St Heaven Street

Välkomna till min blogg,

Det här är en blogg som finns till för att inspirera och sprida lite mer skönhet till världen- för det behövs! Här kan du följa det jag skapar i form av tårtor, cupcakes, macarons och mycket mer!! Bilderna tar jag för det mesta själv med min kära följeslagare Nikon D3100. Det kommer även synas lite inredning och självklart min andra hobby Scrapbooking! Här kommer jag dela med mig av inspiration, tricks, tips, recept samt en del av livets goda och jag hoppas du hittar något som just DU tycker om!

Jag hoppas att jag med den här bloggen kan inspirera och glädja just DIG!

Välkommen in i min värld av pyssel!

Caroline- St Heaven Street

lördag 1 februari 2014

En liten guide som förklarar lite av det krångliga!!

Ja kära vänner, jag får dagligen frågor om vad olika saker betyder, vad de är och vad man använder dem till. Så därför tänkte jag här göra en lite enklare och överskådlig lista med förklaringar.
Bild på verktyg och annat hittas under varje förklaring.

Silikonformar
Kommer i flera olika utföranden. Som formar där man gjuter tex en bebis. Eller som en form där man placerar sin dekoration och sedan trycker till för att sedan forma den.
Finns i mängder av dekorationer; kaméer, pärlband, symboler, klossar, bebisar, skor, nallar, medaljonger, bokstäver, knappar, vingar osv.
Man kan även göra egna formar genom ett "gör-det-själv-kit" där man själv formar silikonet efter föremål.Användning Silikonform:
Tvätta formen med tvål i ljummet vatten och låt torka innan användning. Rulla en kula av sockerpasta, marsipan, gumpaste eller modelleringschoklad och tryck in det ordentligt i formen. Eventuellt kan du använda lite potatismjöl på pastan om den är lite kletig. Böj försiktigt på formen så att dekorationen kommer ut och den är nu klar att läggas direkt på ditt bakverk.

Utstickare
Dessa kan komma i många olika utföranden och vara både i plast och metall. Med dem skär du enkelt och smidigt ut din dekoration. Det är bara till att trycka och det är klart. Det kallas även att stansa. 
Finns i mängder av olika motiv; blommor, bårder, bokstäver, djur, natur, bilar osv. 
Några exempel på utstickare:
Plungers:
Utstickare med en ejector i ena änden. Man trycker till och får ett mönster på dekorationen. Även lätta att lossa dekorationen från då det bara är till att dra i ejectorn.

Veiners

Med en veiner kan du göra verklighetstrogna blommor och blad. Stick ut blad ur sockerpasta eller gum paste med en utstickare, lägg sedan bladet mellan två veiners och pressa ihop - mönstret hamnar då på båda sidor och det blir fina ådrade blad.
Fördelen med en veiner: 

En veiner gör dina blommor och blad i sugarpaste eller gum paste mer verklighetstrogna och inte lika platta, eftersom du kan trycka ådringar och mönster i dem.Patchwork cutters/ Embossers
Embossers, eller präglingsstämplar som de också kallas, använder man för att göra mönster i marsipan och sockerpasta, men de fungerar även på kakdeg. Gör en vacker bård till tårtan med hjälp av t.ex. spets-embossers! Många embossers är även utstickare, så att du både sticker ut en figur samtidigt som du får ett mönster i den.Tappits
Tappits använder du för att sticka ut motiv i t.ex. sockerpasta eller gumpaste. För att använda tappits, pudra underlaget med maizena och kavla pastan så tunt som möjligt, vänd sedan på pastan för att försäkra dig om att den inte sitter fast i underlaget. Stick ut motivet, använd fingrarna för att få bort överflödig pasta. Håll fast utstickaren mot bordet med ena handen och lyft med andra så att det bildas en spänd båge och släpp sedan utstickaren. Motivet ska lossna av sig själv - om inte, så har du inte kavlat nog tunt.
Lace Decor, Sugarviel; spetsdekor


Silikonmattor att skapa sockerspets på. 

Hur man gör: Blanda 25 g Magic Decor med 20 g varmt vatten. Blanda till en gelé och smör ut på en silikon matta med mönster i ett tunt skikt. Baka i ugnen vid 100c i 5-6 min. Sen är det bara att ta ut mönstret.

Om du vill ha spets med färg, så färga först gelén innan du använder den på silikonmattan. Du kan också borsta eller spraya det färdiga resultatet efteråt, om du ännu inte har färgat från början.

Mönsterark
Kan användas på tårtor och cupcakes som dekorativ effekt.
Mönsterarken är tryckta med ätbar färg på ätbara frosting sheets som påminner om sugarpaste.
De är böjbara och lätta att skära i vilken gör dem perfekta även att forma med. 

För att använda på tex sugarpasteskor: Lägg arket på spn innan du stansar ut mönstret. Fäst pappret genom att pensla tunt med vatten på baksidan. Pappret kommer forma sig efter spn.

Oblatbilder

Ett enkelt och roligt sätt att dekorera tårtor! Du gör den mer personlig! Tårtoblaterna är tillverkade av potatisstärkelse och är självklart ätbara. Baka tårtan och se till att ovansidan är slät och fuktig. Placera oblaten ovanpå tårtan och se till att den får fukt underifrån (vispad grädde). Garnera gärna runt om så döljer du kanterna på oblaten. När oblaten mjuknat av fukten i tårtan är den klar för servering. Ett enkelt sätt att förgylla ett kalas!
Om Oblaten ska läggas på grädde: Bilden kan läggas på max 1-2 timmar innan servering för att se snygg ut. Oblaten smälter fort då den drar till sig fukt. Om oblaten ska användas på sugarpaste eller marsipan rekommenderas att använda ett tunt lager gele under och över oblatbilden. 
Kan även användas på glasstårta.


Isomalt
Används till att göra ätbara diamanter.
Hur man gör: Du smälter bara sockret försiktigt i microvågsugnen så att det inte blir för mycket bubblor. Rör ev bort de bubblor som blir, fyll sedan din form som du sprayat eller smort med fett. Tänk på att detta blir mycket varm och du måste ha anpassade formar till det annars smälter formen. Går även att använda till att göra dekorativa kakor (cookies) genom att sticka ut olika mönster i kakorna och sen hälla i smält isomalt efter bakning.

Lagra dina diamanter / pärlor torrt. Försök att lagra dina diamanter så att de inte vidrör varandra, ädelstenar som berör orsakar repor och förlust av klarhet.

Matthet, Om dina diamanter redan har utvecklat en "dimma", kan du lätt smörja dom med klar vegetabilisk olja för att återställa glansen.

Användning; Lägg till din diamanter i sista minuten. Om det är en bröllopstårta lägg pärlor när kakan är på plats strax innan tårtan behövs. För muffins hemma, lägga på dina pärlor på din tårta eller muffins så sent som möjligt före servering.Glycose
Glucose använder du bland annat tillsammans med gum-tex och gör egen gumpaste som du kan gör blommor och andra dekorationer med. Recept på burkens sida på engelska. 
Är även bra att använda vid glass, kola och fudgetillverkning.
Ingredienser: majssirap. Producerad i miljö där spår av nötter, fisk, mjöl och soja kan finnas.


CMC, Tylose Powder

Använd CMC till sugarpaste eller flowerpaste för att göra den elastisk. CMC Sugarcel är carbomethylcellulosa, en syntetisk gummiprodukt som kan användas istället för gum tragacanth. CMC gör att det blir lättare att forma blommor och dekorationer. Du kan tillsätta CMC i royal icing så blir det en smidig kristyr att göra blommor med. CMC kan också användas till att göra ätbart lim. Då blandar du ett kryddmått CMC med en halv deciliter vatten och låter det stå över natten.


Tylose (Cmc) är ett pulver som du gör egen gumpaste med. Då tillsätter du florsocker och äggvita. Du kan också blanda Tylose med sugarpaste eller marsipan så blir den mer elastiskt, torkar snabbare och blir hårdare när du ska göra dekorationer som blommor eller figurer.
Om du har ett litet paket sugarpaste eller marsipan på ca 500 gr så kan du blanda i två teskedar tylose. Knåda in pulvret ordentligt och låt sedan massan vila i två timmar inslaget i plastfolie. Om din gumpaste blir för torr och vill spricka tillsätter du väldigt lite fett, mjukt margarin eller kokosfett. Tylose kan också användas som matlim.

Eget ätbart lim gör du enkelt genom att blanda 1 krm Tylose med 2 msk vatten för ett tjockt lim och 1/2 dl för löst lim, låt sedan stå någon timme, gärna över natten.


Essenser

Använd smakessenser för att enkelt smaksätta godis, bakverk, marsipan, smörkräm, choklad med mera. Eftersom smakessenserna är så koncentrerade behövs endast några droppar, vilket gör att konsistensen inte förändras.


Crisco, Shortening 

Shortening, eller vegetabiliskt fett, i en burk om 450 gram. Använd istället för smör vid bakning och matlagning. Passar även bra att använda när du arbetar med gum paste för att förhindra att den fastnar i fingrar och på bordet, eller för att göra sockerpasta mer flexibelt medan du knådar den.
Förvaras i rumstemperatur.-Sockerpasta (sugarpaste, i kortform SP) är en massa som är lik marsipan. Den används för att täcka tårtor och göra dekorationer med. Spn är fri från gluten, mjölkprodukter, mandel och nötter samt ägg vilket gör den mycket allergivänlig.
Läs dock alltid innehållsförteckningen på den sort du använder då ingredienserna kan skilja sig och undantag alltid finns.

-MMF , Marschmallowfondant, har samma funktion som marsipan men är smidigare och mer finkornig, perfekt att göra figurer och tårtdekorationer av och passar nästan alla då den inte innehåller någon mandel.

-Flowerpaste/Gumpaste (i kortform FP) är en mycket elastisk pasta som går att kavla mycket tunt och den torkar snabbt. Den är i första hand tänkt att användas till sk sugarflowers, sockerblommor, som man binder upp på ståltråd men kan även användas för draperingar och tygimitationer. 

Hoppas denna guiden kan hjälpa er lite på traven i tårtornas stora djungel av konstiga ord!
Vill du ha mer info om tex färger eller recept på mmf och sp så kan du ta dig en titt HÄR.


Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping

1 kommentar:

  1. Tack snälla. Detta behövde jag verkligen. Allt är ju som ett nytt språk. Det tar tid att lära sig, inte bara att göra, utan att först förstå

    SvaraRadera

Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)