Ja kära vänner, då var ännu ett program av "Menys söta sommar" i P1 klart.
Har du missat programmet och vill lyssna på det så hittar du det HÄR.
Annica gjorde en underbar gurk- och avacadosoppa med kräftstjärtar samt hembakat bröd- oerhört gott och väldigt mycket sommar!!
För min del så var det denna gången var det kakor som bakades och avsmakades. Nämligen sju sorters kakor!
För mig är dessa kakor minnen. Så många underbara minnen.
Minnen från barndomen. Minnen av en mormor som stod glatt innanför balkongdörren och vinkade till mig att komma in. Hennes glada leende när hon sa att "jag har bakat kakor, kom in och fika med mig".
Min älskade mormor.
Jag vet att du ler i din himmel när du såg mig stå och baka dina kakor. Men jag kommer aldrig göra dem så goda som du gjorde dem. Det kommer aldrig rymmas lika mycket kärlek i mina som det gjorde i dina. För du spred kärlek omkring dig.
Kärlek genom bakning.
Kärlek genom livet.
Åh vad du fattas mig mormor.
Och vad jag saknar dina kakor.
Men jag för ditt arv vidare, jag hoppas det gör dig stolt.
Och varje gång jag bakar dina kakor så finns du där.
Med ditt leende.
Med din kärlek.
Med underbara minnen.
Hallongrottor
ca 20 st
125 g smör, rumstemperatur
3/4 dl socker
2 dl mjöl
1/2 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1 dl hallonsylt (vill man
hellre ha annan smak så tar man så klart det! Funkar kalas med tex blåbär)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Ställ ut små bakformar på en
plåt.
Blanda smör och socker tills
det är vitt och poröst.
Blanda mjöl, potatismjöl,
vaniljsocker, bakpulver i en skål och rör runt med en gaffel så att det blir
ordentligt blandat. Häll sedan ner blandningen i smör/sockerblandningen.
Rör ihop allt till en deg.
Rulla degen till en längd.
Känns den för kladdig så ta i lite mer mjöl (dock inte för mycket, ta bara lite
i taget).
Skär degen i ca 20 bitar och
rulla varje bit till en boll. Lägg varje boll i en bakform.
Gör en liten urgröpning i varje
boll och klicka i lite sylt.
Grädda mitt i ugnen i ca 10-12
minuter.
Avnjut i goda vänners lag med
ett glas mjölk eller en god kopp kaffe och sitt gärna länge och NJUT!!!
PS; vill du göra en annan
variant av kakan så ha i lite rivet citronskal och lite citronsaft- blir
väldigt gott tillsammans med hallonsylten!!!
Havrekakor
200 g smör
2,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bikarbonat
4,5 dl havregryn
2, 5 dl russin
Blanda smör och socker tills det blir mjukt. Häll i mjölet,
bikarbonaten och vaniljsockret i en bunke och rör om med en gaffel. Blanda
sedan ihop mjölblandningen med smöret och sockret.
Rör om för hand eller i en hushållsassistent (jag använder
det sistnämnda). Häll sedan i havregrynen och till sist russinen. Blanda allt
tills det blir som en deg.
Forma till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Jag lade 12 bollar på varje plåt och såg till att de var lite mellanrum mellan
varje boll. Detta då de flyter ut ganska så ordentligt.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 12-14 minuter.
När de är platta och gyllenbruna är de klara.
Lägg över dem på ett galler när de svalnat något.
Ät och njut av dem tillsammans med ett glas mjölk eller
saft!
Kolakakor
Ca 30
stycken
100 g smör
1 dl socker
1 msk
vaniljsocker
1 msk sirap
2 ½ dl
vetemjöl
1 tsk
bakpulver
Gör så här:
Låt smöret
bli mjukt i mikron. Blanda med socker, vaniljsocker, sirap, vetemjöl och
bakpulver.
Halvera
degen. Forma till två rullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta ut
dem.
Grädda i 175
grader i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär kakorna diagonalt.
Ät dem som
de är tillsammans med ett kallt glas mjölk eller en god kopp kaffe.
Vill du
dekorera dem lite extra så ringla lite mörk choklad över dem.
Drömmar
Ca 80-90 st
150g
smör
4,5 dl strösocker
1,5 dl matolja
1,5 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl
4,5 dl strösocker
1,5 dl matolja
1,5 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl
Gör
så här:
Rör
rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt – helst för hand, annars flyter de ut
mer.Häll i matoljan. Blanda vaniljsocker, hjorthornssaltet och vetemjöl. Rör
ner i smeten.Rulla kakorna och placera ut på bakplåtspapper. Grädda i 150° i ca
20 minuter. OBS; öppna EJ
ugnsluckan när du satt in kakorna i ugnen!!!
Drömmar kan även varieras med tex lite
lakritspulver eller krossade polkagrisar.
Kokostoppar
50 g
smör
2 ägg
1 dl
strösocker
200 g
kokosflingor
Rivet
skal av ½ citron
Gör så
här:
Sätt
ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Rör ihop ägg och socker i en skål.
Tillsätt kokosflingor, citronskal och smör och rör ihop till en smet. Låt smeten
stå i ca 10 min. Klicka ut smeten med hjälp av två skedar och forma till 15
stora eller 30 små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i
ca 15 minuter för stora toppar och ca 10 minuter för de mindre.
Vill du variera kokostopparna så kan du doppa dem i
mörk choklad eller byta ut citronskalet mot limeskal.
Du kan även färga dem genom att droppa ner några droppar karamellfärg i smeten.
Chokladsnittar
200 g
smör
2,5 dl
strösocker
1 ägg
1 ägg
till pensling
5 dl
vetemjöl
4 msk
kakao
1 tsk
bakpulver
1 msk
vaniljsocker
Gör så
här:
Rör
smör och socker poröst. Häll i äggen och arbeta in dem i smeten.
Blanda
övriga ingredienser och rör ihop allt till en smidig deg.
Rulla
ut degen till 6 st längder och lägg dem 3 och 3 på en plåt med bakplåtspapper.
Platta
sedan till längderna, pensla dem med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.
Grädda
mitt i ugnen i 200 grader i ca 12 minuter.
Skär
längderna i sneda bitar direkt när du tagit ut dem ur ugnen.
Brysselkex
200 g
smör
1 dl
strösocker
1 tsk
äkta vaniljsocker
1 dl
potatismjöl
4 dl
vetemjöl
Garnering:
1 dl
socker
Röd,
grön eller blå karamellfärg
Gör så
här:
Rör
smör och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker, potatismjöl och mjöl och arbeta
ihop till en deg. Forma till två rullar.
Lägg
sockret i en plastpåste och droppa i karamellfärg. Skaka påsen till sockret
fått fin, jämn färg.
Rulla
rullarna i socker och ställ kallt i 1 timme. Skär i skivor och lägg dem på en
plåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda
mitt i ugnen i ca 10 minuter.
De här kakorna bakade min mormor också. Hon var född 1890 så det är riktigt gamla recept. Så fint du gör caroline. Mycket vackra foton.
SvaraRaderaKarin S.