Ja kära vänner, det är många som undrat om reaktionen på gårdagens tårta "stekt uggla med motorglasögon" och jag kan avslöja att den blev väldigt uppskattad! Födelsebarnet Albert blev till och med tårögd vilket jag tar som ett mycket bra betyg :D. Jag tror dessutom att han fick sig ett gott skratt av sin hustrus härliga påfund att ge honom det han alltid bett om!
På tal om påfund; igår fick jag och sambon för oss att experimentera lite med olika smaker på paj. Och JÖSSES så bra det blev!!! Ibland måste man våga gå ifrån det där med recept och testa lite på egen hand för det är oftast då man upptäcker de där extra smarriga varianterna.
Lite-på-en-höft-paj med knaprigt täcke!
1 1/2 liter Jordgubbar (mycket ska det va!!!)
4-5 st Nectariner
ca 150 g smör
några nävar mandelmjöl
några droppar ljus sirap
råsocker, valfri mängd
1- 2 dl cornflakes el Special K
flytande honung
Ev. en gnutta kanel och/eller några droppar citron över bären och frukten
Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj, snoppa och dela jordgubbarna. Skölj och skala nectarinerna, skär av allt fruktkött från kärnan.
Fyll en stor pajform med bären och frukten, MYCKET ska det vara- man vill ju ha den där härligt saftiga smaken.
Dela smöret i mindre bitar i en bunke. Häv ner valfri mängd mandelmjöl och råsocker. Börja jobba ihop degen med fingrarna (ska det vara ska det vara ordentligt!!!). Degen ska bli så smulig som det går, det innebär alltså att du kanske måste häva på mer mandelmjöl tills du uppnår önskad smulighet. Ta i lite ljus sirap (inte för mycket dock, då blir det galet kladdigt!) och blanda lite till. Vill du ha lite knaprigt täcke på pajen tar du i 1-2 dl cornflakes, det blir härligt gott! Vill du ha det ytterligare lite knaprigt så använder du istället Kellogs Special K.
SMAKA AV DEGEN!!! Använd ditt smaksinne och känn efter om det behövs mer av något- det är det som är tricket till en osedvanligt god paj!
Ringla flytande honung över bären och frukten innan du lägger på smuldegen.
Se till att du har ett tjockt täcke med smuldeg ovanpå bären för att få den där extra smarriga pajen. Jag gillar en ordentlig paj och inte en liten tunn sak knappt utan bär- men smaken är som baken och meningen är att man ska göra som man själv vill ;)
Jag brukar ringla lite honung även ovanpå själva smultäcket innan jag sätter in pajen, då jag tycker det ger en väldigt god smak.
Ställ in pajen längst ner i ugnen och börja med att grädda den i dryga 20 minuter. Håll koll på den och kolla den inuti då och då med en sticka för att se så att bären och frukten mjuknat. Tycker du att täcket börjar mörkna för mycket men bären är för hårda, så lägger du på ett bakplåtspapper ovanpå pajen och låter den stå inne en stund till.
När du tycker pajen ser färdig ut (tid kan variera beroende på vilken ugn du har), så tar du ut den och låter den svalna. Servera den antingen ljummen eller kall med marsansås eller vaniljvisp!
Min käre sambo roade sig med att göra en egen paj eftersom min skulle med till jobbet. Han hade i jordgubbar, nectariner, gul kiwi, päron, passionsfrukt och det blev såååååååååå gott!!!
Han valde även att ha i lite kanel samt Special K och dessutom några droppar citron över bären och frukten. Det blev en härligt knaprig yta och en somrig och syrlig smak av alla bär och all frukt.
Så varför skriver jag inte ut ordentliga mått? Jo- för att ni ska släppa recepten och våga testa lite. Det är inte speciellt svårt att göra god paj utan recept- det kan liksom inte misslyckas om man smakar av och går efter konsistens! Tycker du inte om jordgubbar så använd något annat gott istället, tex rabarber, blåbär, hallon, björnbär osv.
Så ut och använd alla goda bär och all härlig frukt som finns nu- du kommer inte bli besviken!!!
Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com -
Gott, gott, gott... :)
SvaraRaderaCaroline: Tack för en underbar blogg där du visar upp livets alla godsaker. Tycker du även om att laga mat?
SvaraRaderaVad använder du för fotoutrustning? Dina bilder är så fina!!
Stella; Tack, vad glad jag blir att du tycker om den!!! :D
SvaraRaderaJag börjar tycka om att laga mat *S*, mycket för att jag har en partner som är väldigt glad i att laga mat och gärna experimenterar. Då smittar det av sig på något vis :)
Jag har en Nikon D3100 och jag fullkomligt ÄLSKAR den! Kan rekommendera den varmt. Vad kul att du tycker om mina bilder, det glädjer mig väldigt mycket eftersom jag verkligen tycker om att använda kameran. Förhoppningsvis får jag lära mig massa nytt snart då jag ska gå en fotokurs- det ska verkligen bli skoj!
Ha en underbar helg :D