St Heaven Street

Välkomna till min blogg,

Det här är en blogg som finns till för att inspirera och sprida lite mer skönhet till världen- för det behövs! Här kan du följa det jag skapar i form av tårtor, cupcakes, macarons och mycket mer!! Bilderna tar jag för det mesta själv med min kära följeslagare Nikon D3100. Det kommer även synas lite inredning och självklart min andra hobby Scrapbooking! Här kommer jag dela med mig av inspiration, tricks, tips, recept samt en del av livets goda och jag hoppas du hittar något som just DU tycker om!

Jag hoppas att jag med den här bloggen kan inspirera och glädja just DIG!

Välkommen in i min värld av pyssel!

Caroline- St Heaven Street

lördag 18 januari 2014

Såser, toppingar, siraper, coulis- ge ditt bakverk det lilla extra!






Ja kära vänner, jag tänkte i detta inlägg samla lite olika recept på toppingar/såser/ siraper som kan vara goda till desserter. Det är ju alltid gott att toppa sina bakverk med något smarrigt och varför inte ringla över en god karamellsås eller kanske en läskande sötlakritssås?
Eller varför inte använda de infrysta bären till något trevligt som tex sirap eller coulis?
Kanske vill du söta en drink eller kaffet med någon god smaksatt sirap som du dessutom kan ha att ringla över glassen på barnkalaset.
Det finns många användningsområden till dessa toppingar och du kan säkert komma på fler än de jag nämnt här ovan. 
Den här listan kommer uppdateras med fler recept på såser så fort jag testat något nytt och gott!
Om det är någon sås du tycker borde stå med här så får du gärna lämna en liten kommentar längst nere i kommentarsfältet!


Såser som är goda att ha i bakverk, på glass, pannkakor och mycket annat. Lätta att göra!

Chokladsås
3 msk smör
2 msk mjölk

3 dl florsocker

1 1/2 msk kakao 



Gör så här: 

Värm smör och mjölk tillsammans i en kastrull tills smöret har smält. Rör om under tiden. 
Tillsätt sedan florsockret och kakaon och vispa allt till en jämn smet. Låt smeten kallna och bred det sedan på muffinsen eller ha det på glassen. 
Tada, färdigt för att avnjutas!!! 

PS: Förvaras den i kylen så hårdnar den lite. Ställ den i micron och värm den några sekunder så blir den mjuk och fin igen.


Choklad- och mintsås
2 dl Färsk pepparmynta 

2 dl Vatten 

1 dl Kakaopulver 

3/4 dl Socker 

50 g Osaltat smör 



Gör så här:
Skär myntan i små bitar, både stjälk och blad. Låt sjuda i vatten under lock ca 30 minuter. När vattnet fått en stark mintsmak silas vätskan i en ny kastrull. Tillsätt kakao och socker. Låt det koka ihop några minuter till tjockare konsistens. Rör sedan ner smöret och servera såsen varm. 

Vit varm chokladsås 
2dl grädde
200 g vit choklad

Gör så här:
Koka upp grädden. 
Ta bort från värmen. 
Rör ner grovhackad vit choklad och låt den smälta. 
Servera varm. God till fruktsallad.

Toscasås
(4 portioner)
2 dl vispgrädde 
1 dl mjölk 
1 ½ dl socker 
½ dl sirap
1 dl flagad mandel 
1 msk smör 


Gör så här:
Blanda grädde, mjölk, socker, och sirap. Koka till en simmig konsistens. Rör ner mandel och smör. 



Apelsinkolasås 

(4 portioner) 

2 dl vispgrädde 

1 dl mjölk 

2 msk koncentrerad apelsinjuice 
1 dl socker 
1 dl sirap 

Gör så här: 
Vispa ihop grädde, mjölk, juice, socker och sirap i en kastrull. 

Låt såsen koka utan lock tills den tjocknar, 10 – 15 minuter. Servera såsen varm till vaniljglass och knappt tinade hallon. 

Du kan självklart göra den här såsen på annan koncentrerad fruktjuice. 



Karamelliserad passionsfruktssås 

150 g socker 

1 tsk saft från citron 
1 apelsin, saft ifrån 
Fruktkött från 4 st passionsfrukter 
50 g osaltat kallt smör i tärningar 

Gör så här:
Smält socker och citronsaft till brun karamell. 
Tillsätt apelsinsaft och fruktkött från passionsfrukt och låt det koka tills sockret löst sig. 
Tag såsen från värmen och vispa ner kallt smör.


Salted Caramel Sauce
Recept hittat hos underbara bloggen Louise´s spis

110 g strösocker, ca 1.2 dl

30 ml vatten (2 msk)

30 g smör (2 msk)
90 ml vispgrädde
1 tsk maldon salt (eller annat flingsalt)

Gör så här:
Blanda vatten och strösocker i en tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på spisen på låg värme. Rör med en träslev tills allt socker är upplöst. Om det fastnar socker kristaller på kanten av kastrullen, pensla ned dem med hjälp av en blöt brödpensel.

När allt socker är upplöst, öka värmen på platten och sluta rör! Från nu får man inte röra i sockerlagen eftersom det då kan bildas sockerkristaller. Och det vill vi inte ha! Koka sockret tills det blir mörkt bärnstens färgat. Ta av från värmen och tillsätt smöret så snart sockret fått rätt färg. Låt smöret smälta ner (det går snabbt) och tillsätt grädden. Se upp för kolan kommer att bubbla upp nu!
Rör såsen slät och tillsätt sedan saltet.
Häll upp på en ren burk och förvara i kylen. Värm såsen lite innan den ska användas igen eftersom den sätter sig i kylen.


Äkta vaniljsås

3 äggulor 

½ dl socker 

2 dl grädde 

2 dl mjölk 

1 msk maizenamjöl 

1 vaniljstång 


Gör så här:
Blanda äggulorna i en kastrull tillsammans med socker, grädde, mjölk, maizenamjöl och en uppskuren vaniljstång. 
Sjud blandningen försiktigt tills den får en bra konsistens. (OBS! Får inte koka!) 
Kyl vaniljsåsen och ta ur vaniljstången innan servering. 



Den amerikanska "syrap" används till att smaksätta bla drinkar, kaffe och andra drycker som ska smaksättas. Den består oftast av smaksatt sockerlag.

Vaniljsirap

2.4 dl socker
2.4 dl vatten
1 vaniljstång
1 tsk vaniljextrakt

Gör så här:
Häll i socker och vatten i en liten kastrull. Skrapa bort inkråmet på vaniljstången och ha ner dem i kastrullen. 
Värm upp mixen på medelvärme, rör då och då med en träslev tills sockret löst upp sig. 
Minska värmen och låt sjuda i ca 10-15 minuter. 
Ta bort kastrullen från plattan. Ta bort vaniljstången och rör ner vaniljextraktet. 
Låt svalna. 
Häll upp på destillerad flaska eller burk. 
Förvara i kylen. 

Citronsirap 
2 citroner 
2.5 dl socker 
1 dl vatten 

Gör så här: 
Blanda vatten och socker i en kastrull. 
Pressa ner juicen från de två citronerna. 
Låt koka UTAN omrörning i ca tio minuter eller tills blandningen fått en sirapsliknande konsistens. 
Håll koll på kastrullen, det går snabbt från perfekt till kolsvart!!!











Smaksatta siraper där smaksättningen är frukt eller bär används ofta till:
-glass och andra mejeriprodukter
-såser, dressingar och marinader
-desserter
-pannkakor
-bakverk
-öl
Dessa kan man göra själv och de blir väldigt goda.


Äppelsirap

Blir 2 dl sirap

600 g äpplen ca 7 äpplen 
3 dl vatten
1 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
3 msk socker
1 kanelstång
1 1/2 dl vit sirap 

Gör så här: 
Ta bort skalet och dela äpplena. Lägg äpplebitarna i en kastrull och häll på vatten. Rör om då och då för annars bränner det sig lätt. Koka 10 min så det blir mjukt. 
Tillsätt sockret, sirapen, vaniljsockret och kanelstången och låt koka några minuter till. Ta bort kanelstången 
Sila av så får du sirap. 


Jordgubbssirap 
(till 4-5 dl)
500 g jordgubbar (det går bra med hallon och blåbär också) 
2.5 dl ljus sirap
0.5 tsk atamon, flytande (om sirapen ska sparas) 
Du kan smaksätta sirapen med en vaniljstång, en kanelstån eller 1 msk citronskal om du vill.


Gör så här: 
Rensa jordgubbarna. Mosa eller mixa dem och koka upp med sirapen. 
Låt puttra i 10-12 minuter. Rör om med jämna mellanrum och håll koll på kastrullen, sirapen bubblar lätt över. 

Andra förslag på sirap; 
-granbarrsirap 
-syrensirap 
-lavendelsirap 
-rosensirap 
-cocossirap 





En coulis är en tjock sås gjord av passerade grönsaker och frukter. Dessa såser används ofta till kött eller som baser till diverse soppor och olika desserter.
Passar bra att toppa cheesecake med eller ringla över cupcakes och andra bakverk.


Halloncoulis

250 g hallon

2 msk florsocker

2-3 tsk majsstärkelse



Koka upp hallonen med florsockret. Rör om så att hallonen mosas.

Sila av saften från hallonen och rör ner majsstärkelsen.

Låt svalna innan användning.



Björnbärscoulis

300 g björnbär
1 dl vitt vin
1 dl socker

Blanda bär (spara gärna några till garnering), vin och socker i en kastrull. Låt alltsammans koka upp och sedan småputtra i cirka 15 min, tills såsen tjocknat något. Rör då och då. 
Låt svalna innan användning.

Blåbärscoulis
250 gram frysta blåbär
0,5 dl råsocker

Koka upp blåbär och socker till en sylt. Låt den svalna, och mixa den helt lätt med stavmixer. Passera genom en finmaskig sil ned i en skål.
Låt svalna innan användning.



Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping

3 kommentarer:

  1. Oj, vad mycket du fick ihop, massa gott där! Härligt :D

    SvaraRadera
  2. Waow, nu har jag hittat dit där regnbågen går ned, och detta måste vara skatten. Så mycket man kan lära sig i din blogg. Jag är så tacksam att du delar med dej av allt det goda./Irene

    SvaraRadera
  3. Saltlakritssås och lakritssås saknar jag :)
    Resten låter otroligt gott!!

    SvaraRadera

Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)