Ja kära vänner, här följer nu ett recept jag återkommit till några gånger här på bloggen. Men denna gången är det med en twist. nämligen lakrits som smaksättning. Choklad och lakrits är mångas favorit, framför allt kombinerat. Så här kommer ett recept som blandar de båda med den äran.
Hur man gör egen Nutella och hasselnötssmör
Hasselnötssmör och Nutella är verkligen superenkelt att göra själv och hur gott som helst. Det enda som krävs är en ugn, en mixer, hasselnötter och lite tålamod.
För att göra hasselnötssmör:
Börja med att värma ugnen till 200°C. Häll ut 200g hasselnötter på en plåt och placera i mitten av ugnen. Du kan även slänga med en näve jordnötter om du vill.
Låt rosta i cirka 5-10 minuter så man ser att skalen börjar lossna, tänk på att röra om några gånger och vara noga med att de inte bränns!
Ta ut och låt svalna lite. Gnugga sedan hasselnötterna i en handduk, eller kläm lite lätt på dem, så att skalen lossnar. Det är inte jättenoga med att få bort allt skal.
Placera nötterna i en mixer och mixa i cirka 5-10 minuter. Tiden varierar lite beroende på hur mycket styrka maskinen har. I mitt fall gick det på ca fem minuter att mixa nötterna tills de blev en smet. Pausa även emellan och skrapa ned nötsmöret från kanterna. Efter ett tag kommer du ha ett lent hasselnötssmör med ungefär samma konsistens som jordnötssmör. Vill du göra eget jordnötssmör så gör du precis på samma sätt som med hasselnötterna förutom att du inte behöver rosta dem för att få av något skal.
Antingen så stannar man här och nöjer sig med bara hasselnötssmör, vilket i sig är jättegott och perfekt på mackan, gröten eller med lite keso till, eller så går man vidare till den härliga chokladsåsen som du finner nedan.
Man kan även blanda hasselnötssmöret med lite smör och vaniljsocker för att få en lenare och mildare konsistens samt smak.
Hur man gör nutella:
Tillsätt ungefär 3 msk kakao, lite vaniljpulver, en nypa salt och 1-2 msk socker/stevia/sött/florsocker för att få din egen hemmagjorda nutella! Vill du ha en lenare konsistens så väljer du florsocker att söta med.
Var bara noga med att smaka av. Tillsätt så mycket kakao och sött som du gillar. Jag gillar det ganska så sött så jag hade i några matskedar med florsocker samt vaniljsocker. Här gäller alltså inga specifika mått utan du sötar utefter smak och tycke. Att söta med honung fungerar också, men den lena konsistensen försvinner då honungen binder samman det hela och det blir en mer grynig konsistens!
Du kan också ha i lite smält choklad av valfri kakaohalt.
Till just denna variant du ser på bilderna har jag haft i ca 100 g smält mörk choklad, kakaohalt 70%. Det blev oerhört gott måste jag säga!
För att få nutellan lenare i smaken och konsistensen så hade jag i en rejäl klick smör. Börja med en liten klick och smaka sedan av. Behövs mer så tar du så klart i mer!
Det finns många varianter men att testa sig fram och hitta sin egen är alltid bäst.
Häll över nutellan i en ren glasburk med lock. Förvara burken i kylen.
Nutellan håller sig några veckor om den får stå svalt.
Nutellan passar bra att ha i rulltårta, i bullar, på mackan, på/i glassen eller som ett lager du breder på tårtbotten. Du kan så klart också äta den precis som den är!
Smaksätt med Lakrits!
För att piffa till nutellan så den får lite extra "zing" så ta i 1-2 tsk lakritspulver. Smaka av och se om du känner dig nöjd, annars har du såklart i mer.
Du kan även använda lakritssirap som finns i både salt och sött. Inte alltid lätt att få tag på tyvärr men vissa baktillbehörsbutiker på nätet har dem.
Smaksätt med Lakrits!
För att piffa till nutellan så den får lite extra "zing" så ta i 1-2 tsk lakritspulver. Smaka av och se om du känner dig nöjd, annars har du såklart i mer.
Du kan även använda lakritssirap som finns i både salt och sött. Inte alltid lätt att få tag på tyvärr men vissa baktillbehörsbutiker på nätet har dem.