St Heaven Street

Välkomna till min blogg,

Det här är en blogg som finns till för att inspirera och sprida lite mer skönhet till världen- för det behövs! Här kan du följa det jag skapar i form av tårtor, cupcakes, macarons och mycket mer!! Bilderna tar jag för det mesta själv med min kära följeslagare Nikon D3100. Det kommer även synas lite inredning och självklart min andra hobby Scrapbooking! Här kommer jag dela med mig av inspiration, tricks, tips, recept samt en del av livets goda och jag hoppas du hittar något som just DU tycker om!

Jag hoppas att jag med den här bloggen kan inspirera och glädja just DIG!

Välkommen in i min värld av pyssel!

Caroline- St Heaven Street

torsdag 31 juli 2014

Använd ätbara blommor till att dekorera dina bakverk! Hur man kanderar blommor!

Ja kära vänner, då var ännu ett program av "Menus söta sommar" sänt i P1. Denna gången talade vi om ätbara blommor och jag kanderade rosenblad, violer och krasse som sedan fick dekorera en härlig och somrig Pavlova. Vill du höra programmet så hittar du det HÄR.




Hur man kanderar blommor!

Kanderade blommor är perfekt att dekorera dina bakverk och desserter med. Gott att även smaksätta din hemgjorda glass med! Rosor är vanligt att kandera, men nästan alla ätbara blommor blir fina när man kanderar dem. Det är lite pilligt och tidskrävande men är egentligen inte speciellt svårt. För att få det frostliknande resultatet använd finkornigt strösocker.

Blommor som är fina att kandera:
Rosor, viol, tagetes, ringblommor, lavendel, syren, penséer, krasse, gurkört, citronmeliss

Tänk på att:
  • om du ska dekorera bakverk med blommor så ska de vara ätbara!! Det finns många blommor som är ätbara, fler exempel på det ser du längre ner.
  • om du köper rosor i en blomsterbutik så ska du fråga om de är giftfria och obesprutade. En del blomsterhandlare kan beställa obesprutade blommor.
  • du kan använda nästintill utblommade blommor om bladen ser fräscha ut.
  • du kan kandera rosenknoppar och torka dem i ugnen, men de blir nästan finast genom att endast penslas med äggvita och strös över med socker, varefter de får lufttorka (det kan dock ta sin tid, framför allt när det är varmt och fuktigt ute).
  • kandera en blomsort, färg och storlek i taget, då de går olika fort i ugnen. 
Du behöver:
 1-2 äggvitor 
en skål med fint strösocker 
pensel 
blomblad 

Vispa upp äggvitorna lätt med en gaffel. 

Skölj och separera blombladen. Vill du kandera hela blomman eller knoppen behåll en bit av stjälken så blir det enklare att hålla i den. Låt torka på en handduk.

Förbered en plåt med bakplåtspapper att lägga bladen på och värm ugnen till ca 50 grader. Använd gärna ett bakplåtspapper att ha som bordsskydd när du penslar blombladen för det lätt blir kladdigt med äggvita och socker. Se också till att torka av penseln då och då om du fått socker på den. Det blir annars svårt att pensla äggvitan på bladen.

Pensla bladen noga. Det är viktigt att äggvitan täcker överallt, annars blir bladen/blomman brun och ful där man missat. Strö över eller doppa bladen i sockret. Lägg bladen ett och ett på plåten. Ställ in den i mitten av ugnen i ett par timmar med luckan lite på glänt. Stäng sedan av ugnen och låt gärna bladen ligga kvar under natten. Förvara blommorna i tät glasburk med bakplåtspapper emellan lagren. Bladen sig fina i cirka en månad.

Många av dessa bra-att-ha-tips har jag lärt mig hos fantastiska Bagerskan, jag rekommenderar varmt att ta er en titt där!!

Fler ätbara blommor:
Malva: Det finns många olika sorter och alla går att äta. Använd till tårtan eller salladen. 

Löktrav: Vanligt ogräs som är en användbar kryddväxt. Det är i första hand bladen som används och de fungerar bäst i kalla rätter då smaken försvinner vid upphettning.

Gul daglilja: Vanlig trädgårdsväxt vars kronblad blir vackra på på tallrikar eller serveringsfat. 

Doftpelargoner: Använd bladen till sallader, geléer eller i sockerkakan.

Rödklöver: Torkade blommor ger ett smakrikt te och kan malas till mjöl enligt gammal svensk tradition. Färska blommor och blad kan med fördel användas i en sallad.

Ringblomma: Går utmärkt att använda i soppor och kakor för att få en saffranslik färg och kan faktiskt användas som ersättning för den dyra kryddan.

Syren: Vackra att dekorera med och kan även kanderas. Används till saft och sorbet.

Gurkört: Både blommor och blad kan ätas. Bladen bör dock hackas fint då de är håriga och vassa. Blommorna är läckra att strössla sommarens desserter med. Ät den dock med måtta!

Minipavlova

Marängbottnar:
3 äggvitor
2 dl strösocker

Vispa äggvitorna till ett skum. Häll i lite socker i taget och vispa på hög hastighet tills du har en vit och smidig maräng.
Spritsa ut två marängbottnar på en plåt och grädda dem sedan på nedersta valsen i ugnen på 100 grader i 1 1/2 timme.
Ta ut dem och låt dem svalna.

Lemoncurd
3 citroner
1.5 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 ägg
2 äggulor

Tvätta citronerna och torka dem. Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan vätskan.
Blanda ut maizena med saften från den tredje citronen och rör ner detta i vätskan.
Vispa samman de två äggen och de två äggulorna och rör ner dem i vätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar.
Häll över curden i en ren glasburk och låt den svalna.


Så här gör du tårtan:
Bre ett lager med lemoncurd på den ena marängbotten. Klicka på grädde och ev frukt och bär som du vill ha mellan. Jag använde enbart jordgubbar.
Lägg på den andra marängbotten ovanpå den första. Bre ett lager med lemoncurd ovanpå. Klicka ut grädde ovanpå lemoncurden. Om du tycker det är svårt att bre på curden så använd en silikonpensel för att pensla på den.
 Lägg på de frukt och bär du vill ha.
Pudra lite florsocker över och pynta gärna tårtan med en vacker blomma!
Jag använde jordgubbar,hallon och nectarine. Tårtan är så klart dekorerad med både kanderade rosblad och violer samt färska ätbara blommor.







Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)