommar" i P1 klart.
Har du missat programmet och vill lyssna på det så hittar du det HÄR.
Annica gjorde en underbar gurk- och avacadosoppa med kräftstjärtar samt hembakat bröd- oerhört gott och väldigt mycket sommar!!
För min del så var det denna gången var det kakor som bakades och avsmakades. Nämligen sju sorters kakor!

För mig är dessa kakor minnen. Så många underbara minnen. 
Minnen från barndomen. Minnen av en mormor som stod glatt innanför balkongdörren och vinkade till mig att komma in. Hennes glada leende när hon sa att "jag har bakat kakor, kom in och fika med mig". 

Min älskade mormor.

Jag vet att du ler i din himmel när du såg mig stå och baka dina kakor. Men jag kommer aldrig göra dem så goda som du gjorde dem. Det kommer aldrig rymmas lika mycket kärlek i mina som det gjorde i dina. För du spred kärlek omkring dig.
Kärlek genom bakning.
Kärlek genom livet.
Åh vad du fattas mig mormor.
Och vad jag saknar dina kakor.
Men jag för ditt arv vidare, jag hoppas det gör dig stolt.
Och varje gång jag bakar dina kakor så finns du där.
Med ditt leende.
Med din kärlek.
Med underbara minnen.



Hallongrottor
ca 20 st
125 g smör, rumstemperatur
3/4 dl socker
2 dl mjöl
1/2 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1 dl hallonsylt (vill man hellre ha annan smak så tar man så klart det! Funkar kalas med tex blåbär)

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Ställ ut små bakformar på en plåt.
Blanda smör och socker tills det är vitt och poröst.
Blanda mjöl, potatismjöl, vaniljsocker, bakpulver i en skål och rör runt med en gaffel så att det blir ordentligt blandat. Häll sedan ner blandningen i smör/sockerblandningen.
Rör ihop allt till en deg.
Rulla degen till en längd. Känns den för kladdig så ta i lite mer mjöl (dock inte för mycket, ta bara lite i taget).
Skär degen i ca 20 bitar och rulla varje bit till en boll. Lägg varje boll i en bakform.
Gör en liten urgröpning i varje boll och klicka i lite sylt.
Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
Avnjut i goda vänners lag med ett glas mjölk eller en god kopp kaffe och sitt gärna länge och NJUT!!!

PS; vill du göra en annan variant av kakan så ha i lite rivet citronskal och lite citronsaft- blir väldigt gott tillsammans med hallonsylten!!!


Havrekakor
200 g smör
2,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bikarbonat
4,5 dl havregryn
2, 5 dl russin

Blanda smör och socker tills det blir mjukt. Häll i mjölet, bikarbonaten och vaniljsockret i en bunke och rör om med en gaffel. Blanda sedan ihop mjölblandningen med smöret och sockret.
Rör om för hand eller i en hushållsassistent (jag använder det sistnämnda). Häll sedan i havregrynen och till sist russinen. Blanda allt tills det blir som en deg.
Forma till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jag lade 12 bollar på varje plåt och såg till att de var lite mellanrum mellan varje boll. Detta då de flyter ut ganska så ordentligt.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 12-14 minuter. När de är platta och gyllenbruna är de klara.
Lägg över dem på ett galler när de svalnat något.
Ät och njut av dem tillsammans med ett glas mjölk eller saft!
  



Kolakakor
Ca 30 stycken
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Låt smöret bli mjukt i mikron. Blanda med socker, vaniljsocker, sirap, vetemjöl och bakpulver.
Halvera degen. Forma till två rullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta ut dem.
Grädda i 175 grader i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär kakorna diagonalt.
Ät dem som de är tillsammans med ett kallt glas mjölk eller en god kopp kaffe.
Vill du dekorera dem lite extra så ringla lite mörk choklad över dem.
  


Drömmar
Ca 80-90 st
150g smör
4,5 dl strösocker
1,5 dl matolja
1,5 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl

Gör så här:
Rör rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt – helst för hand, annars flyter de ut mer.Häll i matoljan. Blanda vaniljsocker, hjorthornssaltet och vetemjöl. Rör ner i smeten.Rulla kakorna och placera ut på bakplåtspapper. Grädda i 150° i ca 20 minuter. OBS; öppna EJ ugnsluckan när du satt in kakorna i ugnen!!!
Drömmar kan även varieras med tex lite lakritspulver eller krossade polkagrisar.


Kokostoppar
50 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
200 g kokosflingor
Rivet skal av ½ citron

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Rör ihop ägg och socker i en skål. Tillsätt kokosflingor, citronskal och smör och rör ihop till en smet. Låt smeten stå i ca 10 min. Klicka ut smeten med hjälp av två skedar och forma till 15 stora eller 30 små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter för stora toppar och ca 10 minuter för de mindre.
Vill du variera kokostopparna så kan du doppa dem i mörk choklad eller byta ut citronskalet mot limeskal.
Du kan även färga dem genom att droppa ner några droppar karamellfärg i smeten.


Chokladsnittar
200 g smör
2,5 dl strösocker
1 ägg
1 ägg till pensling
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
Rör smör och socker poröst. Häll i äggen och arbeta in dem i smeten.
Blanda övriga ingredienser och rör ihop allt till en smidig deg.
Rulla ut degen till 6 st längder och lägg dem 3 och 3 på en plåt med bakplåtspapper.
Platta sedan till längderna, pensla dem med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 12 minuter.
Skär längderna i sneda bitar direkt när du tagit ut dem ur ugnen.


Brysselkex
200 g smör
1 dl strösocker
1 tsk äkta vaniljsocker
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl

Garnering:
1 dl socker
Röd, grön eller blå karamellfärg

Gör så här:
Rör smör och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker, potatismjöl och mjöl och arbeta ihop till en deg. Forma till två rullar.
Lägg sockret i en plastpåste och droppa i karamellfärg. Skaka påsen till sockret fått fin, jämn färg.
Rulla rullarna i socker och ställ kallt i 1 timme. Skär i skivor och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.



Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping

1 kommentar:

  1. De här kakorna bakade min mormor också. Hon var född 1890 så det är riktigt gamla recept. Så fint du gör caroline. Mycket vackra foton.
    Karin S.

    SvaraRadera

Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)