St Heaven Street

Välkomna till min blogg,

Det här är en blogg som finns till för att inspirera och sprida lite mer skönhet till världen- för det behövs! Här kan du följa det jag skapar i form av tårtor, cupcakes, macarons och mycket mer!! Bilderna tar jag för det mesta själv med min kära följeslagare Nikon D3100. Det kommer även synas lite inredning och självklart min andra hobby Scrapbooking! Här kommer jag dela med mig av inspiration, tricks, tips, recept samt en del av livets goda och jag hoppas du hittar något som just DU tycker om!

Jag hoppas att jag med den här bloggen kan inspirera och glädja just DIG!

Välkommen in i min värld av pyssel!

Caroline- St Heaven Street

onsdag 6 augusti 2014

Baklava- en riktig sötsak!!





Baklava är en söt kaka som härstammar från Mellanöstern. Den är gjord av Yufkadeg eller filodeg (grekiska degblad) vilket är en tunn deg som varvas av nötmassa och smör som sedan bakas och öses med sockerlag. Den är söt och god att ha till en kopp kaffe eller thé.

Det finns många olika varianter av recept och det är svårt att säga vilket som är originalreceptet. Det finns varianter med kryddor som nejlika och kanel, det finns även varianter utan (ursprungsreceptet sägs vara utan). Degen kan man göra själv eller köpa färdig.  En del väljer att mixa olika sorters nötter likväl som enbart en sort eller blandar i tex russin, mandelmassa och/eller kokos. Det finns även ett antal olika tillvägagångssätt att göra den som att tex hälla smöret över kakan eller att pensla varje ark. Sockerlagen hälls i vissa recept över kakan och den får suga till sig lagen för att sedan gräddas en stund till. Detta behövs dock inte i nedanstående recept.
Jag skulle vilja ge tipset att våga göra din egen version av denna kakan. Våga experimentera och ta i det du själv tycker om!

Receptet går ypperligt bra att halvera!

Baklava
(ca 40-50 bitar)

500 g filodeg, finns frysta och färska
3 dl smält smör
4 msk solrosolja
ca 4 dl valnötter
ca 4 dl mandel
ca 2 dl russin
2 dl kokosflingor eller kokosspån
3 msk kanel
1 msk mald nejlika
0,5  dl socker (du kan även söta med honung istället för socker)
Rivet skal från en citron

Sockerlag:
5 dl vatten
3,5 dl socker
Saft av en citron
Några droppar rosvatten (finns i välsorterade matvarubutiker)
Garnering:
1 dl grovhackade pistagenötter

Gör så här:
Tina filodegen om den ä fryst och håll den mjuk under en fuktig handduk.
Mixa nötter, socker (el honung), citronskal, mald kanel och nejlika i en mixer i några minuter. Det ska bli en finhackad röra.
Smält sedan smöret och blanda därefter ner solrosoljan.
Pensla en stor ugnsform med smör. Var noga så det täcker formen ordentligt både i botten och längst kanterna.
Lägg i ett blad filodeg i botten så att det täcker formen. Pensla därefter arket med smör.
Lägg sedan en del av nötmassan på filodegen och bred ut den jämnt över hela formen. Lägg på ett eller två ark med filodeg och pensla dem med smör. Fortsätt varva nötmassa och filodeg samt smör. Tänk på att du bör ha minst två ark med filodeg på toppen för att det ska täcka nötmassan ordentligt.
När du lagt på översta lagret filodeg så penslar du ett tjockt lager med smör.
Ställ in Baklavan i kylen i 40-50 minuter så att den får stelna lite, då blir det lättare att skära den.
Skär rutor (ca 4x4 cm) eller trianglar innan du gräddar Baklavan.
Stänk lite vatten på toppen av den och grädda sedan på 175 grader i ca 40 minuter tills den blir vackert gyllenbrun.

Sockerlagen gör du under tiden kakan gräddas.
Koka vatten med sockret och rör tills att det löst sig. Tillsätt citronsaften och några droppar rosvatten. Tänk på att rosvattnet är väldigt koncentrerat så det behövs inte mycket! Det går även bra att utesluta det helt.
När Baklavan är färdiggräddad så skedar du varm sockerlag över den. Se till att du öser den även ner mellan bitarna. Låt kakan stå och dra åt sig sockerlagen i formen.
Hacka pistagenötterna och strö dem över Baklavan alt lägg en liten hög nötter på varje bit.

Servera med tex turkisk youghurt, grädde, vaniljglass eller vaniljsås.

Baklavan håller sig i rumstemperatur i ca 1 vecka.









Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping

1 kommentar:

  1. Du är super duktig och tack för all fina goda recept och detaljer som du visar upp

    SvaraRadera

Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)