St Heaven Street

Välkomna till min blogg,

Det här är en blogg som finns till för att inspirera och sprida lite mer skönhet till världen- för det behövs! Här kan du följa det jag skapar i form av tårtor, cupcakes, macarons och mycket mer!! Bilderna tar jag för det mesta själv med min kära följeslagare Nikon D3100. Det kommer även synas lite inredning och självklart min andra hobby Scrapbooking! Här kommer jag dela med mig av inspiration, tricks, tips, recept samt en del av livets goda och jag hoppas du hittar något som just DU tycker om!

Jag hoppas att jag med den här bloggen kan inspirera och glädja just DIG!

Välkommen in i min värld av pyssel!

Caroline- St Heaven Street

onsdag 8 januari 2014

Tiden går fort men bättre sent än aldrig!



Ja kära vänner, en del av er som hängt med här sedan start känner säkert igen denna. 
Tårtan fick jag äran att göra som bidrag till
 "Lakritsboken- en kärleksförklaring i svart" 
som kom ut för några år sedan och det är helt otroligt vad tiden går fort!
 När jag gick igenom mina recept så insåg jag att receptet till denna godbit faktiskt inte finns med här på bloggen. Och det är ju så klart HELT GALET! Så nu, sent omsider, gör jag något åt det och lägger ut det här i sin helhet.



Lakrits- och hallontårta á la Stheavenstreet

Lakritsfluff 
3 dl grädde
100 g lakritsgodis, tex Kick
eller lakritsbåtar

Lakrits- och hallonsmörkräm
250 g osaltat smör
250 g florsocker
några droppar hallonessens alt 1 msk lakritssirap

Till tårtan
1 tårtbotten, antingen hembakat eller färdigköpt
1/2 liter färska hallon
lock av sugarpaste eller marsipan
valfri dekor

Recept till tårtbotten hittar du längst ner i inlägget.
Tårtbotten har jag färgat med pastafärg för att få den härligt turkosa färgen som man kan se på den uppskurna tårtan!


Hur du gör Lakritsfluff:
Häll grädden i en kastrull. Dela godiset i mindre bitar och lägg ner det i grädden.
Värm grädden tillsammans med godiset under upprörning. Det ska INTE koka, då förstörs fluffet.
När godiset har smält, häll upp blandningen i en bunke och låt svalna. Sätt in i kylskåp och låt stå i minst fem timmar.
När blandningen stått tillräckligt länge i kylen så vispar du upp den till ett hårt fluff.

Hur du gör Smörkrämen:
Vispa smör och florsocker med elvisp till en jämn och fin kräm. Häll i några droppar hallonessens och lakritsessens eller lakritssirap. 

Sätta ihop tårtan:
Dela tårtbotten i tre delar.
Stryk lakritsfluffet på den understa bottnen, strö över hallon. Lägg på nästa botten och upprepa.
 Stryk smörkräm på det översta lagret samt runt kanterna (kallas för att spackla tårtan). 
Täck tårtan med sugarpaste eller marsipan.
Vill du få tips hur man täcker en tårta så hittar du det HÄR.
Dekorera efter tycke och smak.
Ställ svalt ett par timmar eller över natten så hinner smakerna sätta sig.

Tårtan har jag dekorerat med sugarpaste. Även blomman är gjord i det samt spetskanten.
Spetskanten är tryckt med en spetsstans.
Silverkulorna är sockerpärlor och fullt ätbara.

Vill du kombinera en god och syrlig mousse med lakritsfluffet så kan du använda detta recept för hallonmousse:

Hallonmousse

250 g hallon, frysta

3 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
ev. 2-3 msk socker (om du vill ha en sötare mousse)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp hallonen tillsammans med en skvätt vatten. Låt dem koka tills de blir mos. 
Ta av dem från värmen.
Lyft upp gelatinbladen lägg dem i hallonmoset. Rör om tills de har smälts och blandats i moset.
Vispa grädden.
När hallonmoset svalnat helt så vänder du ner det i grädden och blandar ordentligt. 

Ställ i kylskåp i ca 3-4 timmar.

Vill du lära dig göra blomman som pryder tårtan? Då klickar du HÄR.






Cupcakesen du ser nedan var också med i boken. Receptet till dem hittar du HÄR.





Tårtbotten Lika delar


Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg



Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg

Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg

Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

Med lika delar menas precis som det låter. Man mäter upp lika delar av ägg, socker och mjöl och använder sig inte av några dl, msk eller tsk. Man utgår alltså ifrån äggen. 
(Vill man ha en hög tårta kan man ta fler ägg!)

Knäck äggen i ett glas. Tag fram två lika stora glas och häll i socker i det ena, till samma nivå som äggen är.
Gör likadant med mjölet i det tredje glaset. 
Om man vill kan man byta ut en 1/3 av mjölet mot potatismjöl, potatismjöl gör att tårtbotten blir mer luftig.
Vill du ha chokladbotten byter du istället ut 1/3 mot kakao.

Sedan blandar man i bakpulver i mjölet, då behövs så här mycket


2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver
4-5 ägg behöver 1,5 tsk bakpulver
6 ägg behöver 2 tsk bakpulver


Nu är det dags att blanda allt!
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Blanda sedan ägg och socker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir mycket pösigt. Det ska bli vitt och fluffigt liksom och det tar ett tag, kanske 5-10 minuter.
Blanda sedan ner mjölblandningen, då ska det ej vispas utan vändas ner försiktigt tills allt blandas.

Häll smeten i en smord och bröad form och grädda på nedersta steget i ugn.
Här kommer tider beroende på hur många ägg du har.


2 ägg- grädda ca 20 minuter
3-4 ägg- grädda ca 25-30 minuter
5-6 ägg- grädda ca 35-40

Tiderna kan variera beroende på vilken ugn man har.
Öppna dock inte ugnsluckan de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop!
Känn i mitten på formen med en sticka, stickan ska vara torr.

Tag ut och låt svalna i formen.


Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping