St Heaven Street

Välkomna till min blogg,

Det här är en blogg som finns till för att inspirera och sprida lite mer skönhet till världen- för det behövs! Här kan du följa det jag skapar i form av tårtor, cupcakes, macarons och mycket mer!! Bilderna tar jag för det mesta själv med min kära följeslagare Nikon D3100. Det kommer även synas lite inredning och självklart min andra hobby Scrapbooking! Här kommer jag dela med mig av inspiration, tricks, tips, recept samt en del av livets goda och jag hoppas du hittar något som just DU tycker om!

Jag hoppas att jag med den här bloggen kan inspirera och glädja just DIG!

Välkommen in i min värld av pyssel!

Caroline- St Heaven Street

torsdag 12 december 2013

Dessa små vackra sötsaker är inte alltid så lätta! Tips på hur man lyckas med macarons!
Ja kära vänner, som jag redan har fastställt så är det inte direkt superenkelt att baka Macarons, även om man vid första anblicken tycker att receptet verkar enkelt. Därför tänkte jag dela med mig av några praktiska tips om förhoppningsvis kan underlätta lite. Så jag rekommenderar att läsa detta innan ni använder receptet jag lagt här på bloggen!!!! En del av tipsen har jag lärt mig under tiden jag gjort dem, andra har jag fått av tex "Sockertussen". Vi börjar från början med recepten och längre ner hittar du ett antal tips som kan vara bra att ha.

Macarons (med sockerlag)

120g äggvitor, uppdelat på 2x60
35g socker
150g finmald mandel (rivs i mandelkvarn)
eller mandelmjöl (betydligt enklare!!)
150g florsocker

Sockerlag:
150g socker + 50g vatten

Blanda finmalen mandel och florsocker i en matberedare.
Dela upp 120g äggvita i två skålar, 60g i varje skål (sats 1&2).
Vispa 60g äggvita (sats 1) till ett mjukt skum och tillsätt sedan socker lite i taget och långsamt (medans du vispar) tills det blir en tjock maräng.
Under tiden koka upp vatten och socker till en sockerlag i en kastrull, tills sockerlagen mäter 118 grader. Mät med en godistermometer eller köttermometer. Håll koll på termometern när du gör detta för det går fort upp till 118 grader!

När sockerlagen har nått 118 grader så tillsätt den till den vispade äggvitan (sats 1) i en tunn stråle under tiden du vispar på låg hastighet och fortsätt sedan att vispa på medel- hög hastighet tills det svalnat helt och blivit en blank maräng (ca 10-15 minuter).

Blanda de återstående 60g äggvita (sats 2 som inte ska vispas alls!) med mandel/florsockerblandningen till en smet och vänd sedan FÖRSIKTIGT ner smeten i marängen. Rör inte om för mycket för då förstör du marängen!
Använd en slickepott till detta moment. Om du vill färga smeten så kan du hälla i lite färg. Tänk på att allt du har i smeten som tex färg och essenser kan påverka marängen, så var försiktig med hur mycket du häller i. Jag tyckte det var bättre att hälla i essensen i fyllningen istället och det funkade alldeles utmärkt. Ska du färga smeten så kan jag rekommendera pastafärg, men om man vill ha en starkare färg så får man ta i ganska mycket.

Ok, nu har du blandat ihop hela smeten. Den ska inte vara för rinnig för då kommer den rinna ur tyllen när du ska spritsa. Fyll sedan en spritspåse försedd med en enkel rund tyll med blandningen och spritsa ut macarons i önskad storlek. Tänk på att de flyter ut lite på plåten. Om det bildas små toppar på macaronsen när du spritsat ut dem så slå plåten i bordet så brukar de försvinna.
Låt macaronsen vila på plåten i ca 30 minuter innan du gräddar dem i 160 grader i ca 13-20 minuter.

Kontrollera om de är klara efter 13 minuter första gången. Kontrollera om macaronsen är färdiga genom att ta tag i toppen av en macaron och försöka lyfta den lite lätt från pappret. Den ska släppa lätt ifrån bakplåtspappret. Om de inte släpper så förlänger du tiden med två minuter i taget. Tänk på att varje ugn tar sin egen lilla tid på sig att baka klart så se till att hålla koll på vad som händer därinne (annars kan det lätt gå fel och det vill man INTE när man har lagt ner tid och möda på att få det bra).

Nu har du förhoppningsvis lyckats få till fina Macarons. Om du inte lyckats så misströsta inte, det är du inte ensam om. Fortsätt och försök tills du lyckas, tro mig - det är värt det!!!

Macarons (utan sockerlag)
Du behöver:

170 g florsocker (knappt 3 dl)
110 g fint mandelmjöl
3 äggvitor (90 g om du vill vara exakt)
2 msk strösocker
ev ett par droppar hushållsfärg

Förslag på fyllning:

Gula macarons: lemon curd (finns färdig)
Rosa macarons: hallonsylt
Naturella macarons: Nutella (färdig på burk) 

Blanda florsocker och mandelmjöl. Sikta ner det i en stor bunke.

Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. Tillsätt socker och vispa till ett fast skum. Det är viktigt att du har en torr och ren bunke.

Vänd ner mjölblandningen i äggvitorna och droppa ner ett par droppar ner hushållsfärg, om du vill. Rör till en jämn smet. Ett tips är att efter du rört så ska smeten "gå tillbaka" och bli jämn på ytan, då är smeten perfekt. Annars rör du lite till tills du får nämnd konsistens.

Fyll en spritspåse och spritsa ut rundlar, ungefär lika stora som en femkrona, på bakplåtspapper. Tänk på att de flyter ut, så lämna lite mellanrum. Du behöver två plåtar.

Låt vila i minst en halvtimme, så jämnar kakorna till sig och blir finare när de gräddas.

Värm under tiden ugnen till 125°. Grädda en plåt i taget längst ner i ugnen i cirka 20 minuter (använd inte varmluftsugn, då finns risken att dina kakor flyger runt! Nej då, de stannar på plåten men de blir tydligen inte speciellt fina säger de som försökt.).
 Kakorna ska pösa upp och få en liten ”krage” mot botten. De är klara när överdelen fortfarande är ganska blek, medan underdelen ska släppa från pappret. Prova! Hela kakan behöver inte släppa men du ser om kanten släpper, då är det dags att ta ut dem.

Ta ut plåten och låt svalna en halvtimme på plåten. Grädda nästa plåt på samma sätt.


Lägg ihop kakorna två och två efter att du spritsat fyllning emellan. Ta undan en macaron till dig själv. De andra går åt i ett nafs…TIPS!
-Se först och främst till att vara NOGGRANN när du VÄGER alla ingredienser. Måtten finns till för en orsak och det där med att "höfta" är nog ingen bra idé när det gäller just Macarons.

- Ta din tid på dig och gör varje moment ordentligt. Det lönar sig i längden kan jag lova!

-Använd INTE mixern till att hacka mandlarna. Det blir för stora bitar som gör att Macaronsen blir väldigt buckliga och det är då extremt svårt att få en fin yta på dem. En kaffekvarn är inte heller till att rekommendera då det är fett i mandel vilket kan paja hela maskinen (fick jag lära mig av en kollega). Se till att få tag på antingen en riktig mandelkvarn ELLER mandelmjöl. Mandelmjöl (eller som det står på påsen; finmald mandel) går att få tag på i de flesta matvarubutiker. Det blir en stor skillnad på Macaronsen om man använder fint mald mandel, tro mig- jag har prövat alla varianter nu. Kan tillägga att det heller inte är så kul att skålla mandel, få bort skalet och sen riva den i madelkvarnen. Det är moment som tar låååååååååååååååååång tid och som man slipper om man lyckas hitta mandelmjöl.

-SIKTA mandel- och florsockerblandningen när den är färdigmixad!!! Det gör att alla klumpar försvinner och att de större bitarna rensas bort. Andra gången jag gjorde Macarons så sprack hälften av dem, tror faktiskt att det kan ha varit för att jag missade detta moment och fick klumpar i smeten. Klumpar brukar ge luftbubblor och det brukar vara tillräckligt för att något ska spricka. (Kan tillägga att detta enbart är en spekulation från min sida och INTE ett fakta.)

-Vispa äggvitan ordentligt tills den är som maräng INNAN du tillsätter sockret. Det ska gå och vända bunken upp och ner utan att marängen rinner ut!!!

-Oavsett om du använder ett recept med sockerlag eller ett utan så häll i sockret i den vispade äggvitan SAKTA. Inte bara pang bom.

-Om du använder ett recept med sockerlag så se till att hälla sockerlagen i en tunn stråle relativt sakta. Inte bara tjoff ner i marängen!!! Allt måste få ta sin tid.

-Om du använder receptet med sockerlag så tänk på att sats 2 (mandelmjöl- och florsockerblandningen tillsammans med äggvita) inte ska vispas alls. Den ska röras om med en slickepott så att den blir som en smet (ser nästa ut som en deg när den är klar).

-Rör INTE om för mycket när du blandat ihop marängen med mandel- och florsockerblandningen. Smeten kan då bli för rinnig och då går det inte att spritsa ut macaronsen för smeten rinner ur spritspåsen innan du ens hunnit nå över plåten. Kan tillägga att blir det så rinnigt så ÄR RISKEN ATT DET  KÖRT!

-Ta inte i för mycket smaksättningsessens eller flytande karamellfärg i den färdiga smeten. Det kan förändra konsistensen på den. Använd hellre pastafärg till att färga smeten, den färgen är mer fast än vanlig karamellfärg som är flytande.

-Använd en SPRITS!!!!! Inte en sked. Du kan inte få det perfekt runt genom att klicka ut det med en sked...

-Om du får små toppar på Macaronsen när du spritsat ut dem så däng plåten i bordet fort som f*n (som Sockertussen så härligt uttryckte sig!). Då brukar de försvinna och kakorna blir fina på ytan. Är smeten tillräckligt mjuk och fin så rätar de ut sig ändå när de blivit spritsade.

-Glöm inte bort att låta Macaronsen VILA PÅ PLÅTEN 1/2 timme- 1 timme innan du sätter in dem i ugnen. Detta för att ytan ska bli finare.

-Låt Macaronsen vila på plåten i ca 20 minuter efter att du tagit ut dem.

Jag vet att det nu låter som att det är jättekomplicerat att göra dessa små underbart goda bakverk. MEN, det är det faktiskt inte när man väl hittat tekniken och när man gjort dem några gånger. Var inte rädda för att misslyckas, det gjorde jag med första två gångerna. Fortsätt tills du hittat sättet, det är så oerhört värt det!!!

För att illustrera att jag också har misslyckats samt hur det ska se ut och inte ska se ut så lägger jag till dessa bilder:

Så här ska de INTE se ut!!!!!!

Så här KAN de se ut...

Så här SKA de se ut!!!

Lycka till nu med bakandet. Om du har några frågor så maila mig eller skriv en kommentar så ska jag hjälpa 
dig bäst jag kan!

Vill du ha tips om vad du kan göra med äggulorna så kan du ta en titt HÄR.

Och vill du ha recept på några olika fyllningar så kan du hitta det HÄR.

Hoppas detta hjälper dig lite!!
PS; om dina macarons spricker eller blir lite fula så släng dem inte!!! Krossa dem istället och ha dem på glassen eller som dekoration på tårtan!


Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping