Ja kära vänner, då har jag ÄNTLIGEN fått göra en figur jag länge velat testa att modellera; Elsa från filmen Frost.
Det här med att göra ansikten är definitivt inte det lättaste och det tar både tid och tålamod att få fram ansiktsuttryck, blick och allt annat som ska till för att få en figur att se levande ut. När jag tidigare gjort ansikten så har jag inte blivit nöjd och har hela tiden strävat efter att bli bättre.
Och NU kan jag faktiskt känna att jag är nöjd. VÄLDIGT nöjd till och med. Det var nästintill att jag ville behålla lilla Elsa själv, enbart för att få kunna titta på henne då och då och få känna att jag lyckats.
Det var oerhört kul att få göra just denna tjej och även tårtan i sin helhet och jag önskar verkligen att jag får göra henne många gånger till.
Tårtan är gjord på vaniljbotten, fylld med blåbärsmousse och vit chokladmousse. Den är spacklad med citronsmörkräm och täckt med marsipan. Dekorationerna är gjorda av sugarpaste.
"Isen" är gjord av socker. Recept hittas nedan.
Elsa är modellerad på frihand, dvs inga formar har använts. Alla delar på henne är handgjorda. Hon är "sminkad" med hjälp av livsmedelspennor och pastafärg.
Jag ska försöka göra en steg-för-steg på henne men ha tålamod för det kommer nog ta ett tag!
Blåbärsmousse
(kan bytas ut mot hallon, jordgubb, björnbär)
(kan bytas ut mot hallon, jordgubb, björnbär)
250 g hallon, frysta
3 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
3-4 gelatinblad
ev. 2-3 msk socker (om du vill ha en sötare mousse)
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp blåbären tillsammans med en skvätt vatten. Låt dem koka tills de blir mos.
Ta av dem från värmen.
Lyft upp gelatinbladen lägg dem i blåbärsmoset. Rör om tills de har smälts och blandats i moset.
Vispa grädden.
När blåbärsmoset svalnat helt så vänder du ner det i grädden och blandar ordentligt.
Ställ i kylskåp i ca 3-4 timmar.
Vit chokladmousse
(går att bytas ut mot mörk choklad)
100 g vit choklad
2,5 dl grädde
1/2 gelatinblad
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Vispa 2 dl av grädden (inte för hårt) och koka upp resten. Hacka chokladen fint och häll sedan över den kokta grädden över och rör till en slät massa. Lägg i gelatinet (krama inte ur det) och rör tills det är smält. Vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden och låt stelna i kylen ett par timmar innan du fyller din tårta.
Ätbart glas
Du behöver ha en bra socker- eller kökstermometer till detta.
1,25 dl vatten
62 g glykossirap
196 g socker
1/2 krm ättika
Neutral olja
folie
Börja med att täcka en plåt med aluminiumfolie. Pensla sedan folien med lite neutral olja.
Mät upp och häll ner alla ingredienser i en kastrull.
Koka under omrörning (det räcker med att röra då och då) tills sockerlagen nått 150 grader.
Häll sedan ut sockerlagen på folien och dra snabbt över lagen med en spatel eller dylikt så att du fördelar den jämnt över folien. Var FÖRSIKTIG med sockerlagen, det är oerhört varm!!!!
Låt sedan lagen stelna helt. Bryt den sedan i så stora bitar som du vill ha.
Och så här såg tårtan ut i dagsljus innan den var helt klar:
PS; du vet väl att du hittar Stheavenstreet även på Facebook? Där kan du hitta både inspiration, recept och tips samt tävlingar! Om du klickar HÄR så kommer du direkt till sidan.
Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com -
WOW va du är duktig :-D
SvaraRaderaJättefin! Vad duktig du är!
SvaraRaderaJätte fin duktig är
SvaraRaderamin dotter fyller år mu i Mars den 21 kan jag beställa en sån här tårta och vad kostar det för 14 personer