Ja kära vänner; det här med att experimentera är ju väldigt kul. Att få ta lite allt möjligt och se om man kan göra något smaskigt av det. Jag har länge hållit mig till recept och följt dem slaviskt. Men på senare tid har jag fått ett sug efter att testa lite allt möjligt, "shake it up" så att säga! För det handlar ju lite om att våga. Att våga gå ifrån det där säkra och testa nya vägar. För det är ju faktiskt ofta då vi springer på pärlorna, eller hur?!
Idag smög sig bakningsbegäret på igen och min första tanke var att göra minipajer eftersom jag har björnbär kvar sedan jag var hos mina föräldrar och plockade av deras buskar. MEN, det har varit så väldans många pajer på senaste att jag tyckte det var lite småtråkigt. Att slänga ihop en paj är ju i och för sig trevligt, men inte så mycket man lär sig på.
För ni förstår, jag har fått smak på det där med att lära mig mer. Jag vill kunna så mycket det bara går och eftersom jag är självlärd så är ju det bästa sättet att testa. Går det åt skogen så vet man ju åtminstone vad man INTE ska göra. Och blir det bra så har man lärt sig något nytt.
Så det som startade som paj blev....något helt annat. Jag har dock inte gett min lilla skapelse ett namn än. Den är liksom en liten hitte-på-kaka. Ta lite sånt och sen lite sånt och så får man en sån där.
Så hur gör man denna lilla skapelsen då? Jo, den gör man så här:
Bottnar:
100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1/2 dl strösocker
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och ta av det från plattan. Blanda ner mjöl, havregryn och strösocker i det smälta smöret.
Låt blandningen svalna lite grann. Ta en bit deg och tryck ut det i antingen en mazarinform eller så använder du små formar i plåt som är gjorda för kakor. Jag passade på att använda några av de formar jag ärvt av min mormor och som hon bakat massor av kakor i.
Se till att du tryckt ut degen ordentligt i alla små veck i formen (om du använder en veckad form vill säga).
Grädda kakorna i ca 8 minuter. Låt dem sedan svalna.
Använder du plåtformarna så vänder du dem upp och ned och knackar lite lätt på formen med en sked för att kakan ska lossna. Använder du mazarinformar så kan du antingen låta kakan vara kvar i formen eller så tar du bort den- gör det du tycker är finast!
Jag tog bort plåtformarna då jag ville ha den vackra formen på kakorna. Ett tips är att inte vara för het på gröten med att ta bort formarna. Om kakan inte svalnat så går den lätt sönder.
Fyllning till kakorna:
Mörk choklad, jag använde 70% sådan.
Bär efter smak och tycke, jag använde björnbär jag plockat och plommon jag tagit från vår trädgård.
Lemoncurd eller limecurd.
Maräng att spritsa på toppen.
Recept för lemoncurd och limecurd hittar du HÄR.
Maräng:
2 äggvitor
ca 1 dl socker
Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Häll ner sockret lite i taget och vispa tills marängen är vit och fluffig.
Så här gjorde jag själva kakan:
Ringla den smälta chokladen över kakan. Låt chokladen stelna.
Bre en klick lemoncurd på kakan. Lägg björnbär längst ena sidan av den och en skiva plommon längst den andra. Spritsa på maräng så de bildar fina små toppiga bubblor.
Bränn av marängen med en bruléebrännare så marängen får lite färg.
Toppa godbiten med ett litet björnbär.
Så där, klart att njutas av!
Så mina vänner, vad tycker NI den här lilla skapelsen ska heta? Kom gärna med förslag så vi kan döpa godbiten!!
Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com -
Stjärnkaka, stjärnbakelse. Jag tyckte den påminde om en stjärnfrukt alt en drakfrukt
SvaraRaderaCarolines gottegömma ;)
SvaraRaderaSnödroppskaka (bakelse)
SvaraRadera