Ja kära vänner, idag har det definitivt inte varit något höjdarväder. Regn och rusk hela dagen lång och våren känns långt borta i det gråa vädret. MEN, man får vara tacksam att det åtminstone inte snöar...här i alla fall. I min lilla stad, Kalmar, har det vräkt ner hela natten och hela dagen och den sedvanliga långpromenaden var inte att tala om. Så istället fick det bli att stanna inne och baka något jag inte bakat förut men suktat efter att testa; cupcakes med lemoncurd och italiensk maräng. Och ÅÅÅÅÅÅÅÅÅ vad gott det bidde! Syrligt och sött i ett och smaker som gifter sig alldeles ypperligt. Så dessa små godingar fick följa med på fredagsfikan hos min kära mor. För fika bör man...annars dör man....eller kanske inte- men livet blir inte fullt lika härligt eller hur?!
Det är så jag tröstar mig när det är dåligt väder :)
Vaniljmuffins
ca 10-12 st
4 dl vetemjöl
3 dl socker
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 gram smör, rumstempererat
2 dl mjölk
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Sätt i formar i en muffinsplåt.
Sikta ihop mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret.
Slå på 1 dl mjölk och rör smeten slät.
Vispa återstående mjölk, ägg och vaniljsocker i en annan bunke.
Blanda ner äggblandningen i smeten.
Häll upp i muffinsformarna så att 2/3 av formen är fylld.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
Jag har använt mig av lemoncurd som jag helt enkelt fyllt muffinsen med, tokgott!
Lemoncurd
1 1/2 citron
100 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker
Finriv citronskal och pressa ur saft ur citronerna i en kastrull.
Låt blandningen koka upp.
Tillsätt 1 dl socker samt smöret och rör om tills allt löst sig. Låt det sedan svalna.
Vispa äggen och den sista decilitern socker poröst. Blanda med citronkrämen och sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Det får EJ koka.
Skär av en bit av toppen på varje muffins genom att hålla kniven med eggen snett neråt så att toppen blir som en kon. Fyll hålrummet med lemoncurden genom att spritsa den, ev klicka ner den med en sked. Lägg sedan på den avskurna toppen igen.
Får du lemoncurd över så häller du upp den på en ren burk. Den håller sig i kylen ca 10-12 dagar (perfekt om du vill använda den till något annat smaskigt!!)
Italiensk maräng
330 g strösocker
100 gram vatten
150 gram äggvita
Till detta moment behöver du även ha en sockertermometer!!
Vispa upp äggvitan och tillsätt 30 gram socker lite i taget. Vispa ägget och sockret tills det blir vitt och "fluffigt". Jag använder inte elvisp utan kör det i matberedaren, tycker det funkar bättre och man slipper stå och hålla vispen!
Koka upp 300 gram socker i vattnet till 120-125 grader.
Häll ner den kokande sockerlagen i den vispade vitan. Häll långsamt i en stråle med vispen på lägsta växeln.
Vispa snabbt i någon minut och därefter långsammare tills allt blivit kallt.
Spritsa eller bred på muffinsen.
Bränn slutligen marängen med gasolbrännare, alternativt använd en ugn med grillfunktion.
Smaska och NJUT!!!!
Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com -
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)