Baklava
är en söt kaka som härstammar från Mellanöstern. Den är gjord av Yufkadeg eller
filodeg (grekiska degblad) vilket är en tunn deg som varvas av nötmassa och
smör som sedan bakas och öses med sockerlag. Den är söt och god att ha till en
kopp kaffe eller thé.
Det
finns många olika varianter av recept och det är svårt att säga vilket som är
originalreceptet. Det finns varianter med kryddor som nejlika och kanel, det
finns även varianter utan (ursprungsreceptet sägs vara utan). Degen kan man
göra själv eller köpa färdig. En del
väljer att mixa olika sorters nötter likväl som enbart en sort eller blandar i
tex russin, mandelmassa och/eller kokos. Det finns även ett antal olika
tillvägagångssätt att göra den som att tex hälla smöret över kakan eller att
pensla varje ark. Sockerlagen hälls i vissa recept över kakan och den får suga
till sig lagen för att sedan gräddas en stund till. Detta behövs dock inte i
nedanstående recept.
Jag
skulle vilja ge tipset att våga göra din egen version av denna kakan. Våga
experimentera och ta i det du själv tycker om!
Receptet
går ypperligt bra att halvera!
Baklava
(ca 40-50
bitar)
500
g filodeg, finns frysta och färska
3
dl smält smör
4
msk solrosolja
ca
4 dl valnötter
ca
4 dl mandel
ca
2 dl russin
2
dl kokosflingor eller kokosspån
3
msk kanel
1
msk mald nejlika
0,5 dl socker (du kan även söta med honung
istället för socker)
Rivet
skal från en citron
Sockerlag:
5
dl vatten
3,5
dl socker
Saft
av en citron
Några
droppar rosvatten (finns i välsorterade matvarubutiker)
Garnering:
1
dl grovhackade pistagenötter
Gör
så här:
Tina
filodegen om den ä fryst och håll den mjuk under en fuktig handduk.
Mixa
nötter, socker (el honung), citronskal, mald kanel och nejlika i en mixer i
några minuter. Det ska bli en finhackad röra.
Smält
sedan smöret och blanda därefter ner solrosoljan.
Pensla
en stor ugnsform med smör. Var noga så det täcker formen ordentligt både i
botten och längst kanterna.
Lägg
i ett blad filodeg i botten så att det täcker formen. Pensla därefter arket med
smör.
Lägg
sedan en del av nötmassan på filodegen och bred ut den jämnt över hela formen.
Lägg på ett eller två ark med filodeg och pensla dem med smör. Fortsätt varva
nötmassa och filodeg samt smör. Tänk på att du bör ha minst två ark med filodeg
på toppen för att det ska täcka nötmassan ordentligt.
När
du lagt på översta lagret filodeg så penslar du ett tjockt lager med smör.
Ställ
in Baklavan i kylen i 40-50 minuter så att den får stelna lite, då blir det
lättare att skära den.
Skär
rutor (ca 4x4 cm) eller trianglar innan du gräddar Baklavan.
Stänk
lite vatten på toppen av den och grädda sedan på 175 grader i ca 40 minuter
tills den blir vackert gyllenbrun.
Sockerlagen
gör du under tiden kakan gräddas.
Koka
vatten med sockret och rör tills att det löst sig. Tillsätt citronsaften och
några droppar rosvatten. Tänk på att rosvattnet är väldigt koncentrerat så det
behövs inte mycket! Det går även bra att utesluta det helt.
När
Baklavan är färdiggräddad så skedar du varm sockerlag över den. Se till att du
öser den även ner mellan bitarna. Låt kakan stå och dra åt sig sockerlagen i
formen.
Hacka
pistagenötterna och strö dem över Baklavan alt lägg en liten hög nötter på
varje bit.
Servera
med tex turkisk youghurt, grädde, vaniljglass eller vaniljsås.
Baklavan
håller sig i rumstemperatur i ca 1 vecka.
Du är super duktig och tack för all fina goda recept och detaljer som du visar upp
SvaraRadera