Apelsin och-pepparkakscheesecake á la St Heaven Street.
Botten
300 g pepparkakor
150 g smör (rumstempererat)
Fyllning
4 gelatinblad
2 ägg
400 g färskost
2 dl creme fraiche
1 1/2 dl socker
1/2 tesked vaniljpulver (ren vanilj)
2 apelsiner (mellanstora), saft +skal
Gör så här:
Lägg ett bakplåtspapper i botten av en 24 cm springform (med avtagbar kant).
Krossa pepparkakorna fint. Blanda ner smöret och blanda tills det blir en smet.
Tryck ut smeten i botten på formen så att hela formen täcks.
Grädda i 175 grader i ca 18-20 minuter.
Fyllning
Riv skalet och pressa ur saften av två apelsiner.
Lägg gelatinet i vatten i ca fem minuter.
Dela äggen i gulor och vitor. Blanda äggulor, färskost, creme fraiche, socker, vaniljpulver och det rivna apelsinskalet till en slät smet.
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten.
Värm apelsinsaften i en kastrull, ta den från värmen och lägg sedan i de väl urkramade gelatinbladen. Låt bladen smälta i apelsinsaften. Låt apelsingelatinet svalna något och häll därefter ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.
Häll blandningen i formen och släta till ytan.
Täck över och ställ i kylen i minst tre timmar.
Dekorera med apelsinklyftor och pepparkakor och NJUUUUUUUUUUUUUUT av denna underbart goda cheesecake!!! Jag lovar att du inte blir besviken, inte dina gäster heller. Denna kommer de bara vilja ha mer av!!!
Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com -
Någon har visst fått julkänslor... ;) Det har jag med, härligt att det finns fler julnördar därute! Pepparkaka passar så bra till cheesecake, förstår att den här är god <3
SvaraRaderaåh så gott det ser ut,skulle gärna ta en bit eller två...mums dreglar här lite...
SvaraRaderaAlexandra; hehe jajemen!!! Längtar som tusan!! Här ska bakas och pyntas i mängder! Snacka om att man överdoserar pynt varje år!!
SvaraRaderaSimone; ja den är tokgod!!! Denna kommer jag helt klart göra måååååånga gånger :D