St Heaven Street

Välkomna till min blogg,

Det här är en blogg som finns till för att inspirera och sprida lite mer skönhet till världen- för det behövs! Här kan du följa det jag skapar i form av tårtor, cupcakes, macarons och mycket mer!! Bilderna tar jag för det mesta själv med min kära följeslagare Nikon D3100. Det kommer även synas lite inredning och självklart min andra hobby Scrapbooking! Här kommer jag dela med mig av inspiration, tricks, tips, recept samt en del av livets goda och jag hoppas du hittar något som just DU tycker om!

Jag hoppas att jag med den här bloggen kan inspirera och glädja just DIG!

Välkommen in i min värld av pyssel!

Caroline- St Heaven Street

fredag 4 juli 2014

Steg-för-steg hur man gör en Lilja på floristtråd! Tutorial Sugarpastelily!


Ja kära vänner, då har jag testat att binda en blomma för första gången! Och det var GALET ROLIGT! Jag kommer helt klart fortsätta med sockerblommor av detta slag. Jag som varit så rädd för att testa! Men äntligen tog jag mig mod till att pröva en variant av lilja. Det tog sin lilla tid innan jag begrepp hur man skulle få ihop den men jag passade på att ta lite kort så att jag nu kan göra detta steg-för-steg. Blomman på bilderna ovan är alltså ätbar och gjord av sockerpasta. Den är målad med ätbar pulverfärg.
Hoppas ni också kommer våga ge er på detta roliga pysslande och att detta steg-för-steg kan hjälpa er lite på traven!

Dessa utstickare för lilja behöver du ha. Dem hittar du HÄR.

Du behöver även:
-vit sugarpaste eller flowerpaste (jag använder ALLTID Wiltons sp vilken är bra till både blommor och modellering)
-floristtråd
-"stamen" (det som utgör pistillerna på blomman)
-floristtejp
-formdyna
-bonetool eller balltool
-pulverfärg; brun, grön, gul, rosa

Samtliga tillbehör till blomtillverkning kan du hitta HÄR.

För att ha något att fästa bladen på så behövs det floristtråd. Den delen av tråden som ska fästas mot bladet ska vara inklädd i sugarpaste.
Börja därför med att mäta hur hur lång bit av tråden som ska kläs in, behöver vara. Den delen ska räcka över nästan hela bladet.
På bilden ovan ser du en tråd som redan är klädd.

För att klä tråden så gör du på följande sätt:
Ta en bit sugarpaste eller flowerpaste och rulla till en boll. Pensla på lite ätbart lim över tråden. Trä på bollen på tråden och tvinna den runt så att den töjs ut över så stor del av tråden som ska täcka bladet. 

När du fått ut spn över tråden så vill du ha den jämn. Använd dina fingertoppar och rulla den försiktigt mot underlaget (silikonduk till detta är lämpligt) tills dess att den jämnat ut sig som på bilden nedan.


Du ska sammanlagt ha sex trådar då liljan består av sex stycken blad. 

Tryck ut tre av de större bladen och tre av de smalare.

Till det setet jag använder medföljer det en platta som gör bladens ådringar. Pressa försiktigt den mönstrade sidan nedåt mot bladet tills dess att bladen blir mönstrade.

Nu är alla sex blad mönstrade.

Nu ska du "klä" bladet med tråden. Placera bladet på en plastpåse. Bladet ska ligga med den mönstrade sidan nedåt.

Lägg den klädda florsittråden ovanpå bladet.

Vik över plastpåsen över bladet och dra försiktigt med fingrarna några gånger över floristtråden så att denna fäster mot bladet.

Självklart kan man vara mer noggrann så att själva tråden inte syns. Eller så använder man sig av vit tråd (vilket jag inte hade, man tager det man haver!!) så smälter det in bättre.

Nu ska bladen formas till. Lägg bladet på en mjuk formdyna och använd ett bonetool till att vecka och tunna ut kanterna. Detta gör du genom att försiktigt trycka ner verktyget och samtidigt dra det längst med ytterkanten av bladet. 

Fortsätt så runt hela blomman tills dess att kanterna är veckade såsom på bilden nedan.


Böj till dina blad lite försiktigt så att de får en lätt böjd form. Lägg dina blad på tork över tex en kavel eller något annat lämpligt föremål.

Nu ska du färglägga. Du behöver gul, grön och rosa pulverfärg samt en tunnare pensel. Färgen ska torrborstas på bladen.

Börja med att borsta på den gröna färgen på den nedre delen av bladet. Se bild ovan.

Fortsätt sedan med den gula färgen en bit längre upp på bladet.

Från mitten och uppåt ska det vara rosa. Du kan förstärka linjen i mitten genom att dra ett tunt streck med en röd livsmedelspenna eller måla ett streck med rosa pastafärg. Sedan penslar du rosa pulverfärg över strecket för att matta ut det.

Så här ser bladet ut med alla sina färger.

Nu är det dags för prickarna på den nedre delen av bladet. Använd en röd livsmedelspenna till detta. Du kan även använda en tandpetare som du doppar i lämplig pastafärg.

Nästa steg är själva blommans pistiller. Börja med att rulla en liten boll av vit sp. Trä den på en bit floristtråd och dra ut den i nedre änden så att den fäster mot tråden. Skär sedan ett kryss på toppen av den. Färglägg den med grön pulverfärg.


Färglägg dina stamen med grön pulverfärg på den nedre delen.
Toppen på stamen doppar du i ätbart lim och rullar dem sedan försiktigt i brun pulverfärg. 

När alla delar torkat så är det dags att binda upp blomman. Börja med att binda upp pistillerna. Detta gör du genom att hålla pistillerna i ett knippe kring en floristtråd och sedan linda floristtejp runt den nedre delen av dem och tråden tills dess att allt sitter säkert ihop.
Ta de tre större bladen och lägg ut.
Ta ett blad i taget och håll den färglagda delen mot pistillerna, linda sedan tejp runt floristtråden tills bladet sitter fast. Fortsätt med ett blad i taget.

När du är färdig med de tre större bladen så ser det ut som på bilden ovan. Som en propeller kan man säga.

Nu är det dags för att fästa de tre smalare bladen. Lägg bladet så att floristtråden möter stammen på de andra blommorna och så att ändarna på bladen möts.

Fäst tejpen och böja rulla den runt floristtrådarna. Fortsätt neråt tills dess att du känner att blomman håller ihop. Det ska sitta ett smalt blad mellan varje större blad så att det är vartannat.

Nu sitter alla bladen på plats och du kan fortsätta vira tejpen neråt tills dess att du lindat dem kring alla floristtrådarna och du har fått en stjälk på blomman.
Hoppas detta steg-för-steg hjälpt dig lite på vägen mot att skapa en lilja!
PS; detta finns många sätt att göra blommor på, detta är bara ETT av dem! Man lär sig för varje gång man testar något nytt!Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping

2 kommentarer:

  1. Tack snälla du för allt du gör och delar med dig av....oerhört tacksam för allt. Oerhört bra beskrivningar du har, tack än en gång :)

    SvaraRadera
  2. Vilket otroligt arbete! Men vacker resultat. Du är duktig på att förklara hur man gör Caroline :)

    Kram Karin

    SvaraRadera

Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)