Ja kära vänner, nu så här efter jul och nyår så har man ofta en del ingredienser över efter allt bak. Och nog är det synd att låta dem gå till spillo?! Så därför har jag satt ihop en liten lista vad man kan göra med några av dessa!
Själv slängde jag ihop en marängtårta med lite av det jag hade över. Har du äggvitor över så kan du göra antingen marängbottnarna nedan eller helt vanliga maränger som du sedan kan förvara i en burk.
Bottnarna finner ni recept på här nedan.
Tårtan har jag fyllt med överbliven chokladmousse, hemmagjord nutella (recept hittas HÄR) dulce de leche (kondenserad mjölk kokad till kolasås), apelsiner, bananer, ananas, grädde samt överblivna chokladdekorationer. Har du bär och frukter över så passar de utmärkt i en sådan här tårta.
Har du bär och frukter som börjar sjunga på sista versen så använd dem till den goda pajen med knäcktäcke som du finner recept på längre ner.
Du kan även hitta tips om vad du kan göra med mandelmassa, saffran, creme fraiche, philadelphiaost, pepparkakor, digestive, polkagrisar, nötter, grädde, äggvitor, äggulor, marsipan, sugarpaste, curd, chokladbitar ,citron och lime.
Marängbottnar:
3 äggvitor
2 dl strösocker
Vispa äggvitorna till ett skum. Häll i lite socker i taget och vispa på hög hastighet tills du har en vit och smidig maräng.
Spritsa ut två marängbottnar på en plåt och grädda dem sedan på nedersta valsen i ugnen på 100 grader i 1 1/2 timme.
Ta ut dem och låt dem svalna.
Tårtan har jag gjort genom att varva marängbotten med frukter, grädde, dulce de leche och chokladmousse. Enkelt att göra och blir oerhört gott.
Maränger
3 st äggvitor
2 dl socker
1 krm ättika
Separera vitorna från gulorna i en ren torr bunke. Det är viktigt att ingen gula kommer med eller att det finns någon annan typ av fett i bunken, för då blir det ingen maräng.
Vispa kraftigt med elvisp tills ett fast skum uppstår, ca 2 min.
Tillsätt ättikan och vispa ca 1 minut till.
Tillsätt strösockret, lite i taget, under kraftigt vispande tills allt socker är blandat med äggvitorna. Fortsätt vispa tills du har ett blankt fast skum och du kan vända bunken upp-och-ned utan att marängsmeten rinner ut.
Överkurs: färga smeten med karamellfärg för ex rosa maränger eller vänd försiktigt ner några (2-3) matskedar chokladsås för chokladmaränger
Fyll en sprits med smeten och spritsa ut maränger i valfri storlek på pappersklädda plåtar.
Grädda i 100° varmluft i ca 50 min-1 timme beroende på storlek. Plocka ut en maräng och smaka på innan du tar ut resten, det är så trist om de är blöta i mitten.
Överblivna äggulor och äggvitor
Använd överblivna äggulor till att göra tex hemlagad glass. Du kan även göra majonnäs, bearnaisesås eller hollandaissås.
Eller varför inte sockerkaka?
Du kan även göra omelett eller äggröra på dem.
Vill du inte använda dem på en gång så kan du vispa sönder och frysa dem. Hållbarheten är då ett par månader.
Har du äggvitor över och inte vill göra maräng så kan du istället använda dem till mousser och suffléer. Du kan också baka silverkaka, en slags sockerkaka som innehåller äggvitor.
Även macarons bakas på enbart äggvitan så det är också ett bra tips.
Äggvitor går också att frysa och har lång hållbarhet!
Överblivna frukter och bär kan du använda till detta:
Knäckig paj
(självklart kan du ta andra frukter och bär som du tycker om, mängd efter tycke!)
(självklart kan du ta andra frukter och bär som du tycker om, mängd efter tycke!)
3 äpplen
4 mindre rabarberstänger
1 näve jordgubbar
150 g smör
1.5 dl råsocker
3 dl havregryn
1.5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
0.5 dl ljus sirap
2 msk mjölk
Ställ ugnen på 175 grader.
Fyll pajformen med frukten och bären. Ringla lite sirap över blandningen (man kan även använda socker om man hellre vill det men jag tycker sirap eller honung ger en godare smak).
Smält smöret och blanda sedan i de övriga ingredienserna. Blanda ordentligt och häll sedan smeten ovanpå lagret med bär och frukt.
Ställ in i mitten på ugnen och grädda i ca 35-40 minuter.
Ta ut från ugnen när täcket är gyllenbrunt. Låt svalna och njut sedan av pajen med härlig vaniljsås eller glass. Och glöm för all del inte kaffet!!!
Har du citroner eller lime över? Gör då en härlig curd av dem! Även halloncurd blir oerhört god och passar bra i diverse bakverk.
Lemoncurd
3 citroner
1.5 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 ägg
2 äggulor
Gör så här:
Tvätta citronerna och torka dem. Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan vätskan.
Blanda ut maizena med saften från den tredje citronen och rör ner detta i vätskan.
Vispa samman de två äggen och de två äggulorna och rör ner dem i vätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar.
Häll över curden i en ren glasburk och låt den svalna.
Du kan även använda citroner och lime till en galet god cheesecake.
Och har du creme fraiche och philadelphiaost över så kommer även de väl till pass här.
Överblivna Digestivekex och pepparkakor kan du använda till botten på cheesecaken.
Recept för apelsincheesecake med pepparkaksbotten hittar du HÄR.
Recept för citroncheesecake med digestivebotten hittar du HÄR.
Har du curd av något slag över så bred det i en rulltårta eller ha det på tårtbotten. Det kan så klart även ätas som det är på en rostad macka.
Har du nötter över? Då kan det här vara bra att veta:
Nötter med skal håller i flera år men skalade nötter har kortare hållbarhet. De innehåller mycket fett vilket kan härskna. Förvara därför hellre skalade nötter i kylen än i rumstemperatur. Du kan även frysa in dem och sedan ta fram så många du behöver istället för att behöva slänga dem nu.
Har du mycket vispgrädde, bananer eller kakor över?
Då kan du göra en ljuvligt god Bananoffee Pie där man kokar egen kola på grädden. Inte svårt alls och kommer garanterat bli uppskattat till fikat.
Till den kan du även använda de bananer som börjar se tråkiga ut.
Hårda kakor som du har över som kanske inte går åt kan du använda till att göra botten på pajen!
Receptet finner du HÄR.
Grädden kan du även använda till tex marängtårta, bakelser, koka fudge på eller ha till pajen med knäcktäcke.
Lite fakta om grädde som kan vara bra att veta:
Grädde som fått stå i kylen har hållbarhet på minst tre till fyra dagar efter bäst-före-datum har passerat. Lukta och smaka på grädden innan du bestämmer dig för att slänga den. Är grädden dålig luktar och smakar den gammalt eller surt.
Det går bra att frysa grädde och den klarar sig i flera månader.
Eftersom grädde innehåller fettsyror så kan dessa härskna om du låter den ligga alltför länge i frysen. Det känner du på lukten när grädden har tinat.
Använd en frystålig, lufttät förpackning som rymmer lite mer än den mängd grädde du vill frysa in. Grädden kommer att expandera lite när du fryser den.
Glöm inte att du ska tina upp grädden i kylen för att inte riskera att den uppnår rumstemperatur.
Det kan vara svårt att vispa grädde som varit fryst men det går bra att använda den i matlagning!
Har du marsipan och/eller sugarpaste (sockerpasta) över efter nyårets bakning? Då kan du frysa dem. Ett tips är att dela upp dem i mindre bitar som du sedan kan ta ut efter hand när du behöver dem.
Har du polkagris över? Då tycker jag du ska ta dig en titt på den underbara sidan Söta Saker, där du har MÄNGDER med recept på vad som kan göras av detta! Dit kommer du om du klickar HÄR.
Har du mandelmassa och/eller saffran över? Då kan du en underbar saffranskladdkakan med mandelmassa. Receptet hittar du HÄR.
Saffranet kan du även använda till att göra en väldigt god Fisk- och skaldjursgryta!
Har du överblivna chokladbitar som ingen vill äta upp? Ja då kan du göra chocolate-chip-scones som du finner recept till HÄR.
Om just DU har något bra tips som du tycker borde stå med här så lämna en liten kommentar i fältet nedan så skriver jag in det!
Hoppas dessa tips kan hjälpa dig något på traven till att slänga mindre och använda det som blir över istället!
Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com -
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)