St Heaven Street

Välkomna till min blogg,

Det här är en blogg som finns till för att inspirera och sprida lite mer skönhet till världen- för det behövs! Här kan du följa det jag skapar i form av tårtor, cupcakes, macarons och mycket mer!! Bilderna tar jag för det mesta själv med min kära följeslagare Nikon D3100. Det kommer även synas lite inredning och självklart min andra hobby Scrapbooking! Här kommer jag dela med mig av inspiration, tricks, tips, recept samt en del av livets goda och jag hoppas du hittar något som just DU tycker om!

Jag hoppas att jag med den här bloggen kan inspirera och glädja just DIG!

Välkommen in i min värld av pyssel!

Caroline- St Heaven Street

tisdag 18 februari 2014

Vad väger det? Vad betyder det? Hur mycket är det?

Ja kära vänner, det finns många frågor angående det här med mått, vikt, översättning osv. Här följer en liten sammanställning som kan vara bra att ha. Listan kan komma att utökas.


Du kan använda dig av Linda Runns TÅRTBITSUTRÄKNARE. Den är oerhört bra att ha!! Den hittar du om du klickar HÄR.


Ska du baka efter ett amerikanskt recept? Då kanske gradantalet är beräknat efter den amerikanska skalan Farenheit. Här kan du se hur den omvandlas i gradantal:
Celsius/ Farenheit


125 grader C= 257 grader F
150 grader C= 302 grader F
175 grader C= 347 grader F
200 grader C= 392 grader F
225 grader C= 437 grader F
250 grader C= 482 grader F


För den som bakar enligt amerikanskt recept så kan det vara bra att veta hur de amerikanska orden översätts:

MJÖLSORTER OCH STÄRKELSER

All-Purposeflour = Vetemjöl
Self-raising flour = Extrafint vetemjöl
Wholemeal flour =Fullkornsmjöl
Rye flour = Rågmjöl
Buckwheat flour = Bovetemjöl
Almondflour = Mandelmjöl
Flour, sifted = Mjöl, siktat
Cornstarch= Majsstärkelse
Potatostarch= Potatismjöl
Breadcrumbs = Ströbröd

SOCKER OCH ANDRA SÖTNINGSMEDEL

Granulated sugar = Strösocker
Raw sugar = Råsocker
Brown sugar = Farinsocker
Confectioners sugar, Powdered sugar = Florsocker
Cornsyrup = Majssirap (Motsvarar vår ljusa sirap)
Vanillaextract = Vaniljextrakt (Går bra att byta ut mot vaniljsocker)
Maplesyrup = Lönnsirap

JÄSMEDEL

Bakingpowder = Bakpulver
Bakingsoda = Bikarbonat
Powdered ammonium carbonate = Hjorthornssalt
Yeast= Jäst
Cream of tartar = Vinsten

MEJERIPRODUKTER

Buttermilk= Kärnmjölk (Går bra att byta ut till filmjölk)
Sour cream = Gräddfil
Heavy cream, whipping cream =Vispgrädde
Quark= Kesella (kvarg)
Coconutmilk = Kokosmjölk
Half-and-half = Gräddmjölk
Milk = Mjölk
Condensedmilk = Kondenserad mjölk
Powdered milk = Torrmjölk
Cream Cheese = Färskost (typ philadelphia)

FETTER OCH OLJOR

Butter,softened = Smör,mjukt
Cold butter = Kallt smör
Melted butter = Smält smör
Unsalted butter = Osaltat smör
Whitevegetable shortening = Vitt vegetabiliskt matfett
Canola oil = Rapsolja
Corn oil = Majsolja
Peanutoil = Jordnötsolja
Vegetableoil = Vegetabilisk olja


KRYDDOR OCH SMAKSÄTTNING

Whitevinegar = Vit ättika
Cidervinegar = Äppelcidervinäger
Ground ginger = Malen ingefära
Ground cinnamon = Malen kanel
Cocoa powder = Kakao pulver
Allspice= Kryddpeppar
Seedsfrom 1 vanilla bean = Frön från 1 vaniljstång
Grated lemonzest = Rivet citronskal
Almondpaste = Mandelmassa


Coconutflakes = Kokosflingor


Svenska mått:

1 dl= 100 ml
1 msk= 15 ml
1 tsk=5 ml
1 krm= 1 ml

1 tekopp, ca= 2,5 dl
1 kaffekopp, ca= 1,5 dl

1 kg=10 hg=1000 g
1 hg=100 g

1 l=10 dl=100 cl=1000 ml
1 dl=10 cl=100 ml
1 cl=10 ml
1 ml=1 krm
1 msk=3 tsk=15 ml
1 tsk=5 krm=5 ml
1 krm=1 ml

l= liter
dl= deciliter
cl= centiliter
ml= milliliter
krm= kryddmått
msk= matsked
tsk= tesked
kg= kilo
hg= hektogram
g= gram


Amerikanska mått 

1 Tbs, tablespoon =1 msk
1 tsp, teaspoon =1 tsk
1 amerikansk cup=     237 ml

1 oz =28 gr
1 fluid oz= 
30 ml

1 pound (lb)= 454 gr
1 pint = 2 cups =470 ml

1 quart = 4 cups= ca 
9,5 dl
1 gallon = 4 quart= ca 
3,8 liter



1 dl av följande livsmedel motsvarar:
Björnbär 70 g
Blåbär 70 g

Farinsocker 80 g
Florsocker 60 g

Grahamsmjöl 60 g

Hallon 70 g
Hasselnötter 65 g
Havregryn 40 g
Hjortron 70 g
Honung 140 g

Kaffe 100 g
Kakao 40 g
Krusbär 60 g
Körsbär 60 g

Lingon 60 g

Mandel 65 g 
Mjölk 100 g
Muscavadosocker 80 g

Olja 90 g

Potatismjöl 80 g
Pärlsocker 80 g

Russin 60 g
Råg, krossad 70 g
Rågmjöl 55 g

Sirap 140 g
Smör, fast 95 g
Smör, smält 90 g
Strösocker 85 g

Valnötter 50 g
Vatten 100 g
Vete, krossad 70 g
Vetemjöl 60 g

Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - bloggping

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad trevligt att du besöker min sida!! Varmt välkommen hit :)