Ja kära vänner, jag vet inte om det kan bli så mycket mer juligt än så här? En härlig och saftig engelsk fruktkaka med tjock vacker glasyr som lite dekadent runnit längst med sidorna. Järneksblad och bär i marsipan får utgöra den sista touchen och förstärka julkänslan. Och doften på denna underbara kaka är verkligen så mycket JUL som det bara går.
Jag ska i ärlighetens namn erkänna att jag var väldigt skeptisk till just engelsk fruktkaka. När jag tidigare ätit den har den varit väldigt kompakt, torr och intetsägande. Så jag hade inte några högt ställda förväntningar på denna men OJ vad jag blev förvånad när den inte alls var så tråkig som jag trott. Utan istället var den svår att motstå och det var inte alls svårt att ta en tugga till....och en till...och en liiiiiite till större bit!
Jag tror inte ni kommer bli besvikna på den. OCH, vet ni vad det bästa är? Jo, att den blir godare när den fått stå till sig en vecka eller två. "Matar" man den med lite sprit eller juice och så klart lite kärlek då och då så blir den ÄNNU godare!
OBS; läs receptet ordentligt innan du börjar göra kakan. Vissa moment bör förberedas en dag innan!!!
Engelsk Fruktkaka till jul
1 dl torkade fikon
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
15 halverade röda cocktailbär
3 msk konjak
200 g smör
3 dl brun farin eller råsocker
4 ägg
0,5 tsk malda nejlikor
1 krm malen muskotnöt
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 dl valnötter
1 dl pistagenötter, skalade (valfritt)
rivet skal av 1 citron
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen
Glasyr:
1 Äggvita
Ca 4 dl Florsocker
Så här gör du:
Skär fikon och aprikoser i grova strimlor eller tärningar. Lägg dem i en liten skål och häll över konjaken. Låt dem stå och dra någon timme - gärna över natten i kylen.
Sätt ugnen på 150 grader.
Smörj och bröa en hålform (sockerkaksform med hål i mitten), ca 1,5 liter.
Rör matfett och sockret pösigt.
Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.
Blanda i russin, cocktailbär, torkad frukt med konjaken, kryddorna, nötterna och citronskalet.
Blanda mjöl med bakpulvret i en bunke. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och rör ihop till en kaksmet.
Häll smeten i formen.
Grädda frukt och nötkakan på galler i botten av ugnen 1 timme och 20 minuter.
Ta ut och låt svalna övertäckt.
Slå in kakan i plastfolie eller aluminiumfolie. Klassiskt är att fukta en handduk med sprit som whisky eller konjak och slå in kakan i och lägga i en påse eller burk i kylen att mogna någon till några dagar.
Frukt och nötkakan håller sig i ca två veckor i kylen.
Vid servering av frukt och nötkakan skär du den i tunna skivor till fikat.
Vid servering kan du även låta en glasyr pryda den. Jag har även dekorerat den med järneksblad och bär gjorda i marsipan.
Glasyr
Blanda ihop ägg och florsocker och vispa kraftigt. Glasyren ska vara halvtjock i konsistensen. Den ska kunna rinna ner vackert över sidorna men inte vara så lös att den ”rinner av”. Är den för lös i konsistensen så har du i mer florsocker. Är den för tjock kan du späda den med lite vatten.
Du kan använda flertalet olika frukter till denna kakan. Några exempel är urkärnade dadlar, plommon, äppelskivor, torkad papaya eller tranbär fungerar ypperligt. Nötter i alla dess former passar också bra, tex paranötter, pekannötter eller hasselnötter.
Smaksättning kan med tex sprit som rom, whiskey, konjak, glögg, apelsinjuice. Du kan även använda syltade apelsinskal och röda cocktailbär.
Gör kakan med de frukter och den smaksättning som DU tycker bäst om, det är just det som är en av de fina egenskaperna med kakan- den går att variera på många sätt.
PS; ni har väl inte missat tävlingen på bloggen där ni kan vinna ett set med fina utstickare samt ett paket smaskig marsipan från Slöjd-detaljer?
Dessa fina utstickare kan du vinna. Tårtorna du ser nedan är gjorda med några av dem.
Tävlingen hittar du HÄR, den pågår enbart en vecka (sista dag 8/12) så in och tävla!!
Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com -
Hej! tycker din kaka ser superfin och jättegod ut:) den här ska jag prova att baka..och fina foton. Kram Hatty
SvaraRadera