Ja kära vänner, då har jag bakat igen och dagens bakning tycker jag absolut att ni ska pröva. Det är faktiskt betydligt enklare än vad man kan tro.
Jag har länge velat testa på att göra egna marschmallows, men har dragit mig för att göra det då det verkade svårt. MEN OJ vad fel jag hade!!!
Det tog inte lång tid, det var inte svårt, det är inte många ingredienser och det blev dessutom VÄLDIGT gott! Mycket godare än de köpta om jag får säga det själv.
Det är perfekt som julgodis, framför allt när det doppas i choklad. En perfekt gå-bort-present inslagen i fin cellofanpåse med tjusigt band omkring. Eller varför inte som godis på julafton? Eller kanske i en strut i granen?
Så, testa nu detta så lovar jag att även du kommer vilja göra det många gånger igen!
Hemmagjord mintmarschmallows
ca 60 bitar
2 msk gelatinpulver
1 dl vatten
4 dl socker
1 1/2 dl vit sirap
3 msk vatten
några droppar pepparmintsolja
röd karamellfärg
Förslag på smaksättning:
Essens av olika slag tex tutti-frutti, päron, hallon.
Polkagrisar, nonstop, nötter, lakritspulver.
Så här gör du:
Blanda gelatinpulver och 1 dl vatten i en skål, låt stå i 10 min tills dess att pulvret blivit tills gelé.
Blanda socker, sirap och 3 msk vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka i 1 1/2 minut. Rör om några gånger.
Till följande moment är det bäst med en köksassistent ( och då menar jag inte hjälpreda utan köksmaskin!!)
Häll gelatinet och den heta uppkokade sockervätskan i en stor vispskål. Vispa på låg fart tills gelatinet löst sig. Vispa sedan på högsta effekt i 10-15 minuter. Tillsätt smaksättningen och färgen sist.
Vill du ha melerad marschmallow så rör du runt färgen för hand.
Lättast går det att vispa i en assistent med visp. Smeten blir rätt tjock och kompakt och det behövs lite kraft för att den ska kunna vispas på slutet så en motor som är stark är att rekommendera.
Pensla en form, ca 30x30, och en slickepott med lite neutral olja. Häll (eller snarare draaaaaaaa ut) smeten i formen med hjälp av slickepotten. Jämna till den så gott det går och täck sedan över formen med plastfilm och låt stå minst tre timmar (helst över natten).
Klipp eller skär marschmallowsen i små bitar och rulla dem i florsocker. Du kan även stansa ut figurer med lite vassare stansar. Jag gjorde blommor och fjärilar och det var inte svårt alls.
Förvara godiset i väl förslutna plastpåsar.
Smeten är lätt att få ur formen om du oljat formen innan med neutral olja.
Jag delade min stora marschmallowklump rätt igenom eftersom jag hade gjort den lite tjockare i en mindre form. Det var inga problem alls att skära i den.
Att stansa ut figurer är inte heller något problem!
Ljuvlig och lättarbetad konsistens!!
Nu är det inte många dagar fram till julafton!!!
PS; du vet väl att du hittar Stheavenstreet även på FB? Där kan du ta del av inspiration, bilder, tävlingar och annat kul. Sidan hittar du HÄR!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)