Biskvier med blåbärsmörkräm
ca 20 st
Biskvibottnar
250 g mandelmassa
2 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
Blåbärssmörkräm
200 g smör, rumstempererat
2 dl frysta och tinade blåbär med saften som bildats efter de är tinade.
1 1/2 dl florsocker
3 äggulor, rumstemperatur
3 tsk vaniljsocker
Topping
ca 300 g mörk choklad. (Jag använde Lindts 70% mörka choklad)
Bottnarna:
Sätt ugnen på 180 grader.
Riv mandelmassan och blanda med äggvitan och sockret tills det blir en smet. Häll upp i spritspåse och lägg i kylen i ca 20 minuter tills smeten blivit lite hårdare. Spritsa ut ca 20 rundlar på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Håll koll i slutet då de har en tendens att få färg väldigt snabbt. Varje ugn fungerar olika och gräddar olika fort. Bottnarna ska bli gyllenbruna.
Smörkrämen:
Det är viktigt att alla ingredienserna är rumstempererade och rörs ihop för hand. Även de tinade blåbären. Om råvarorna är för kalla skär sig smörkrämen. Rör ihop blåbärssmörkrämen till en jämn smet. Det tar en stund så ha tålamod. Om det är svårt att få ihop smörkrämen så sätt skålen med smörkrämen 2-3 sekunder i mikron och rör igen.
Jag tycker det är lättast att spritsa på smörkrämen på bottnarna. Spritsa krämen på den platta delen av biskvibotten. Använd sedan baksidan av en sked och jämna till krämen så att den blir konformad.
Ställ sedan in biskvierna i kylen tills smörkrämen stelnat.
Smält chokladen över vattenbad och doppa sedan de kylda biskvierna försiktigt så att all smörkräm täcks av chokladen. Ställ biskvierna på ett galler så att överflödig choklad kan rinna av. (Den chokladen kan du om du inte vill slänga den, använda till att göra något annat smarrigt med. Jag spritsade mönster på bakplåtspapper, lade det i frysen så att chokladen stelnade. Sen är det bara att lyfta bort den från pappret och lägga den i en burk i frysen. Mönstret kan du sedan använda till att dekorera tårtor eller något annat trevligt med!)
Ställ sedan biskvierna i kylen så att chokladen stelnar.
Servera med en god kopp kaffe i solen och sätt dig ner och njut! För njuta bör man annars.....blir livet tråkigt!
Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com -