St Heaven Street

Välkomna till min blogg,

Det här är en blogg som finns till för att inspirera och sprida lite mer skönhet till världen- för det behövs! Här kan du följa det jag skapar i form av tårtor, cupcakes, macarons och mycket mer!! Bilderna tar jag för det mesta själv med min kära följeslagare Nikon D3100. Det kommer även synas lite inredning och självklart min andra hobby Scrapbooking! Här kommer jag dela med mig av inspiration, tricks, tips, recept samt en del av livets goda och jag hoppas du hittar något som just DU tycker om!

Jag hoppas att jag med den här bloggen kan inspirera och glädja just DIG!

Välkommen in i min värld av pyssel!

Caroline- St Heaven Street

torsdag 31 juli 2014

Använd ätbara blommor till att dekorera dina bakverk! Hur man kanderar blommor!

Ja kära vänner, då var ännu ett program av "Menus söta sommar" sänt i P1. Denna gången talade vi om ätbara blommor och jag kanderade rosenblad, violer och krasse som sedan fick dekorera en härlig och somrig Pavlova. Vill du höra programmet så hittar du det HÄR.




Hur man kanderar blommor!

Kanderade blommor är perfekt att dekorera dina bakverk och desserter med. Gott att även smaksätta din hemgjorda glass med! Rosor är vanligt att kandera, men nästan alla ätbara blommor blir fina när man kanderar dem. Det är lite pilligt och tidskrävande men är egentligen inte speciellt svårt. För att få det frostliknande resultatet använd finkornigt strösocker.

Blommor som är fina att kandera:
Rosor, viol, tagetes, ringblommor, lavendel, syren, penséer, krasse, gurkört, citronmeliss

Tänk på att:
  • om du ska dekorera bakverk med blommor så ska de vara ätbara!! Det finns många blommor som är ätbara, fler exempel på det ser du längre ner.
  • om du köper rosor i en blomsterbutik så ska du fråga om de är giftfria och obesprutade. En del blomsterhandlare kan beställa obesprutade blommor.
  • du kan använda nästintill utblommade blommor om bladen ser fräscha ut.
  • du kan kandera rosenknoppar och torka dem i ugnen, men de blir nästan finast genom att endast penslas med äggvita och strös över med socker, varefter de får lufttorka (det kan dock ta sin tid, framför allt när det är varmt och fuktigt ute).
  • kandera en blomsort, färg och storlek i taget, då de går olika fort i ugnen. 
Du behöver:
 1-2 äggvitor 
en skål med fint strösocker 
pensel 
blomblad 

Vispa upp äggvitorna lätt med en gaffel. 

Skölj och separera blombladen. Vill du kandera hela blomman eller knoppen behåll en bit av stjälken så blir det enklare att hålla i den. Låt torka på en handduk.

Förbered en plåt med bakplåtspapper att lägga bladen på och värm ugnen till ca 50 grader. Använd gärna ett bakplåtspapper att ha som bordsskydd när du penslar blombladen för det lätt blir kladdigt med äggvita och socker. Se också till att torka av penseln då och då om du fått socker på den. Det blir annars svårt att pensla äggvitan på bladen.

Pensla bladen noga. Det är viktigt att äggvitan täcker överallt, annars blir bladen/blomman brun och ful där man missat. Strö över eller doppa bladen i sockret. Lägg bladen ett och ett på plåten. Ställ in den i mitten av ugnen i ett par timmar med luckan lite på glänt. Stäng sedan av ugnen och låt gärna bladen ligga kvar under natten. Förvara blommorna i tät glasburk med bakplåtspapper emellan lagren. Bladen sig fina i cirka en månad.

Många av dessa bra-att-ha-tips har jag lärt mig hos fantastiska Bagerskan, jag rekommenderar varmt att ta er en titt där!!

Fler ätbara blommor:
Malva: Det finns många olika sorter och alla går att äta. Använd till tårtan eller salladen. 

Löktrav: Vanligt ogräs som är en användbar kryddväxt. Det är i första hand bladen som används och de fungerar bäst i kalla rätter då smaken försvinner vid upphettning.

Gul daglilja: Vanlig trädgårdsväxt vars kronblad blir vackra på på tallrikar eller serveringsfat. 

Doftpelargoner: Använd bladen till sallader, geléer eller i sockerkakan.

Rödklöver: Torkade blommor ger ett smakrikt te och kan malas till mjöl enligt gammal svensk tradition. Färska blommor och blad kan med fördel användas i en sallad.

Ringblomma: Går utmärkt att använda i soppor och kakor för att få en saffranslik färg och kan faktiskt användas som ersättning för den dyra kryddan.

Syren: Vackra att dekorera med och kan även kanderas. Används till saft och sorbet.

Gurkört: Både blommor och blad kan ätas. Bladen bör dock hackas fint då de är håriga och vassa. Blommorna är läckra att strössla sommarens desserter med. Ät den dock med måtta!

Minipavlova

Marängbottnar:
3 äggvitor
2 dl strösocker

Vispa äggvitorna till ett skum. Häll i lite socker i taget och vispa på hög hastighet tills du har en vit och smidig maräng.
Spritsa ut två marängbottnar på en plåt och grädda dem sedan på nedersta valsen i ugnen på 100 grader i 1 1/2 timme.
Ta ut dem och låt dem svalna.

Lemoncurd
3 citroner
1.5 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 ägg
2 äggulor

Tvätta citronerna och torka dem. Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan vätskan.
Blanda ut maizena med saften från den tredje citronen och rör ner detta i vätskan.
Vispa samman de två äggen och de två äggulorna och rör ner dem i vätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar.
Häll över curden i en ren glasburk och låt den svalna.


Så här gör du tårtan:
Bre ett lager med lemoncurd på den ena marängbotten. Klicka på grädde och ev frukt och bär som du vill ha mellan. Jag använde enbart jordgubbar.
Lägg på den andra marängbotten ovanpå den första. Bre ett lager med lemoncurd ovanpå. Klicka ut grädde ovanpå lemoncurden. Om du tycker det är svårt att bre på curden så använd en silikonpensel för att pensla på den.
 Lägg på de frukt och bär du vill ha.
Pudra lite florsocker över och pynta gärna tårtan med en vacker blomma!
Jag använde jordgubbar,hallon och nectarine. Tårtan är så klart dekorerad med både kanderade rosblad och violer samt färska ätbara blommor.







Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping

torsdag 24 juli 2014

Hasselnötssmör och ljuv hemmagjord Nutella!


Ja kära vänner, då var ännu ett program av "Menus söta sommar" sänt i P1! Denna gången bakade jag chokladbiskvier med hallonsmörkräm och chokladsmörkräm. Förutom det gjordes även denna underbart goda hemmagjorda Nutella och jag kan lova att den går inte av för hackor på något vis! Den blir nog många omgångar av den gjorda då den passar till så mycket och den försvinner snabbt.
Snabbt går det att göra den vilket så klart är ännu ett plus eller vad säger ni?!


Hur man gör egen Nutella och hasselnötssmör

Hasselnötssmör är verkligen superenkelt att göra själv och hur gott som helst. Det enda som krävs är en ugn, en mixer, hasselnötter och lite tålamod. Om man vill kan man sedan göra det till en hemmagjord variant på nutella också(!).

För att göra hasselnötssmör:

Börja med att värma ugnen till 200°C. Häll ut 200g hasselnötter på en plåt och placera i mitten av ugnen. Du kan även slänga med en näve jordnötter om du vill.
 Låt rosta i cirka 5-10 minuter så man ser att skalen börjar lossna, tänk på att röra om några gånger och vara noga med att de inte bränns! 
Ta ut och låt svalna lite. Gnugga sedan hasselnötterna i en handduk, eller kläm lite lätt på dem, så att skalen lossnar. Det är inte jättenoga med att få bort allt skal. 

Placera nötterna i en mixer och mixa i cirka 5-10 minuter. Tiden varierar lite beroende på hur mycket styrka maskinen har. I mitt fall gick det på ca fem minuter att mixa nötterna tills de blev en smet. Pausa även emellan och skrapa ned nötsmöret från kanterna. Efter ett tag kommer du ha ett lent hasselnötssmör med ungefär samma konsistens som jordnötssmör. Vill du göra eget jordnötssmör så gör du precis på samma sätt som med hasselnötterna förutom att du inte behöver rosta dem för att få av något skal.

Antingen så stannar man här och nöjer sig med bara hasselnötssmör, vilket i sig är jättegott och perfekt på mackan, gröten eller med lite keso till, eller så går man vidare till den härliga chokladsåsen som du finner nedan.

Man kan även blanda hasselnötssmöret med lite smör och vaniljsocker för att få en lenare och mildare konsistens samt smak.

Hur man gör nutella:

Tillsätt ungefär 3 msk kakao, lite vaniljpulver, en nypa salt och 1-2 msk socker/stevia/sött/florsocker för att få din egen hemmagjorda nutella! Vill du ha en lenare konsistens så väljer du florsocker att söta med.
 Var bara noga med att smaka av. Tillsätt så mycket kakao och sött som du gillar. Jag gillar det ganska så sött så jag hade i några matskedar med florsocker samt vaniljsocker. Här gäller alltså inga specifika mått utan du sötar utefter smak och tycke. Att söta med honung fungerar också, men den lena konsistensen försvinner då honungen binder samman det hela och det blir en mer grynig konsistens!

Du kan också ha i lite smält choklad av valfri kakaohalt.
Till just denna variant du ser på bilderna har jag haft i ca 100 g smält mörk choklad, kakaohalt 70%. Det blev oerhört gott måste jag säga!

För att få nutellan lenare i smaken och konsistensen så hade jag i en rejäl klick smör. Börja med en liten klick och smaka sedan av. Behövs mer så tar du så klart i mer!
Det finns många varianter men att testa sig fram och hitta sin egen är alltid bäst.

Häll över nutellan i en ren glasburk med lock. Förvara burken i kylen.
Nutellan håller sig några veckor om den får stå svalt.

Nutellan passar bra att ha i rulltårta, i bullar, på mackan, på/i glassen eller som ett lager du breder på tårtbotten. Du kan så klart också äta den precis som den är!




PS: du vet väl att Stheavenstreet även finns på Facebook? Där kan du ta del av härliga bilder, inspiration och tävlingar. Sidan hittar du om du klickar på Facebookrutan som finns på bloggens högra sida! 

Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping

onsdag 23 juli 2014

Chokladbiskvier i miniformat- hur man äter mer än en utan dåligt samvete!!



Hallonbiskvier i miniformat

Biskvibottnar
200 g mandelmassa
1 äggvita
1/2 dl strösocker

Fyllning
150 g smör
1,5 dl florsocker (90 g)
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
 några droppar hallonessens
 rosa karamellfärg/pastafärg

Topping
150 g mörk choklad (75%)

Blanda ihop mandelmassa, socker och äggvita. Blanda till en smet. Spritsa ut små klickar (storlek ungefär som en femkrona).

Grädda i 175 grader, ca 10 minuter. De är klara när de är gyllenbruna. Låt kakorna kallna helt innan fyllningen breds på.

Vispa ihop rumsvarmt smör, florsocker och vaniljsocker. Tillsätt ägg och hallonessens, vispa. Smaka av och färga sedan smörkrämen svagt rosa med karamellfärgen.

Bred fyllningen på undersidan av biskvibottnarna, den ska vara mycket i mitten och sedan slutta ut mot kanterna. Ställ in i kylen på stelning.

Smält chokladen i en liten skål över vattenbad. Håll en biskvi mellan tummen och pekfingret och doppa fyllningen i chokladen. Skaka lätt för att bli av med överflödig choklad och lägg sedan biskvin på en bricka. Ställ in i kylen på stelning.

PS ett litet tips: om chokladen inte vill fästa på smörkrämen så låter du chokladen svalna av. 
Vill du ha riktigt fin choklad som håller sig blank länge på toppen måste du temperera chokladen. 
Så här gör du när du tempererar choklad: plocka fram en termometer. Bryt eller hacka chokladen i en plastbunke. Värm halva mängden till 48 - 50 grader för mörk choklad ex. i mikron. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27 - 28 grader för mörk choklad. Värm därefter upp den till 31 grader. Nu kan du doppa biskvierna.

Chokladbiskvier i miniformat

Biskvibottnar
200 g mandelmassa
1 äggvita
1/2 dl strösocker

Chokladsmörkräm
50 g mörk choklad (gärna 70%)
125 g smör
1 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Topping
150 g mörk choklad (75%)

Blanda ihop mandelmassa, socker och äggvita. Blanda till en smet. Spritsa ut små klickar (storlek ungefär som en femkrona).

Grädda i 175 grader, ca 10 minuter. De är klara när de är gyllenbruna. Låt kakorna kallna helt innan fyllningen breds på. 
Smält chokladen i mikrovågsugn eller i en skål över vattenbad. Rör om någon gång under tiden. Låt svalna.

Rör smör, florsocker och vaniljsocker smidigt. Rör ner äggulan. Vänd ner chokladen under omrörning.
Bred eller spritsa smörkrämen toppigt på kakornas undersida. Låt biskvierna stå kallt tills krämen stelnat.

Bred fyllningen på undersidan av biskvibottnarna, den ska vara mycket i mitten och sedan slutta ut mot kanterna. Ställ in i kylen på stelning.

Smält chokladen i en liten skål över vattenbad. Håll en biskvi mellan tummen och pekfingret och doppa fyllningen i chokladen. Skaka lätt för att bli av med överflödig choklad och lägg sedan biskvin på en bricka. Ställ in i kylen på stelning.

Några tips om biskvier:
-vill du få jämna och fina bottnar så spritsa ut smeten. Du kan rita ut rundlar på bakplåtspappret och spritsa i dem för att få dem jämnstora.
-Om du tycker det är svårt att få bort bottnarna från bakplåtspappret så kan du fukta en handduk och lägga under pappret en stund, då släpper de enklare från pappret.
-kyl smörkrämen innan biskvierna ska doppas. Då stelnar chokladen snabbare och fäster enklare på smörkrämen.
-Se till att den smälta chokladen svalnar innan du doppar!
-Vill du ha riktigt fin choklad som håller sig blank länge på toppen måste du temperera chokladen. Se längre upp i inlägget för hur man gör när man tempererar.
-Det går att göra biskvierna både mandelfria och äggfria. Det finns många bra recept på nätet.



PS; du vet väl att Stheavenstreet finns även på FB? Där kan du ta del av härliga bilder, inspiration, roliga tävlingar samt veckans frågestund. Sidan hittar du HÄR.
Varmt välkomna!


Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping

måndag 21 juli 2014

Och så bidde det Blixten igen!

Ja kära vänner, så bidde det ännu en Blixten! Denna lilla bil som jag gjort ett antal gånger innan men som ändå är lika rolig att göra.
Tårtan är fylld med jordgubbsmousse och chokladmousse vilka båda denna gången var fria från mjölk.
Och då undrar ni kanske om just chokladen, eftersom choklad brukar innehålla mjölk i någon form? Jo även den var faktiskt fri från mjölk även om spår av det kunde förekomma. Men eftersom det var helt ok för den som skulle äta den så gick det bra.
Tårtan är täckt med marsipan och dekorationerna gjorda av sugarpaste.
Flaggspelet är gjorda av sugrör i papp samt washitejp.



Jordgubbsmousse fri från mjölkprotein

250 g jordgubbar, färska eller frysta
3 dl Alpro soya (grädde), vispbar
2 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
ev. 2-3 msk socker (om du vill ha en sötare mousse)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp jordgubbarna tillsammans med en skvätt vatten. Låt dem koka tills de blir mos. 
Ta av dem från värmen.
Lyft upp gelatinbladen lägg dem i jordgubbsmoset. Rör om tills de har smälts och blandats i moset.
Vispa grädden.
När jordgubbsmoset svalnat helt så vänder du ner det i grädden och blandar ordentligt. 
Ställ i kylskåp i ca 3-4 timmar.









Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping

Sommarens godaste soppa! Kall Gurk- och avacadosoppa!


Ja kära vänner, jag måste bara dela med mig av detta recept som Annica Triberg gjorde i senaste programmet av "Menu´s söta sommar". Själv bakade jag under samma program sju sorters kakor vilket ni hittar HÄR.
Denna soppa var underbart god och passar perfekt under varma sommardagar då man inte orkar äta så "tung" mat!!

Kall Gurk- och avacadosoppa
Till 4 personer:

2 avokador, urkärnade i tärningar

1 gurka, skalad och tärnad

1 äpple, skalat och tärnat

1 vitlöksklyfta, fint hackad

ca 3 dl kallt vatten

2-3 msk grönsaks- eller kycklingfond

½ lime, pressad saft

1-2 krm chilipulver

ev 1 msk riven ingefära

salt, peppar

Till servering:

200 g skalade räkor eller kräftstjärtar

ca ½ dl hackad koriander

ca ½ röd chili, finhackad

1-2 msk olivolja

½ lime, pressad saft

 God som lätt lunch eller som fräsch förrätt. Helt vegetarisk blir soppan om du använder grönsaksfond och byter ut skaldjuren mot till exempel cocktailtomater skurna i kvartar.

Lägg avokado, gurka, äpple och vitlök i en mixer eller matberedare. Tillsätt 2 dl vatten och 2 msk flytande fond. Mixa slätt. Smaksätt med limesaft, chilipulver, ingefära (om du vill), salt och peppar. Mixa hastigt igen och späd med mer vatten om soppan blir för tjock.

Smaka av, kanske mer fond eller mer chili? Ställ mixerkannan i kylen med locket på.

Blanda räkor eller kräftstjärtar med så mycket koriander du vill ha, tillsätt lite hackad chili, vänd ner olivolja och smaka av med lime. Smaka av.

Mixa upp soppan. Bottna fyra skålar och toppa med skaldjursröran. Rostat bröd är gott till, gärna med färskost och nyklippta örter.





Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping

fredag 18 juli 2014

Underbara minnen genom kakor! Till minne av min älskade mormor.

Ja kära vänner, då var ännu ett program av "Menys söta sommar" i P1 klart.
Har du missat programmet och vill lyssna på det så hittar du det HÄR.
Annica gjorde en underbar gurk- och avacadosoppa med kräftstjärtar samt hembakat bröd- oerhört gott och väldigt mycket sommar!!
För min del så var det denna gången var det kakor som bakades och avsmakades. Nämligen sju sorters kakor!

För mig är dessa kakor minnen. Så många underbara minnen. 
Minnen från barndomen. Minnen av en mormor som stod glatt innanför balkongdörren och vinkade till mig att komma in. Hennes glada leende när hon sa att "jag har bakat kakor, kom in och fika med mig". 

Min älskade mormor.

Jag vet att du ler i din himmel när du såg mig stå och baka dina kakor. Men jag kommer aldrig göra dem så goda som du gjorde dem. Det kommer aldrig rymmas lika mycket kärlek i mina som det gjorde i dina. För du spred kärlek omkring dig.
Kärlek genom bakning.
Kärlek genom livet.
Åh vad du fattas mig mormor.
Och vad jag saknar dina kakor.
Men jag för ditt arv vidare, jag hoppas det gör dig stolt.
Och varje gång jag bakar dina kakor så finns du där.
Med ditt leende.
Med din kärlek.
Med underbara minnen.



Hallongrottor
ca 20 st
125 g smör, rumstemperatur
3/4 dl socker
2 dl mjöl
1/2 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1 dl hallonsylt (vill man hellre ha annan smak så tar man så klart det! Funkar kalas med tex blåbär)

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Ställ ut små bakformar på en plåt.
Blanda smör och socker tills det är vitt och poröst.
Blanda mjöl, potatismjöl, vaniljsocker, bakpulver i en skål och rör runt med en gaffel så att det blir ordentligt blandat. Häll sedan ner blandningen i smör/sockerblandningen.
Rör ihop allt till en deg.
Rulla degen till en längd. Känns den för kladdig så ta i lite mer mjöl (dock inte för mycket, ta bara lite i taget).
Skär degen i ca 20 bitar och rulla varje bit till en boll. Lägg varje boll i en bakform.
Gör en liten urgröpning i varje boll och klicka i lite sylt.
Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
Avnjut i goda vänners lag med ett glas mjölk eller en god kopp kaffe och sitt gärna länge och NJUT!!!

PS; vill du göra en annan variant av kakan så ha i lite rivet citronskal och lite citronsaft- blir väldigt gott tillsammans med hallonsylten!!!


Havrekakor
200 g smör
2,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bikarbonat
4,5 dl havregryn
2, 5 dl russin

Blanda smör och socker tills det blir mjukt. Häll i mjölet, bikarbonaten och vaniljsockret i en bunke och rör om med en gaffel. Blanda sedan ihop mjölblandningen med smöret och sockret.
Rör om för hand eller i en hushållsassistent (jag använder det sistnämnda). Häll sedan i havregrynen och till sist russinen. Blanda allt tills det blir som en deg.
Forma till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jag lade 12 bollar på varje plåt och såg till att de var lite mellanrum mellan varje boll. Detta då de flyter ut ganska så ordentligt.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 12-14 minuter. När de är platta och gyllenbruna är de klara.
Lägg över dem på ett galler när de svalnat något.
Ät och njut av dem tillsammans med ett glas mjölk eller saft!
  



Kolakakor
Ca 30 stycken
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Låt smöret bli mjukt i mikron. Blanda med socker, vaniljsocker, sirap, vetemjöl och bakpulver.
Halvera degen. Forma till två rullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta ut dem.
Grädda i 175 grader i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär kakorna diagonalt.
Ät dem som de är tillsammans med ett kallt glas mjölk eller en god kopp kaffe.
Vill du dekorera dem lite extra så ringla lite mörk choklad över dem.
  


Drömmar
Ca 80-90 st
150g smör
4,5 dl strösocker
1,5 dl matolja
1,5 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl

Gör så här:
Rör rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt – helst för hand, annars flyter de ut mer.Häll i matoljan. Blanda vaniljsocker, hjorthornssaltet och vetemjöl. Rör ner i smeten.Rulla kakorna och placera ut på bakplåtspapper. Grädda i 150° i ca 20 minuter. OBS; öppna EJ ugnsluckan när du satt in kakorna i ugnen!!!
Drömmar kan även varieras med tex lite lakritspulver eller krossade polkagrisar.


Kokostoppar
50 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
200 g kokosflingor
Rivet skal av ½ citron

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Rör ihop ägg och socker i en skål. Tillsätt kokosflingor, citronskal och smör och rör ihop till en smet. Låt smeten stå i ca 10 min. Klicka ut smeten med hjälp av två skedar och forma till 15 stora eller 30 små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter för stora toppar och ca 10 minuter för de mindre.
Vill du variera kokostopparna så kan du doppa dem i mörk choklad eller byta ut citronskalet mot limeskal.
Du kan även färga dem genom att droppa ner några droppar karamellfärg i smeten.


Chokladsnittar
200 g smör
2,5 dl strösocker
1 ägg
1 ägg till pensling
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
Rör smör och socker poröst. Häll i äggen och arbeta in dem i smeten.
Blanda övriga ingredienser och rör ihop allt till en smidig deg.
Rulla ut degen till 6 st längder och lägg dem 3 och 3 på en plåt med bakplåtspapper.
Platta sedan till längderna, pensla dem med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 12 minuter.
Skär längderna i sneda bitar direkt när du tagit ut dem ur ugnen.


Brysselkex
200 g smör
1 dl strösocker
1 tsk äkta vaniljsocker
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl

Garnering:
1 dl socker
Röd, grön eller blå karamellfärg

Gör så här:
Rör smör och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker, potatismjöl och mjöl och arbeta ihop till en deg. Forma till två rullar.
Lägg sockret i en plastpåste och droppa i karamellfärg. Skaka påsen till sockret fått fin, jämn färg.
Rulla rullarna i socker och ställ kallt i 1 timme. Skär i skivor och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.



Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping