Så därför tänkte jag bjuda er på receptet för ett av de bröd jag ofta bakar i flera olika variationer.
Det går alldeles utmärkt att slänga i lite av det du har hemma; russin, rivna äpplen eller torkad frukt.
Lättbakat morotsbröd
1 pkt blå jäst
ca 1 liter vatten
1 msk salt
4 msk olivolja
ca 20 dl vetemjöl
ca 2 msk sirap, ljus eller mörk
2-3 medelstora morötter
1 näve russin
Riv morötterna. Jag använder den grova sidan på rivjärnet eftersom jag vill ha lite struktur i brödet.
Smula jästen i en degbunke.
Häll på lite av det ljumma vattnet och rör ut jästen så att den smälter. Häll på resterande delen av vattnet.
Häll i saltet och olivoljan och blanda runt.
Häll därefter i mjölet lite i taget så att det långsamt blandas in med vätskan.
Nu tar du i de rivna morötterna och russinen (eller vad du nu väljer att ha i ditt bröd).
Häll på såpass mycket mjöl att degen blir fin och slät och inte alltför kladdig. Jag brukar vara försiktig med mjölet i slutet eftersom jag inte vill riskera att brödet blir för torrt.
Häll sedan i sirapen och låt degblandaren gå några varv till.
Är degen fortfarande klibbig så tar du i lite mjöl till.
Låt degen sedan jäsa ca 35-45 minuter i bunken med en handduk över.
Häll ut degen på ett mjölat underlag.
Dela degen i fyra delar. Forma varje del som en avlång baguette och vrid om dem något.
Lägg dem på en bakpappersklädd plåt, två och två.
Låt jäsa i ytterligare 25 minuter.
Sätt på ugnen på 175 grader. Grädda bröden i ca 30-35 minuter.
Tips; när bröden svalnat skär du upp dem i skivor och fryser in. Då håller sig brödet fint och gott och du kan ta ut de skivor du vill ha utan att behöva tina hela limpan.