Hallonbiskvier i miniformat
Biskvibottnar
200 g mandelmassa
1 äggvita
1/2 dl strösocker
Fyllning
150 g smör
1,5 dl florsocker (90 g)
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
några droppar hallonessens
rosa karamellfärg/pastafärg
Topping
150 g mörk choklad (75%)
Blanda ihop mandelmassa, socker och äggvita. Blanda till en
smet. Spritsa ut små klickar (storlek ungefär som en femkrona).
Grädda i 175 grader, ca 10 minuter. De är klara när de är
gyllenbruna. Låt kakorna kallna helt innan fyllningen breds på.
Vispa ihop rumsvarmt smör, florsocker och vaniljsocker.
Tillsätt ägg och hallonessens, vispa. Smaka av och färga sedan smörkrämen svagt
rosa med karamellfärgen.
Bred fyllningen på undersidan av biskvibottnarna, den ska
vara mycket i mitten och sedan slutta ut mot kanterna. Ställ in i kylen på
stelning.
Smält chokladen i en liten skål över vattenbad. Håll en
biskvi mellan tummen och pekfingret och doppa fyllningen i chokladen. Skaka
lätt för att bli av med överflödig choklad och lägg sedan biskvin på en bricka.
Ställ in i kylen på stelning.
PS ett litet tips:
om chokladen inte vill fästa på smörkrämen så låter du chokladen svalna
av.
Vill du ha riktigt fin choklad som håller sig blank länge
på toppen måste du temperera chokladen.
Så här gör du när du tempererar choklad: plocka fram en
termometer. Bryt eller hacka chokladen i en plastbunke. Värm halva mängden till
48 - 50 grader för mörk choklad ex. i mikron. Rör ner resten av chokladen. Rör
tills temperaturen är 27 - 28 grader för mörk choklad. Värm därefter upp den
till 31 grader. Nu kan du doppa biskvierna.
Chokladbiskvier i miniformat
Biskvibottnar
200 g mandelmassa
1 äggvita
1/2 dl strösocker
Chokladsmörkräm
50 g mörk choklad (gärna 70%)
125 g smör
1 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Topping
150 g mörk choklad (75%)
Blanda ihop mandelmassa, socker och äggvita. Blanda till en smet. Spritsa ut små klickar (storlek ungefär som en femkrona).
Grädda i 175 grader, ca 10 minuter. De är klara när de är gyllenbruna. Låt kakorna kallna helt innan fyllningen breds på.
Smält chokladen i mikrovågsugn eller i en skål över vattenbad. Rör om någon gång under tiden. Låt svalna.
Rör smör, florsocker och vaniljsocker smidigt. Rör ner äggulan. Vänd ner chokladen under omrörning.
Bred eller spritsa smörkrämen toppigt på kakornas undersida. Låt biskvierna stå kallt tills krämen stelnat.
Bred fyllningen på undersidan av biskvibottnarna, den ska vara mycket i mitten och sedan slutta ut mot kanterna. Ställ in i kylen på stelning.
Smält chokladen i en liten skål över vattenbad. Håll en biskvi mellan tummen och pekfingret och doppa fyllningen i chokladen. Skaka lätt för att bli av med överflödig choklad och lägg sedan biskvin på en bricka. Ställ in i kylen på stelning.
Några tips om biskvier:
-vill du få jämna och fina bottnar så spritsa ut smeten. Du kan rita ut rundlar på bakplåtspappret och spritsa i dem för att få dem jämnstora.
-Om du tycker det är svårt att få bort bottnarna från bakplåtspappret så kan du fukta en handduk och lägga under pappret en stund, då släpper de enklare från pappret.
-kyl smörkrämen innan biskvierna ska doppas. Då stelnar chokladen snabbare och fäster enklare på smörkrämen.
-Se till att den smälta chokladen svalnar innan du doppar!
-Vill du ha riktigt fin choklad som håller sig blank länge på toppen måste du temperera chokladen. Se längre upp i inlägget för hur man gör när man tempererar.
-Det går att göra biskvierna både mandelfria och äggfria. Det finns många bra recept på nätet.
PS; du vet väl att Stheavenstreet finns även på FB? Där kan du ta del av härliga bilder, inspiration, roliga tävlingar samt veckans frågestund. Sidan hittar du HÄR.
Varmt välkomna!
Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com -
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)