onsdag 11 januari 2017

Tidningsreportage och smak av sommaren- Syrlig jordgubbspavlova!




Ja kära vänner. När man tittar ut just nu så känns det extremt långt till sommaren eller hur?! Utanför mitt fönster är det snöblandat regn och vinden viner eftersom vi har storm här just nu. Trafiken står nästan still och allt tar tre gånger så lång tid. 
Själv har jag tänt en brasa i kakelugnen och sitter under en varm filt och jag har definitivt inga planer på att gå ut överhuvudtaget. 
Och visst längtar man lite extra till sommarens värme sådana här dagar. När man slipper dra på sig lager efter lager av kläder. När man kan ta en solstol och sätta sig ute och njuta av solens strålar. En fika i skuggan.

I somras var Kalmartidningen Östran här på besök och frågade mig då vilken som är min favorittårta. Ni som tidigare följt mig här vet att jag har en faiblesse för Pavlovan med sina spröda marängbottnar och sin skönhet i all enkelhet. Den är dessutom lätt att variera utefter smak och tycke.
Själv tycker jag att den gör sig bäst med syrlig lemoncurd, grädde och mängder med färska bär och ätbara blommor.
En av Pavlovans fördelar är att den är lätt att baka vilket gör det hela ännu bättre.
Reportern på Östran bad mig baka min favorit och jag sade såklart inte nej. På bilderna ser ni resultatet.
Jag trodde att det skulle bli en lite mindre artikel med det visade sig att både jag och tårtan oväntat hamnade på förstasidan liksom i en större artikel! Väldigt roligt såklart!

Syrlig Jordgubbspavlova

Marängbottnar:
 4 äggvitor
2 dl strösocker
1 msk maizena (majsstärkelse)
1 tsk ättikssprit

Vispa äggvitorna till ett skum. Häll i lite socker i taget och vispa på hög hastighet tills du har en vit och smidig maräng.
Tillsätt maizenan och ättikspriten.
Spritsa ut två marängbottnar på en plåt och grädda dem sedan på nedersta valsen i ugnen på 100 grader i 1 1/2 timme. Stäng av ugnen när tiden gått. 
Låt bottnarna stå kvar några timmar i ugnen. 

Lemoncurd
3 citroner
1.5 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 ägg
2 äggulor

Tvätta citronerna och torka dem. Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan vätskan.
Blanda ut maizena med saften från den tredje citronen och rör ner detta i vätskan.
Vispa samman de två äggen och de två äggulorna och rör ner dem i vätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar.
Häll över curden i en ren glasburk och låt den svalna.


Så här gör du tårtan:
Bre ett lager med lemoncurd på den ena marängbotten.Lägg på skivade jordgubbar ovanpå curden. Klicka på grädde och lägg på ytterligare jordgubbar. 
Lägg på den andra marängbotten ovanpå den första. Bre ett lager med lemoncurd ovanpå. Klicka ut grädde ovanpå curden. Lägg på jordgubbar, hallon, blåbär och avsluta med att droppa passionsfrukt ovanpå alltihop.
Pudra lite florsocker över och pynta gärna tårtan några vackra rosblad.

Vill du piffa till bottnarna lite extra kan du dra några streck med pastafärg eller karamellfärg på insidan av spritspåsen innan du har i marängen. Då får du bottnarna vackert strimmiga av den färg du valt. Tårtan på bilderna har jag färgat med gula strimmor.
Jag har även spritsat ut några maränger av samma smet och låtit dem stå inne tillsammans med bottnarna.

Du kan välja de frukter och bär du själv tycker om. Varför inte bananer, clementiner, blåbär, smultron, nectariner, plommon, hallon, björnbär eller apelsin? Variera efter säsong och var inte rädd att pröva dig fram!
Gillar du inte lemoncurd så kan den bytas ut mot tex vinbärsgelé eller sylt. Eller varför inte breda nutella på bottnarna?
Hur du gör egen nutella ser du i föregående inlägg.