St Heaven Street

Välkomna till min blogg,

Det här är en blogg som finns till för att inspirera och sprida lite mer skönhet till världen- för det behövs! Här kan du följa det jag skapar i form av tårtor, cupcakes, macarons och mycket mer!! Bilderna tar jag för det mesta själv med min kära följeslagare Nikon D3100. Det kommer även synas lite inredning och självklart min andra hobby Scrapbooking! Här kommer jag dela med mig av inspiration, tricks, tips, recept samt en del av livets goda och jag hoppas du hittar något som just DU tycker om!

Jag hoppas att jag med den här bloggen kan inspirera och glädja just DIG!

Välkommen in i min värld av pyssel!

Caroline- St Heaven Street

onsdag 29 januari 2014

Hur man spacklar och täcker en tårta!! Steg-för-steg!

Ja kära vänner, jag vet ju att många av er har massor av frågor kring det här med att bygga själva tårta. Och det är klart man har det! Det hade jag med i början och jag kan berätta för er att man upptäcker nya saker att lära sig hela tiden. Det finns ingen som är fullärd och det finns alltid nya tekniker, nya dekorationer osv att lära sig. 
Sättet att spackla en tårta på, dvs det sättet ni kommer se nu är inte på något sätt "the one and only way". Det finns massor av sätt att göra det på och jag rekommenderar er att titta på fler då det kanske finns ett annat sätt ni tycker bättre om. Jag tror att man måste hitta SITT sätt att göra saker på för att det ska funka smidigast. Men se denna lilla manual som ett litet tips på hur man kan göra. Eller så kanske ni tycker om sättet och anammar det, vem vet?!
I detta steg-för-steg så handlar det inte om världens snyggaste bilder för tro mig, att göra detta och samtidigt dokumentera när man bara har två händer är banne mig inte lätt. Så ni får helt enkelt hålla tillgodo med den kassa bildkvalitén.

Nu kör vi!!

Vill ni använda det receptet jag följer för mina bottnar så hittar ni det HÄR.


Smörkräm
150 g mjukt smör
3 dl florsocker
ca 0,5 dl kokhett vatten
1 msk vaniljsocker

Koka upp 1 dl vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter totalt.


Detta behöver du till detta moment:
-palettknivar
-tårtskrapa
-snurrbricka (missade få med den på bild)

När jag fyller mina tårtor så gör jag det alltid i formen tårtbotten gräddats i. 
Jag lägger i plastfolie i botten och som sedan täcker hela formen och går ut över kanterna. Plastfolien använder jag även till att slå in tårtan med när den är färdigfylld.
Den delen som ni ser överst ska sedan vara delen som blir botten. Tårtan ska alltså vändas upp och ner när den är färdigspacklad. Det kommer vi dock till sen.
Jag rekommenderar att ni lägger tid på underarbetet!!! Är det jobbet dåligt blir tårtan inte lika fin som den kan bli!

Titta på den översta delen på denna bilden och den översta delen på den övre bilden. Visst är det skillnad. Självklart ska vi ha den fina och jämna delen uppåt!
Det krävs lite funderande på hur man ska få den undre sidan uppåt när man väl fyllt den men använd dig av tex två tårtunderlägg eller tallrikar så löser det sig. Man hittar sin teknik rätt fort.

Börja med att lägg ett bakplåtspapper på snurrbrickan. Du kan tejpa fast pappret om du vill vara säker på att tårtan inte flyttar sig.

Nu ska vi börja med att "crumbcoata" tårtan. Dvs vi jämnar ut den överflödiga moussen längst med tårtan och ser till att alla lösa smulor binds fast i moussen. Detta görs med hjälp av en palettkniv. 
Håll dem jämnsmed tårtan och snurra snurrbordet tårtan står på, det är enklast. Då håller du handen still och det blir jämnt och fint nästintill automatiskt.

Nu ska vi spackla tårtan med smörkräm.
Ta en klick med smörkräm på palettkniven (en större palettkniv är att föredra här). Jobba med palettkniven så att den är upprätt och förs längst tårtan.
 Dra INTE palettkniven fram och tillbaka! Då riskerar du att smörkrämen drar med sig en bit av moussen samt tårtbotten och det vill vi inte.
För istället kniven åt samma håll hela tiden och snurra istället brickan runt runt åt samma håll.

Jobba med kniven så att smörkrämen "förs framåt" med lugna fina drag.

Börja med ett tunt lager. Du är nämligen inte färdig här. Detta moment ska göras några gånger tills smörkrämen gjort tårtan rak och fin längst med kanterna.
När du applicerat första lagret ska tårtan in i frysen några minuter och stelna till. Då blir det mycket lättare att sedan applicera lager nummer två.
Som du ser nu så ser den fortfarande lite ojämn och knölig ut. Det kommer det bli ändring på snart.

Så där, nu har den stått några minuter i frysen. Nu ska du ta nästa lager.

Lägg på en stor klick längst med sidan och börja jobba med palettkniven. Snurra brickan och jämna ut lager nummer två. Se till att du inte missar längst med kanten uppe och nere. Om du bara är noggrann i mitten så kommer det synas i slutet och då blir tårtan inte jämn.

Nu är du färdig med lager nummer två. Använd tårtskrapan och håll den mot tårtan i en jämn vinkel.
Tryck inte FÖR hårt utan ha ett lätt tryck med tårtskrapan mot tårtan, då kommer smörkrämen få en jämn yta när överflödig smörkräm skrapats bort.
Upprepa proceduren med frysen och ett lager till om det behövs.


Nu är tårtan redo för att vändas så att rätt sida kommer uppåt.

Jag brukar lägga på själva tårtbrickan på det som då ska bli bottenplattan.
För in en hand under bakplåtspappret och lyft försiktigt upp tårtan och vänd den.

Nu har du alltså bakplåtspappret uppåt och tårtbrickan neråt. Precis så som det ska vara.
Dra försiktigt av bakplåtspappret.

Här kan du se lagret smörkräm som du blivit jämnt runt tårtan. Nu ska du börja göra sluttouchen på det hela.

Lätt en stor klick med smörkräm på toppen av tårtan och bred ut ett jämnt lager.

Kolla så att tårtan är jämn och fin både på toppen och runtom. Ser du ojämnheter så rättar du till dem med hjälp av smörkrämen och palettkniven. Det gäller till att vara lite tålmodig och verkligen studera tårtan från alla håll och kanter så att den är rak och fin.

Nu är tårtan klar och du har jämna kanter och en jämn topp.

Tada, RAKA kanter!!

Nu kommer vi till nästa moment: TÄCKA tårtan. Och ja, jag vet att det kan verka trixigt just det där med att få marsipanen eller sugarpasten rak och fin samt utan veck. Men tänk på att vi är alla barn i början och man måste låta det ta tid att lära sig tekniken. 
Tålamod kan vara en bra egenskap här. 
Jag hade inte mycket sådant innan jag började med tårtor men jag har ÖVAT och övat....och övat...och övat....på både tålamod och tårtor.

Det du behöver ha för detta moment är:
-silikonmatta
-smoother
-kavel (jag använder marmor vilket jag tycker är väldigt bra)
-pizzaskärare
-marsiapn eller sp


Börja med att knåda materialet du ska använda. Här har jag använt marsipan och jag har blandat i lite vitt marsipan i den gula för att få en mer ljusgul färg.

Tryck ut materialet så att det blir en plattare klump.

Börja kavla ut materialet. Som du ser använder jag inget att pudra med. Har man bra marsipan eller sugarpaste samt en bra kavlingsduk och kavel så behövs inget att pudra med. Allt du tillsätter i form av tex florsocker eller maizena har en tendens att torka ut både sp och marsipam så kan du undvika detta så gör det.

Återigen, hela detta stycke är kavlat UTAN att använda något att pudra med. 
Nu är marsipantäcket färdigkavlat och det ska nu föras över till tårtan.
Så hur gör man då det på ett enkelt sätt UTAN att spn eller marsipanen går sönder?

Jo, man lyfter över hela kavlingsduken och hjälper till med den så att täcket hamnar rätt över tårtan. På så vis får du över det i ett helt stycke! Du kan enkelt reglera och måtta så att ditt täcke till tårtan hamnar precis så som det ska.
Och nu menar jag inte att du ska ta duken och bara hiva den rätt över tårtan (som det ser ut som att jag gjort på bilden vilket jag inte har, det lovar jag). Här ska du alltså försiktigt lägga över den och hålla koll så att marsipanen/spn räcker till att täcka tårtan runtom. 

Dra upp duken och se så att det räcker till att täcka.
Skulle det vara så att täcket hamnat lite fel så kan du försiktigt lyfta upp det igen och börja om.

Dra bort kavlingsduken när du känner att ditt marsipantäcke hamnat rätt.

Använd smoothern till att släta ut och fästa marsipanen mot smörkrämen. Dra smoothern i jämna och lugna drag över tårtan.

Nu ska du börja jämna till kanterna på tårtan. Dra försiktigt täcket utåt från tårtan så att marsipanen jämnar ut sig. Använd därefter smoothern till att trycka täcket inåt och nedåt. Du jobbar med smoothern nästan som ett strykjärn. På samma sätt som du drar i skjortärmen när du stryker och för strykjärnet framåt, på samma sätt gör du med smoothern.

Jobba dig runt tårtan och ta bit för bit av täcket och släta till. Se till att du drar marsipanen/sugarpasten utåt för att få bort vecken och samtidigt så för du smoothern neråt. Har du kavlat täcket för tunt så kommer det spricka nere i kanten. Är det för tjockt så blir det väldigt otympligt.
Att kavla det lagom är övning och det tar ett tag innan man lär sig känna hur tjockt täcket ska vara.
Ju mer du övat, desto tunnare kommer du lyckas kavla täcket och föra över det utan att det spricker.
Det sägs att dryga 2,5 mm är bra tjocklek.

Nu har du kommit till det där momentet som brukar upplevas som svårast. Sluttampen. Den där sista irriterande biten som man inte riktigt vet hur man ska få bort vecket från. Ta det bara lugnt och jäkta INTE här.

Ta tag i täcket längst nere, dra det utåt så att du ser att vecket försvinner. Tryck försiktigt med smoothern neråt och jobba försiktigt bort varje veck. Dra och tryck, dra och tryck. Du kommer troligtvis få dra lite på olika ställen för att få bort det sista vecket men det brukar ge sig till slut. Det gäller till att ha lite is i magen samt tålamod och jag råder dig till att inte ge dig för lätt. Låtsas att du stryker en skjorta och tänk på hur du slätar ut den för att komma åt med strykjärnet.

Nu är alla vecken borta och du kan ta några jämnande tag med smoothern runt hela tårtan.


Nu ska du skära bort överflödig marsipan/sp. Använd pizzaskäraren och håll den snett vinklad inåt. Skär efter kanten runt hela tårtan. När du skurit runt hela så avlägsnar du resten av materialet.

Så där, nu är den klar!!

Om du har några frågor kring detta så får du gärna ställa dem nedan i kommentarsfältet!
Hoppas denna manual hjälpt dig något!

Du kan även söka på tex Youtube efter videotutorials. Sök på "How to cover a cake with fondant" så hittar du flera videos som kan vara användbara!

Pssst: ni har väl inte missat att Stheavenstreet finns även på FB? Följ mig gärna där och ta del av inspiration, recept och tävlingar! Klicka HÄR så kommer du dit.

Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping

18 kommentarer:

 1. Hej Caroline! Ville bara tacka för en bra steg-för-stegbeskrivning. Den kommer komma väl till användning :) Mvh Izabella

  SvaraRadera
 2. TACKAR!!!!!! 💜💜💜💜💜💜💜💜💜

  SvaraRadera
 3. Hej! Tack för en bra beskrivning!!!

  Jag tittar mycket på amerikanska serier där de gör tårtor och även bloggar och bilder men har inte riktigt kommit igång tack vare att jag inte förstår alla olika ord och ingredienser. Denna beskrivning gör det mer förklarligt, skönt.
  Är Sugerpaste/SP ungefär samma som marsipan?
  och är Fondant samma som smörkräm?

  Kan du inte göra ( eller vet du om det finns ngnstans) en liten ordlista på alla redskap och ingredienser/delar vore jag grymt tacksam ;) (både svenska, engelska och en kort förklaring hur man använder det)

  Med vänlig hälsning
  Suss

  SvaraRadera
 4. Bra skriven steg för steg!!!

  SvaraRadera
 5. Hehe.. hittade din "En guide för nybörjaren till tårtornas underbara värld! "
  Så där fick jag ju svar på många v mina frågor ;)
  Ska sätta mig o läsa lite innan jag skriver nåt mer som redan finns svar på ;) ;)

  Tack//Suss

  SvaraRadera
 6. Tack för att du delar med dig och tar dig tid att göra en steg för steg beskrivning!
  Kram//Erica

  SvaraRadera
 7. Tack snälla för alla goda råd och tips du ger oss....du väcker skaparlust <3

  SvaraRadera
 8. Har sparat sidan som favorit så jag hittar tillbaka! Ska testa detta snart då vi har en födelsedag som närmar sig :-)

  SvaraRadera
 9. Det här väl informativt och användbart. Möjligen skulle man kunna säga att man vänder upp och ner på kavlingsduken, lägger den på plats så marsipanen hamnar mitt på kakan och drar försiktigt bort duken. Men det är en småsak. I övrig tycker jag det är pedagogiskt och fint :)

  Kram
  Karin

  SvaraRadera
 10. Tusen tack. Du har verkligen visat detta på ett bra sätt. Ska försöka mig på det en dag. Tålamod var det :-) :-)

  SvaraRadera
 11. Du är så otroligt händig Caroline :-) Ska absolut ge mig på detta...snart...måste ladda med lite tålamod först :-)

  SvaraRadera
 12. Hej hej, var hittar man kavlingsduk? :)

  SvaraRadera
 13. Hej jag undra vad för smooter ska man använda till hjärtform

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Jag undrar hur man bäst förvarar en tårta som är täckt med marsipan eller sugarpaste (tårtkartong, box, plast, papp etc) och hur länge man kan ha den i kylen innan den ska serveras och utan att den svettas etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Therese! Du förvarar den utan att täcka över den. Tårtan svettas ibland om man spacklat den med vanlig grädde. Pröva spackla den med smörkräm istället. Den kan även börja svettas när det är varmt och fuktigt ute. Det är tyvärr svårt att göra något åt.

   Radera
 15. Hej, det står 0,5 dl kokande vatten i receptet till smörkräm. Men i beskrivningen står det sedan, koka upp 1 dl vatten?

  SvaraRadera
 16. Tack för en fantastisk blogg med superfina steg-för-steg beskrivningar. Har gjort en Pippi-tårta med hjälp av dina beskrivningar på figur, spackling och montering. Jag som knappt kan rita en streckgubbe lyckades med din hjälp!

  SvaraRadera

Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)