Ja kära vänner, det är inte alltid självklart att det blir precis så där som man vill ha det alla gånger. Framför allt när det finns en uppsjö av recept och flertalet olika tillvägagångssätt. Jag har länge haft en förkärlek till allt vad Frankrike heter och vad är mer franskt än en härlig Tarte Tartin?
Söta äpplen som fått dra till sig härlig karamell, det blir på något sätt de bästa av världar blandade i ljuv harmoni.
Jag har alltid trott att det ska vara svårt att göra den. Och visst är det några olika moment men den är sååååå värd att pröva på! Och glädjen när man får till en vacker och bärnstensfärgad kaka är på något sätt något extra. Det är som att ljuv musik uppstår och tonerna blir ännu vackrare när man väl får smaka den.
Denna Tarte Tartin bakade jag i sommarens sista program av "Menys söta sommar" i P1. Vill du lyssna på programmet så hittar du det HÄR.
Tarte tatin. Äppelkakan lär ha sitt ursprung på hotel Tatin
i Lamotte-Beuvron, drygt femton mil söder om Paris. Hotellet ägdes av systrarna
Stéphanie och Caroline Tatin och det ska ha varit Stéphanie som bakade den upp
och ner-vända äppelkakan på 1880-talet. Här går historierna isär, men enligt en
version skulle hon göra en klassisk äppelpaj, men glömde de karamelliserade
äpplena i stekpannan för länge. För att rädda kakan la hon ett lager deg över
och ställde pannan i ugnen. Sedan vände hon på den vid serveringen, så att
pajdegen kom underst, och inväntade gästernas reaktion. De var överförtjusta!
Fast systrarna Tatin kallade aldrig kallade aldrig kakan tarte Tatin upp. Och
ner-vända kakor hade i ärlighetens namn bakats långt tidigare.
Tarte
Tartin
(grundrecept Johan Sörberg)
Snabb smördeg:
250 g vetemjöl
250 g smör
100 g vatten
20 g äggula
5 g salt
5 g citronsaft, färskpressad
Fyllning:
6-8 äpple
150 g råsocker
70 g smör
Snabb smördeg:
Blanda vetemjöl, salt, smör så att det börjar gå ihop.
Tillsätt vatten, äggula och citronsaft.
Arbeta degen så att den precis går ihop, plasta in degen och låt
vila i kyl ca 10-20 minuter.
Kavla ut degen och vik ihop den i treslag (kavla ut en rektangel,
vik först in ena sidan mot mitten och sedan den andra sidan ovanpå den första
så att sammanlagt tre lager deg bildas) två gånger. Plasta in och låt vila i
ytterligare 10-20 minuter.
Fyllning:
Skala och kärna ur äpplena. Du kan dela dem i halvor, fyra delar
eller hur man vill. Tänk på att de inte bör vara för tunna.
Klipp ut en rundel från ett bakplåtspapper. Rundeln ska vara ett
par cm större än stekpannan.
Smält socker, citronsaft och smör till en ljus karamell i en
stekpanna med eldfast handtag. Lägg i äpplena och låt dem karamelliseras runt
om ca 8-12 minuter. Tryck ner bakplåtspappret mot äpplena och låt det ligga
över dem under tiden de karamelliseras.
Ta bort pappret över äpplena och ta den torra sidan upp mot dig.
Mjöla pappret och tryck därefter ut degen med hjälp av händerna så att degen
täcker nästan hela rundeln. På detta sätt får du ett lock som passar perfekt
över äpplena!
Lägg degen som ett lock över äpplena och vik ner kanten.
Grädda i mitten av ugnen på 180 grader i ca 20-30 minuter.
Vänd pajen upp och ner på ett fat och servera medan den är
ljummen!
Ät den som den är eller servera med lite vispad grädde.
Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com -
Ååå vad gott det ser ut, måste absolut testa!!
SvaraRadera